- Home
- Social
- TÂRGU MUREŞ, (01.03.2013, 16:17)
- Szasz Jutka , Ela Giurgea
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Apărării are în vedere creşterea salariilor militarilor care participă la misiuni externe
Ministrul Apărării, Mircea Duşa, spune că are în vedere creşterea salariilor militarilor care participă la misiuni externe, "în funcţie de evoluţia economică şi de modificarea legislaţiei".
Urmărește
859 afișări
Mircea Duşa (Imagine: Gabriel Petrescu/Mediafax Foto)
Ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşă, a participat, vineri, la Târgu Mureş, la aniversarea a zece ani de către Brigada 6 de Operaţii Speciale "Mihai Viteazul" din localitate, declarându-şi aprecierea pentru activitatea batalionului de aici.
"Aceste formaţiuni militare sunt formaţiuni de elită ale Armatei Române, formaţiuni care în cei zece ani au adus un aport deosebit la calitatea muncii Armatei Române, au participat în cele mai periculoase locuri din lume la operaţiuni militare şi şi-au dovedit calitatea şi posibilitatea de a interveni în orice situaţie, fie că este vorba despre o intervenţie aeriană, marină sau pe uscat. Am venit la Târgu Mureş în această zi festivă pentru a aprecia munca pe care conducerea batalionului de aici şi toate efectivele batalionului au prestat-o în cei zece ani şi faptul că în aceşti ani au participat la nenumărate misiuni speciale în cele mai periculoase locuri din lume, fie că este vorba de Afganistan, de Irak, de Kosovo sau de participările în Golful Somalez, la acele misiuni pe care forţele NATO le-au realizat pentru asigurarea securităţii mondiale", a declarat Duşa.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Curtea de Apel București judecă solicitarea lui Călin Georgescu privind anulare alegerilor prezidențiale. Susținătorii lui Georgescu protestează la Curtea de Apel
-
Ce urmăresc experţii în 2025, în materie de apărare şi securitate: Carta Albă pentru apărare a Comisiei Europene, golurile lăsate de posibila schimbare de politică a SUA faţă de Europa şi războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu
-
Tanczos Barna, după ce Guvernul a adoptat Ordonanţa „trenuleţ”: Situaţia nu este uşoară
-
ZF: Ordonanţa Austerităţii este doar începutul unor revolte economice, politice şi sociale
El a afirmat că trupele speciale ale Armatei Române sunt pregătite pentru a face faţă oricărei situaţii şi oricărei misiuni pe care Comandamentul Armatei, Statul Major General le ordonă, fiind pregătite să intervină în misiuni, "fie că este vorba despre NATO, fie că este vorba despre UE", într-o lume care se confruntă cu foarte multe pericole - "criză mondială, terorismul, războiul electronic".
Întrebat despre prezenţa românească în Afganistan, Duşa a arătat că forţele afgane au început să preia o parte din atribuţiile legate de siguranţa naţională şi, începând cu 2014, se vor retrage o parte din forţele militare străine, "aşa cum vor planifica structurile de planificare ale NATO".
"Se va retrage o anumită parte din forţe, dar probabil încă vor rămâne o parte din forţe pentru a asigura stabilitatea şi securitatea în Afganistan. România, în funcţie de planificarea care se va face, îşi va onora toate obligaţiile internaţionale, toate obligaţiile stabilite de partenerii noştri din NATO", a arătat el.
Duşa a răspuns afirmativ la întrebarea dacă are în vedere creşterea salariilor militarilor care participă la misiuni externe, lefurile acestora fiind printre cele mai mici din NATO.
"Militarii care merg în deplasări externe sigur că au o salarizare mai mare şi beneficiază de o diurnă pentru misiunea pe care o realizează, fie că este vorba de Afganistan, fie că e vorba de alte teatre de operaţiuni, printr-o diurnă care se primeşte pentru deplasare. Sigur că, în funcţie de evoluţia economică şi de modificarea legislaţiei, vom avea în vedere şi acest lucru", a spus el.
Potrivit sursei citate, militarii români din Afganistan au posibilitatea "să beneficieze de tehnica pe care o au în dotare americanii", în baza unui parteneriat, aceasta fiind "cea mai bună posibilitate de pregătire, o pregătire reală", adică "nu în poligoane, nu în sălile de curs".
"Din acest punct de vedere apreciem - sigur, cu pierderile omeneşti pe care le-am avut - că, pentru Armata Română şi pentru trupele care participă în teatrele de operaţiuni, participarea aceasta este un lucru deosebit pentru militarii noştri. Şi sigur că astăzi, la festivităţile care vor avea loc la Târgu Mureş, vom păstra şi momentele de reculegere pentru cei care au plătit cu preţul vieţii în misiunile pe care le-au avut şi au apărat onoarea Armatei Române", a spus Duşa.
El a afirmat că în 2013 s-a reuşit, pentru prima dată în ultimii cinci ani, să se aloce un buget mai mare pentru MApN şi să se aprobe, împreună cu Ministerul Finanţelor, o strategie pe termen mediu şi lung de creştere a capacităţii de acţiune a Armatei Române, axată pe modernizarea acesteia.
"În primul rând, atunci când vorbesc de capacitatea de acţiune a Armatei Române vorbesc de înzestrarea Armatei Române. Toate eforturile pe care le vom face în următorii ani le vom face pentru a realiza acest obiectiv, în sensul că la cheltuielile de capital vom aloca din ce în ce mai mulţi bani, astfel încât obiectivele de modernizare ale Armatei Române să poată fi realizate şi, sigur, cu aceasta, creşterea capacităţii de acţiune a Armatei Române. Sigur că sunt şi chestiuni punctuale privind înzestrarea Armatei Române, dar vom urmări aceste obiective pas cu pas, mai ales dacă bugetul sau situaţia economică a ţării o va permite", a spus Duşa.
El şi-a exprimat speranţa ca până în 2016 să se ajungă la alocarea a doi la sută din PIB pentru Armată, conform angajamentelor semnate la primirea în NATO.
Ceremonia de aniversare a zece ani de către Brigada 6 de Operaţii Speciale "Mihai Viteazul" din Târgu Mureş a fost marcată de o demonstraţie a militarilor şi de un moment de reculegere în memoria ofiţerului Tiberius Petre, ucis într-un schimb de focuri în Afganistan în 2009.
Citește pe alephnews.ro: Studenții au protestat în Piața Victoriei față de schimbările aduse de „Ordonanța Trenuleț”. Președintele Uniunii Studenților din România: „Am fost chemați la negocieri”
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Kim Jong Un promite să pună în aplicare cea mai dură politică împotriva SUA înainte ca Trump să intre în funcție
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Cum arată mormântul Andreei Cuciuc la 40 de zile de la înmormântare. Imagini care sfâșie inima oricărui părinte
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe