- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Mediului: Apa Dunării poate fi folosită fără nicio restricţie de către populaţie
Apa Dunării poate fi folosită fără restricţii de către populaţie, iar toţi indicatorii de metale grele sunt în limite normale, nivelele admise nefiind depăşite nici în zona Belgradului, au arătat specialiştii în cadrul Comitetului pentru Situaţii de Urgenţă întrunit, luni, la Ministerul Mediului.
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Ministrul Mediului şi Pădurilor, Laszlo Borbely, a convocat, luni după-amiază, Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă pe tema evoluţiei situaţiei produse de accidentul ecologic din Ungaria, informează ministerul.
Specialiştii au prezentat faptul că toţi indicatorii de metale grele sunt în limite normale, unda de poluare nu a antrenat nicio creştere a acestora, nivelele admise nefiind depăşite nici în zona Belgradului.
Totodată, specialiştii au informat că în acest moment nu sunt probleme privind calitatea apei din Dunăre, apa putând fi folosită fără nicio restricţie de către populaţie.
TITLURILE ZILEI
-
-
ieri, 18:06
-
ieri, 18:01
• Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
ieri, 17:26
• Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
-
ieri, 14:28
• Curtea Penală Internaţională a emis mandate de arestare pentru Benjamin Netanyahu şi Yoav Gallant
-
ieri, 12:39
-
ieri, 15:55
-
ieri, 10:43
-
ieri, 15:21
-
ieri, 12:48
-
ieri, 12:19
-
ieri, 11:20
• Fostul cancelar german Angela Merkel a încercat să încetinească aderarea Ucrainei la NATO
-
ieri, 10:54
• Surse din serviciile de informaţii ucrainene: Rusia ar plănui să divizeze Ucraina în trei regiuni
-
ieri, 09:40
-
ieri, 09:53
• Ciolacu, la semnarea acordului pentru F-35: Facem un pas important în consolidarea securităţii
-
ieri, 09:42
Ministrul Laszlo Borbely a dispus continuarea monitorizării calităţii apei din 4 în 4 ore pentru indicatorii privind concentraţiile de metale grele şi din 3 în 3 ore pentru analizele fizico-chimice ale nivelului Ph-ului din fluviu. "Deşi datele pe care le avem ne arată că nu există niciun pericol, chiar dacă analizele vor arăta şi în următoarele zile că nu există depăşiri ale indicilor normali, experţii ANAR trebuie să continue monitorizarea intensivă a calităţii apei Dunării", a subliniat Laszlo Borbely.
De asemenea, ministrul Mediului şi Pădurilor a anunţat că a trimis omologului său ungar o scrisoare prin care l-a informat că o delegaţie din România, formată din specialişti din domeniul apei şi în decontaminarea solului, se va deplasa în Ungaria, pentru a constata la faţa locului măsurile de salvare în urma accidentului ecologic.
Borbely a mai declarat că, la Consiliul de Mediu de joi, de la Luxemburg, va propune două măsuri importante respectiv "să se realizeze, la nivelul întregii Uniuni Europene, un sistem mai clar de intervenţie în cazul unor astfel de catastrofe ecologice şi să se introducă pe lista substanţelor periculoase substanţa care a provocat pagubele din Ungaria".
La Comitetul Ministerial pentru Situaţii de Urgenţă au fost prezenţi, alături de reprezentanţii conducerii Ministerului Mediului şi Pădurilor, şi reprezentanţi ai Administraţiei Naţionale "Apele Române", ai Gărzii Naţionale de Mediu, ai Romsilva, ai Administraţiei Naţionale de Meteorologie, ai Agenţiei Naţionale de Protecţia Mediului, ai Administraţiei Naţionale a Îmbunătăţirilor Funciare, ai Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă, ai SC Hidroelectrica SA si ai Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor.
Ministrul Mediului a declarat, luni, într-o conferinţă de presă, că toate datele arată că nu există pericol de contaminare în România, precizând că valul pe Dunăre va ajunge în România probabil luni seară.
Potrivit ministrului situaţia din zona afectată de catastrofa din Ungaria va rămâne foarte gravă.
"Apa din Dunăre nu prezintă risc nici pentru oameni şi nici pentru peşti. Valul va străbate România cam o săptămână", a adăugat Borbely.
Ministrul a mai precizat că astfel de iazuri ar trebui supravegheate şi a subliniat că este îngrijorat pentru faptul că şi în România sunt soluri contaminate şi care ar putea fi surse de contaminare.
La 4 octombrie, sute de metri cubi de noroi roşu toxic s-au deversat dintr-un rezervor fisurat al uzinei din Ajka, exploatată de grupul ungar MAL, poluând o suprafaţă de 40 de kilometri pătraţi şi distrugând ecosistemul râurilor Torna şi Marcal. Acesta a ajuns sub o formă diluată în Raba, afluentul direct al Dunării, apoi chiar în marele fluviu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:45
FC Botoşani-FCSB 1-0, în meciul restanţă din etapa a 4-a a Superligii
-
ieri, 22:36