- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (15.02.2013, 13:50)
- Aurelia Alexa
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Educaţiei propune creşterea numărului de ore de sport în învăţământul primar
Ministerul Educaţiei propune creşterea numărului de ore de sport în învăţământul primar, pe lângă cele două ore la "Educaţie fizică" fiind prevăzute la clasele pregătitoare, întâi şi a II-a alte două ore la "Muzică şi mişcare", iar la clasele a III-a şi a IV-a, o oră la "Joc şi mişcare".
Urmărește
1336 afișări
Ministerul Educaţiei propune creşterea numărului de ore de sport în învăţământul primar
Ministerul Educaţiei a pus în dezbatere publică proiectul Planului cadru pentru învăţământul primar prin care propune creşterea numărului de ore prevăzut pentru activităţile care urmăresc stimularea dezvoltării fizice armonioase a elevilor, respectiv educaţie fizică şi muzică.
Planul-cadru de învăţământ este un document de politică educaţională care cuprinde discipline obligatorii (trunchiul comun) şi opţionale (curriculum la decizia şcolii), precum şi numărul de ore alocate acestora pe săptămână.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
Potrivit Ministerului Educaţiei, Planul-cadru pentru învăţământul primar operează cu următoarele arii curriculare: Limbă şi comunicare, Om şi societate, Matematică şi Ştiinţe ale naturii, Arte, Sănătate şi motricitate, Tehnologii, Consiliere şi orientare.
"Planul-cadru propus asigură continuitatea concepţiei privind învăţământul primar, valorificând disciplinele abordate integrat în primii trei ani de studiu, şi anume: Matematică şi explorarea mediului, care cumulează numărul de ore alocat pentru disciplinele Matematică şi Ştiinţe ale naturii, Arte vizuale şi lucru manual, care cumulează numărul de ore alocat pentru disciplinele Arte vizuale şi Educaţie tehnologică şi Muzică şi mişcare", se arată în proiectul aflat în dezbatere publică.
O noutate a proiectului de Plan-cadru pentru învăţământul primar este numărul de ore prevăzut pentru activităţile care urmăresc stimularea dezvoltării fizice armonioase.
Iniţiatorii proiectului precizează că, la nivel european, se constată acordarea unei atenţii sporite educaţiei fizice, prin alocarea unui număr mare de ore în ţări precum Franţa, Luxemburg, Ungaria, Germania, Slovenia, Austria, Liechtenstein şi Croaţia, respectiv cel puţin trei ore pe saptamână.
"Creşterea numărului de ore de educaţie fizică reflectă importanţa care trebuie acordată sănătăţii şi dezvoltării fizice armonioase a tinerei generaţii, tot mai preocupată de tehnologia digitală, în detrimentul sportului şi mişcării în aer liber. Această importanţă este subliniată şi de Legea Educaţiei Naţionale, în special pentru segmentul de educaţie timpurie şi pentru clasa pregătitoare", se mai precizează în documentul pus în dezbatere publică.
Pentru ciclul primar, orele destinate stimulării motricităţii sunt repartizate astfel: două ore la disciplina "Educaţie fizică" şi alte două ore la disciplina "Muzică şi mişcare" pentru elevii din clasele pregătitoare, întâi şi a II-a şi două ore la disciplina "Educaţie fizică" şi o oră la disciplina "Joc şi mişcare", pentru elevii claselor a III-a şi a IV-a.
Potrivit iniţiatorilor proiectului, construcţia Planului-cadru pentru învăţământul primar are în vedere realizarea dezideratelor profilului de formare al copilului care finalizează ciclul primar, profil determinat de domeniile de competenţe-cheie specificate în articolul 68 din Legea educaţiei.
Astfel, pentru disciplina "Limbă şi comunicare" sunt prevăzute cinci ore pentru clasa pregătitoare, câte şase ore la clasele întâi, a II-a şi a IV-a şi şapte ore la clasa a III-a.
Disciplinei "Matematică şi ştiinţe ale naturii" îi sunt alocate câte patru ore pentru clasele pregătitoare, întâi şi a II-a şi câte cinci ore pentru clasele a III-a şi a IV-a.
La clasele pregătitoare, întâi şi a II-a se studiază integrat disciplina "Matematică şi exploatarea mediului", având o singură programă de studiu care cumulează numărul de ore alocat pentru disciplinele Matematică şi Ştiinţe ale naturii.
Pentru aria curriculară Om şi societate sunt prevăzute câte două ore pe săptămână de la clasa pregătitoare până în clasa a III-a şi patru ore pe săptămână pentru clasa a IV-a, când sunt introduse Istoria şi Geografia.
Pentru aria curriculară Arte sunt propuse câte trei ore la clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a, şi câte două ore pentru clasele a III-a şi a IV-a.
Astfel, la clasa pregătitoare, clasa I şi clasa a II-a se studiază integrat disciplina Arte vizuale şi lucru manual, având o singură programă de studiu care cumulează numărul de ore alocat pentru disciplinele Arte vizuale şi Educaţie tehnologică.
La clasele pregătitoare, întâi şi a II-a se studiază integrat disciplina Muzică şi mişcare, iar la clasele a III-a şi a IV-a se studiază disciplina Educaţie muzicală.
Pentru Sănătate şi motricitate sunt prevăzute câte două ore la clasele pregătitoare, întâi şi a II-a şi câte trei ore la clasele a III-a şi a IV-a, iar Educaţia tehnologică va fi studiată o dată pe săptămână în toţi cei cinci ani de studiu.
De asemenea, la clasele pregătitoare, întâi şi a II-a este prevăzută şi câte o oră pe săptămână pentru Consiliere şi orientare.
Iniţiatorii proiectului precizează că o altă noutate a acestui proiect de Plan-cadru pentru învăţământul primar o constituie absenţa plajei orare pentru disciplinele din trunchiul comun, în scopul asigurării echităţii şi a unităţii de formă a planului-cadru.
"Funcţiile plajei orare de oferire a posibilităţii de aprofundare/remediere sau de extindere pot fi realizate prin valorificarea timpului la dispoziţia profesorului. Legea educaţiei naţionale nr.1/2011, precizează la art. 66 al. (5), modul în care pot fi folosite orele pentru disciplinele din trunchiul comun: «programa şcolară acoperă 75 la sută din orele de predare şi evaluare, lăsând la dispoziţia cadrului didactic 25 la sută din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu respectiv. În funcţie de caracteristicile elevilor şi de strategia şcolii din care face parte, profesorul decide dacă procentul de 25 la sută din timpul alocat disciplinei/domeniului de studiu este folosit pentru învăţare remedială, în cazul copiilor cu probleme speciale, pentru consolidarea cunoştinţelor sau pentru stimularea elevilor capabili de performanţe superioare, conform unor planuri individuale de învăţare elaborate pentru fiecare elev»", se arată în proiect.
Plaja orară este păstrată pentru curriculumul la decizia şcolii, constituit, potrivit articolului 65, aleatul 5 din Legea educaţiei, din pachete disciplinare opţionale ofertate la nivel naţional, regional şi local, cât şi din pachete disciplinare opţionale ofertate la nivelul unităţii de învăţământ.
Numărul total de ore din trunchi comun (disciplinele obligatorii) este, potrivit proiectului, de 18 la clasa pregătitoare, 19 la clasele I şi a II-a, 20 la clasa a III-a şi 21 la clasa a IV-a.
Numărul maxim de ore pe săptămână a fost stabilit la 20 pentru clasa pregătitoare, 21 pentru clasa I şi a II-a, 22 pentru clasa a III-a şi 23 pentru clasa a IV-a.
Proiectul va fi în dezbatere publică până în 19 februarie.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe