Ministru Dialog Social: La Metrorex nu poate fi vorba de un conflict de muncă. Contractul colectiv de muncă nu a fost încălcat

Ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, spune că la Metrorex nu poate fi vorba de un conflict de muncă, aşa cum este acesta definit de cadrul legal, pentru că angajaţii companiei sunt sub aplicabilitatea unui contract colectiv de muncă care nu a fost încălcat.

Urmărește
265 afișări
Imaginea articolului Ministru Dialog Social: La Metrorex nu poate fi vorba de un conflict de muncă. Contractul colectiv de muncă nu a fost încălcat

Ministru Dialog Social: La Metrorex nu poate fi vorba de un conflict de muncă. Contractul colectiv de muncă nu a fost încălcat (Imagine: Andrei Pungovschi/Mediafax Foto)

Ministrul delegat Aurelia Cristea solicită liderilor din sindicatul Metrorex să respecte prevederile legale aflate în vigoare şi care reglementează posibilitatea de creştere a salariilor în companiile de stat.

"În acest moment, societatea Metrorex nu îndeplineşte criteriile de profitabilitate şi productivitate care să permită posibilitatea legală de creştere a salariilor, fapt confirmat în luna mai şi de către Ministerul Finanţelor Publice. Angajaţii companiei sunt în acest moment sub aplicabilitatea unui contract colectiv de muncă, şi acesta nu este încălcat. Ceea ce înseamnă că nu avem, de fapt, un conflict de muncă", arată joi ministrul delegat, într-un comunicat de presă.

Aurelia Cristea a explicat că Metrorex funcţionează în pierdere, în timp ce una dintre cerinţele legale necesare pentru creşterea salariilor este tocmai profitabilitatea companiei.

"Revendicările semnalate de către sindicaliştii Metrorex au fost discutate în cadrul unei întâlniri cu Departamentul de Dialog Social şi doresc să-i asigur pe toţi angajaţii companiei că tratăm cu cea mai mare seriozitate toate cazurile aduse în atenţia noastră. Departamentul de Dialog Social a făcut şi demersurile necesare pentru a facilita o întâlnire de lucru între Ministerul Transporturilor şi sindicalişti", a mai arătat Cristea.

În comunicatul transmis agenţiei MEDIAFAX se mai arată că sindicaliştii de la Metrorex au notificat Departamentul de Dialog Social că vor organiza pichetări în faţa sediului Guvernului, în 11 şi 12 iunie, printre revendicăril fiind majorarea salariilor, revenirea la organigrama din 2007, dar şi renunţarea la proiectul de trecere a Metrorex în subordinea Consiliului General al Capitalei.

Premierul Victor Ponta a declarat, miercuri, că liderul sindical Rădoi a fost "proprietar de facto" la Metrorex mulţi ani, iar compania a funcţionat doar cu pierderi, adăugând că atât Metrorex, cât şi Poşta Română trebuie să fie companii conduse de Guvern, nu de sindicate, iar scopul să fie reducerea pierderilor.

"La Metrou, sindicatele au condus în ultimii zece ani şi au fost tot pe pierdere. Acum, domnul Rădoi zice că iarăşi trimite nişte oameni în faţă şi-l lăsăm să conducă în continuare Metroul. Nu se va întâmpla acest lucru. Vreau dialog social şi la Metrou, până va trece la Primăria Capitalei, dar vreau să facem dialog social, protecţia oamenilor şi, în acelaşi timp, să reducem pierderile. Şi când o să fie domnul Rădoi proprietarul Metroului, atunci decide dânsul, deocamdată el e proprietar de facto de ani de zile şi, cum mai tăiem nişte zone, ne trimite nişte oameni să protesteze", a spus Ponta, la începutul şedinţei de guvern, în faţa presei.

Sindicaliştii de la metrou au pichetat, miercuri şi joi, sediul Guvernului.

Aceştia solicită renunţarea la proiectul de HG privind trecerea metroului în subordinea Consiliului General al Municipiului Bucureşti sau, în cazul în care această decizie este de neschimbat, transferul să se facă în baza unei legi organice şi a unui acord social semnat cu sindicatul din metrou privind preluarea tuturor salariaţilor actuali, iar metroul să fie în subordinea directă a primarului general al Capitalei.

Sindicaliştii mai cer reanalizarea contractului de mentenanţă încheiat cu SC Alstom Transport SA, contract din cauza căruia, susţin sindicaliştii, SC Metrorex SA înregistrează pierderile actuale.

O altă solicitare a sindicaliştilor vizează soluţionarea stării de curăţenie de la metrou şi asigurarea locurilor de muncă ale salariaţilor din activitatea de salubrizare externalizaţi în 2003.

De asemenea, ei mai cer respectarea şi aplicarea ca atare a prevederilor Memorandumului semnat de premierul Victor Ponta în 25 septembrie 2013 şi a prevederilor CCM - Metrorex în vigoare privind acordarea unei creşteri salariale direct proporţionale cu rata inflaţiei, ţinând cont de faptul că fondul de salarii Metrorex nu a mai crescut de peste cinci ani, iar salariaţii au renunţat de bunăvoie la unele facilităţi financiare prevăzute în contractul de muncă, dând astfel dovadă de înţelegere faţă de Guvern şi faţă de criza financiară prin care s-a trecut.

Pe lista de revendicări se află şi finanţarea în continuare a activităţii Clubului Sportiv Metrorex, singurul club sportiv muncitoresc din ţară.

"Nesoluţionarea acestor principale revendicări va conduce la continuarea luptei sindicale prin diverse acţiuni organizate în conformitate cu legea, inclusiv prin declanşarea grevei generale imediat ce actualul contract colectiv de muncă îşi va înceta aplicabilitatea", spun sindicaliştii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici