Ministerul Sănătăţii: România nu are niciun caz de Ebola. UPU şi Poliţia de Frontieră, informate despre boală

România nu a avut şi nu are înregistrat niciun caz de infecţie cu virusul Ebola, însă, pentru creşterea gradului de vigilenţă, Ministerul Sănătăţii a transmis către Unităţile de Primiri Urgenţe (PPU) şi Poliţia de Frontieră informări privind simptomatologia afecţiunii.

Urmărește
653 afișări
Imaginea articolului Ministerul Sănătăţii: România nu are niciun caz de Ebola. UPU şi Poliţia de Frontieră, informate despre boală

Ministerul Sănătăţii: România nu are niciun caz de Ebola. UPU şi Poliţia de Frontieră, informate despre boală (Imagine: Răzvan Chiriţă/Mediafax Foto)

"România nu a avut şi nu are înregistrate cazuri de infecţie cu virusul Ebola, dar situaţia existentă în Africa de Vest privind apariţia focarelor de infecţie cu virusul EBOLA se află în atenţia şi monitorizarea autorităţilor din România încă din luna februarie 2014. Totodată, Ministerul Sănătăţii a transmis către Unităţile de Primiri Urgenţe informări privind simptomatologia afecţiunii pentru creşterea gradului de vigilenţă. De asemenea, s-au transmis informări şi către Poliţia de Frontieră", a precizat Ministerul Sănătăţii, într-un comunicat remis, miercuri, agenţiei MEDIAFAX.

Potrivit oficialilor din Ministerul Sănătăţii (MS), România nu are linii aeriene directe cu Africa de Vest, astfel că pasagerii din această zonă ajung pe alte aeroporturi, unde călătorii sunt monitorizaţi.

"În acest moment, recomandăm populaţiei să respecte recomandările Centrului Naţional de Boli Transmisibile şi cele ale Ministerului Afacerilor Externe privind călătoriile în zonele afectate
Astfel, cetăţenii UE care călătoresc sau locuiesc în ţările afectate pot elimina riscul îmbolnăvirii în cazul în care evită: contactul direct cu sangele sau fluidele persoanelor infectate sau cadavrelor cu virus Ebola; contactul strâns sau manipularea de animale sălbatice vii sau moarte cum ar fi maimute, antilope, aricii, liliecii sau carnea acestora; contact sexual neprotejat cu o persoană infectată sau cu o persoană convalescentă; contactul cu obiecte, cum ar fi ace, care au fost contaminate cu sânge sau alte fluide biologice", a mai precizat MS.

Totodată, călătorii care se întorc dintr-o zonă afectată de infecţia cu virusul Ebola şi care dezvoltă simptome cum ar fi febră, cefalee, diaree sau stare generală alterată după trei săptămâni de la călătorie trebuie să se adreseze medicului şi să precizeze că au fost în zona respectivă.

Medicii sunt sfătuiţi să ia în considerare posibilitatea unei infecţii cu virusul Ebola la persoanele care prezintă simptome compatibile şi care au revenit din zonele afectate.

Epidemia de Ebola, care durează de la începutul anului, a izbucnit în Guineea, după care s-a extins în Liberia şi apoi în Sierra Leone, trei ţări care, pe 23 iulie, înregistrau în total 1.201 de cazuri, dintre care 672 mortale, potrivit ultimului bilanţ prezentat de către Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS).

Virusul Ebola se transmite prin contact direct cu sângele, lichidele biologice sau ţesuturile persoanei infectate. Febra hemoragică pe care o provoacă se manifestă prin hemoragie, vomă şi diaree. Rata mortalităţii bolii este cuprinsă între 25 şi 90% în cazul oamenilor şi nu există un vaccin omologat împotriva ei.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici