Ministerul Muncii: Toate persoanele care suferă de elefantiazis ar putea fi încadrate în grad de handicap

Toate persoanele care suferă de elefantiazis ar putea fi încadrate în grad de handicap, o propunere în acest sens fiind înaintată Ministerului Sănătăţii, având în vedere că în prezent boala este tratată ca handicap doar dacă a apărut la naştere sau până la 26 de ani, informează Ministerul Muncii.

Urmărește
1159 afișări
Imaginea articolului Ministerul Muncii: Toate persoanele care suferă de elefantiazis ar putea fi încadrate în grad de handicap

Ministerul Muncii: Toate persoanele care suferă de elefantiazis ar putea fi încadrate în grad de handicap (Imagine: Shutterstock)

Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV) informează, luni, că a propus Ministerului Sănătăţii modificarea capitolului "Evaluarea gradului de handicap în afectarea funcţiilor arterelor legate de fluxul sanguin" din Ordinul comun cu Ministerul Sănătăţii nr. 762/1.992/2007, după ce în ultimul timp au fost semnalate mai multe cazuri de neîncadrare în grad de handicap a unor afecţiuni care creează o barieră în adaptarea la mediul socio-familial şi limitează autonomia în plan personal.

"Modificarea propusă de MMFPSPV se referă la introducerea afecţiunii denumite elefantiazis în ordinul comun privind persoanele cu dizabilităţi pentru toate persoanele care suferă de elefantiazis, indiferent dacă afecţiunea provine din naştere sau a fost dobândită pe parcurs, astfel încât acestea să poată beneficia, în urma unei evaluări, de încadrare într-un grad de handicap corespunzător. În acest moment, boala este tratată ca handicap doar dacă a survenit la naştere, în copilărie, în adolescenţă sau dacă a fost dobândită până la vârsta de 26 de ani", se arată în comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX.

Elefantiazisul reprezintă edemul difuz cu deformarea membrelor superioare sau inferioare, în fazele avansate fiind caracterizat prin acumulare excesivă de lichid limfatic şi tumefierea ţesutului cutanat din cauza obstrucţiei vaselor limfatice.

"Poate surveni la naştere, adolescenţă sau mai târziu, pe parcursul vieţii. Această afecţiune este mai frecventă la femei şi, de obicei, este unilaterală. Din datele prelucrate de la Registrul Electronic Naţional al Persoanelor cu Handicap, la data de 31.07.2014 erau în evidenţă 106 cazuri, la nivel naţional", se mai arată în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici