Ministrul Apărării i-a suspendat din funcţie pe militarii arestaţi preventiv luni
Ministrul Apărării naţionale, Gabriel Oprea, a ordonat suspendarea din funcţie a cadrelor militare care au fost arestate preventiv, luni, în urma admiterii de către ÎCCJ a recursului declarat de procurorii DNA.
Ministrul Apărării i-a suspendat din funcţie pe militarii arestaţi preventiv luni (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
MApN a precizat, într-un comunicat, că, începând cu data de 20 decembrie, potrivit prevederilor articolului 89 din Legea 80 din 1995 privind statutul cadrelor militare, ministrul Apărării naţionale a ordonat suspendarea din funcţie a cadrelor militare care au fost arestate preventiv.
"Pe timpul suspendării din funcţie, aceştia nu beneficiază de niciun drept de la Ministerul Apărării Naţionale", a explicat MApN.
Instanţa supremă a dispus, luni seară, arestarea preventivă a celor cinci ofiţeri, printre care generalul de brigadă Ion Marian şi generalul maior Mihai Chiriţă, în dosarul privind favorizarea unor persoane la angajarea în MApN.
ULTIMELE ȘTIRI
-
VIDEO. Protest AUR față de anularea alegerilor prezidențiale. Românii care mărșăluiesc pe străzile din București cer demisia lui Iohannis și reluarea turului 2
-
Popularitatea lui Emmanuel Macron în rândul francezilor, în cădere liberă. Cea mai mică rată de aprobare din ultimii şase ani
-
Polonia susţine cererea lui Trump ca ţările NATO să majoreze cheltuielile pentru apărare la 5% din PIB
-
Vicepreşedintele parlamentului slovac, în vizită la Moscova. Agenda discuţiilor
Completul de cinci judecători al instanţei supreme a dispus, luni seară, arestarea preventivă pentru 29 de zile a generalului de brigadă Marian Ion, adjunct al şefului Direcţiei de Management şi Resurse Umane din Ministerul Apărării Naţionale (MApN), a generalului maior Mihai Chiriţă, şef al Direcţiei de Instrucţie şi Doctrine din cadrul Statului Major General al MApN, a colonelului Vasile Belciug, fost comandant al Şcolii de aplicaţii pentru unităţi de luptă "Mihai Viteazu" Piteşti şi fost comandant al garnizoanei Piteşti, a locotenent-colonelului Dan Costel Crăciuneanu, şeful Biroului Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Judeţean Ilfov şi a maiorului Crinu-Ionuţ Onel, din cadrul Şcolii de aplicaţii pentru unităţi de luptă "Mihai Viteazu" Piteşti.
Astfel, judecătorii au admis contestaţia procurorilor militari faţă de decizia Secţiei penale de cercetare în libertate a celor cinci ofiţeri.
Judecătorii Secţiei penale deciseseră anterior că cei cinci pot fi cercetaţi în libertate, cu obligarea de a nu părăsi localitatea pe o perioadă de 30 de zile.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie - Secţia de combatere a infracţiunilor de corupţie săvârşite de militari au început cercetarea penală în cazul generalului maior Mihai Chiriţă, pe carel îl acuză de instigare la fals intelectual, în formă continuată (20 de acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (20 de acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (20 de acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni, se arată într-un comunicat de marţi al DNA.
General de brigadă Marian Ion este acuzat de instigare la fals intelectual, în formă continuată (38 de acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (38 de acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (38 de acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi complicitate la trafic de influenţă, în formă continuată.
Locotenentul colonel Dan Costel Crăciuneanu este cercetat pentru instigare la fals intelectual, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (8 acte materiale) şi asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi trafic de influenţă, în formă continuată (8 acte materiale).
Colonelul Vasile Belciug este acuzat în acelaşi dosar de instigare la fals intelectual, în formă continuată (16 de acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (16 de acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (16 de acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi trafic de influenţă.
De asemenea, alături de aceştia este cercetat şi maiorul Crinu-Ionuţ Onel, pentru instigare la fals intelectual, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la uz de fals, în formă continuată (8 acte materiale), instigare la abuz în serviciu contra intereselor persoanelor dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine sau pentru altul un avantaj patrimonial sau nepatrimonial, în formă continuată (8 acte materiale), asociere pentru săvârşirea de infracţiuni şi trafic de influenţă, în formă continuată (8 acte materiale).
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
CANCAN.RO