Ministerul Educaţiei a anunţat că elevii de clasa a IV-a vor avea manuale şcolare noi la 7 discipline

Elevii de clasa a IV-a vor avea manuale şcolare noi la şapte materii, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei, Mirabela Amarandei.

Urmărește
2704 afișări
Imaginea articolului Ministerul Educaţiei a anunţat că elevii de clasa a IV-a vor avea manuale şcolare noi la 7 discipline

Ministerul Educaţiei a anunţat că elevii de clasa a IV-a vor avea manuale şcolare noi la 7 discipline (Imagine Balazs Attila / Mediafax Foto)

„Vor exista manuale şcolare la clasa a IV-a pentru şapte discipline, pe 12 septembrie acestea se vor afla pe băncile elevilor. Pentru alte încă două discipline, matematică şi limba engleză modernă, contestaţiile au fost rezolvate în instanţă. În consecinţă, în cel mai scurt timp, sperăm noi, în septembrie -octombrie, manualele vor putea fi livrate. Pentru patru discipline, respectiv Limba şi literatura română, Ştiinţe ale naturii, Istorie şi Geografie, contestaţiile se află în analiza instanţelor. Pe măsură ce acestea se vor finaliza, vom putea avea manuale şi pentru aceste discipline”, a declarat, pentru MEDIAFAX, Mirabela Amarandei.

Directorul CNEE, Cristian Mirescu, a fost detaşat din funcţia de conducere a Centrului Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE) de către Ministerul Educaţiei în urma raportului Corpului de Control al premierului, care a arătat că Mirescu a încălcat procedura de secretizare/desecretizare a ofertelor din cadrul licitaţiei pentru manualele de clasa a IV-a.

„Pentru a aduce un nou management la CNEE, domnul Mirescu a fost detaşat pentru o perioadă de doi ani, timp pentru care vom organiza un concurs pentru ocuparea acestei poziţii. De asemenea, ne gândim la o reorganizare a CNEE”, a declarat, pentru MEDIAFAX, purtătorul de cuvânt al Ministerului Educaţiei.

Corpul de Control al premierului a descoperit nereguli la licitaţia pentru manualele de clasa a IV-a, cum ar fi încălcarea procedurii de secretizare/desecretizare a ofertelor de manuale, neregulile fiind semnalate la vremea respectivă şi de către reprezentanţii mai multor edituri care au participat la licitaţia organizată de Centrul Naţional de Evaluare şi Examinare (CNEE). Documentul, obţinut în exclusivitate de MEDIAFAX, arată că au existat nereguli şi în privinţa atribuţiilor directorului Mirescu.

„În perioada de derulare a procedurii de atribuire, directorul CNEE a îndeplinit, în acelaşi timp, atât atribuţiile preşedintelui comisiei de evaluare, cât şi atribuţiile conducătorului autorităţii contractante, atribuţii diferite, prevăzute distinct de reglementările legale aplicabile în materia achiziţiilor publice. Verificările efectuate în cadrul acţiunii de control au evidenţiat şi faptul că preşedintele comisiei de evaluare a ofertelor din cadrul CNEE a consultat tabelele secretizate care conţineau corespondenţa cod-ofertant, anterior desecretizării acestora, încălcând astfel procedura de secretizare/desecretizare aplicabilă acestei proceduri de atribuire”, se arată în documentul citat.

În cazul editurii CD PRESS S.R.L., raportul arată că reprezentanţii altor edituri participante la licitaţie au depus plângeri la Consiliul Naţional de Soluţionare a Contestaţiilor (CNSC), „unul dintre motivele invocate fiind că autoritatea contractantă (CNEE) a admis şi declarat câştigătoare ofertele depuse de CD PRESS S.R.L., în condiţiile în care ofertantul nu a respectat modalitatea de prezentare a ofertei tehnice, prevăzută în conţinutul documentaţiei de atribuire”.

În urma deciziei CNSC, pronunţată la data de 3 mai 2016, comisia de evaluare a ofertelor din cadrul CNEE a procedat la reevaluarea ofertelor, „împrejurare în care a decis că ofertele contestate (inclusiv oferta alternativă), depuse de societatea CD PRESS S.R.L. pentru cele cinci loturi, sunt neconforme, acestea neîndeplinind toate condiţiile de admisibilitate prevăzute în documentaţia de atribuire”, se arată în document.

Cele cinci loturi la care se face referire în document sunt manualele de Limbă şi Literatură Română, Matematică, Ştiinţe ale Naturii, Istorie, Geografie, Arte Vizuale şi Abilităţi Practice.

Corpul de Control mai arată că în cazul celor două loturi de manuale şcolare pentru Educaţie Civică şi Muzică şi Mişcare, pentru care decizia comisiei de evaluare a ofertelor nu a fost contestată, deşi ofertele tehnice ale societăţii CD PRESS S.R.L. au fost prezentate în aceeaşi modalitate, CNEE a încheiat cu acest operator economic acorduri-cadru.

Contactat de MEDIAFAX, directorul CD PRESS, Costin Diaconescu, a declarat că, din punctul său de vedere, nu a fost vorba de o desecretizare.

„Din punctul meu de vedere, CNSC ne-a respins oferta din primăvară. Am respectat decizia CNSC, dar nu este una corectă fiindcă nu a fost o desecretizare, a fost o eroare a completului de judecată de la CNSC. Nu am mai depus contestaţie la decizia CNSC pentru a nu prelungi problema, ca elevii să aibă manuale la toamnă”, a declarat Costin Diaconescu, directorul editurii CD PRESS.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici