- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (16.07.2014, 19:30)
- Elvira Gheorghita
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Sănătăţii: 39 de spitale pot identifica donatorii în moarte cerebrală, în cinci oraşe se fac transplanturi
Numărul spitalelor acreditate pentru a identifica donatorii şi a declara moartea cerebrală a crescut la 39, iar în spitale din cinci oraşe, Bucureşti, Cluj, Iaşi, Braşov şi Târgu Mureş, se fac transplanturi de ficat, cord, rinichi şi ţesuturi, informează Ministerul Sănătăţii.
Urmărește
201 afișări
Ministerul Sănătăţii: 39 de spitale pot identifica donatorii în moarte cerebrală, în cinci oraşe se fac transplanturi (Imagine: Razvan Chirita/Mediafax Foto)
״Medicina de transplant este esenţială pentru un sistem medical modern. Acordăm o atenţie deosebită pentru această activitate medicală. Acţiunile pe care le-am derulat au permis remunerarea coordonatorilor de transplant, deblocarea de posturi şi creşterea numărului de spitale care să poată efectua operaţii de transplant.Viaţa multor pacienţi cu boli avansate a fost astfel salvat״, a declarat ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, de Ziua Donatorului.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
FOCUS Tradiţii şi obiceiuri de Bobotează: Fetele pun busuioc sub pernă, bărbaţii scot crucea din apă
-
Ziarul Financiar: 2025 din perspectiva liderilor europeni
-
Ilie Bolojan: Crin Antonescu nu a făcut un pas în spate, a ridicat probleme corecte privind candidatura sa
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Sănătăţii, în prezent sunt acreditate 39 spitale care pot să identifice şi să declare donatori în moarte cerebrală, dintre care 33 au fost acreditate recent pentru această activitate.
De asemenea, în România sunt acreditate două centre pentru transplant hepatic, în Bucureşti, la spitalele Fundeni şi Sf. Maria, patru centre pentru transplant renal la Fundeni, în Cluj, Iaşi şi Braşov şi trei centre pentru transplant de cord, la Tg. Mureş, Floreasca şi Institutul C.C. Iliescu din Capitală.
În 2014, până în luna iunie, au fost peste 75 de donatori în moarte cerebrală şi, cu prelevări de la aceştia, dar şi de la donatori în viaţă, s-au efectuat 160 de transplanturi renale, 70 hepatice, trei de cord şi mai multe sute de transplanturi de ţesuturi. Aceste date menţin România pe unul din primele locuri din Europa în privinţa procentului de creştere a numărului de proceduri de transplant.
De asemenea, pentru prima oară, coordonatorii de transplant şi anesteziştii implicaţi în identificarea donatorilor sunt remuneraţi pentru activitatea lor.
În anul 2014, Ministerul Sănătăţii a crescut numărul de personal al Agenţiei Naţionale de Transplant cu cinci posturi.
Totodată, România a transpus Directiva Europeană 2012/25, ceea ce îi va permite ca, începând cu anul 2015, să adere la o platformă europeană care să permită identificarea mai rapidă a unor donatori pentru marile urgenţe din transplant.
În data de 9 iunie, România a adoptat împreună cu celelalte state ale Consiliului Europei "Convenţia împotriva traficului de organe" care urmează să fie ratificată în perioada următoare.
În Europa, aproximativ 67.064 de persoane, cu vârste între 25 şi 60 de ani, sunt pe listele de aşteptare pentru un transplant, dintre care 52.000 pentru rinichi, 7.000 pentru ficat, iar 3.600 pentru cord.
În România, sunt peste 2.500 de bolnavi pe listele de aşteptare pentru transplant de rinichi, 400 pentru ficat, aproximativ 60 pentru cord şi 20 pentru plămâni, a spus, tot miercuri, coordonatorul naţional de transplant, dr. Victor Zota.
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Știi cum procedezi la alegeri. Cauți Trump pe buletin. Cu liderii Democrativei, rămâne cum am stabilit: Le-o dai în vot
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Hamas a aprobat lista de 34 de ostatici propusă de Israel pentru un posibil schimb. Progresul în negocieri este legat de obținerea unui acord
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Ce trebuie să faci ca să ai succes în 2025? Un psihoterapeut a dezvăluit cinci lucruri pe care le poţi face în orice perioadă a anului. De ce nu funcţionează dorinţe precum „să pierd 5 kilograme” sau „să economisesc 10.000 de lei”
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
BREAKING! Cunoscutul bărbat de la noi A PARALIZAT! Trece prin momente cumplite: 5000 euro pe zi tratamentul
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe