Ministrul Duşa şi omologul moldovean au semnat două acorduri de cooperare în domeniul militar

Ministrul Apărării, Mircea Duşa, şi omologul moldovean, Vitalie Marinuţă, au semnat, luni, la Bucureşti, două acorduri de cooperare în domeniul militar, oficialul de la Chişinău declarând ulterior că importanţa dezvoltării parteneriatelor, în special cu România, creşte după Summit-ul de la Vilnius.

Urmărește
220 afișări
Imaginea articolului Ministrul Duşa şi omologul moldovean au semnat două acorduri de cooperare în domeniul militar

Ministrul Duşa şi omologul moldovean au semnat două acorduri de cooperare în domeniul militar (Imagine: Mediafax Foto)

Duşa şi Marinuţă au semnat Acordul între Ministerul Apărării Naţionale din România şi Ministerul Apărării Naţionale din R. Moldova privind protecţia informaţiilor clasificate în domeniul militar şi Protocolul între cele două ministere privind colaborarea în domeniul învăţământului militar.

"Au fost semnate două acte de importanţă primordială pentru Ministerul Apărării al R. Moldova, care vor permite o colaborare mai bună şi a schimba unele acte care vor da posibilitatea ca R. Moldova să facă un pas mai rapid în procesul de cooperare cu structurile nord-atlantice şi ca armata moldoveană să fie una mai modernă, mai bună (...) Sunt convins să avem toate capacităţile să folosim la maximum posibilităţile pe care ni le oferă după parafarea acordului şi să demonstrăm scepticilor că asocierea sau integrarea în Uniunea Europeană va aduce numai beneficii Republicii Moldova, pe toate dimensiunile, inclusiv cea militară", a menţionat, la eveniment, ministrul moldovean.

Marinuţă a subliniat că există relaţiile moldo-române în domeniul militar sunt "în ascensiune".

Pe de altă parte, el i-a mulţumit lui Mircea Duşă pentru invitaţia de a participa la "ceremonialele desfăşurate cu prilejul Zilei Independenţei României" şi le-a transmis românilor, cu ocazia Zilei Naţionale, "sănătate, voie bună şi îndeplinirea tuturor dezideratelor".

Ministrul Duşa a amintit, la rândul său, că instituţiile statului au salutat faptul că Moldova a parafat documentele privind pregătirea parcursului pentru aderarea la UE.

"De altfel, România a desfăşurat o activitate diplomatică serioasă în perioada premergătoare, a fost un susţinător deosebit al pregătirii drumului european al Republicii Moldova", a spus acesta.

El a spus că, în 2013, militari români au fost prezenţi în R. Moldova la exerciţii comune de pregătire, iar militari moldoveni venit în România la diferite exerciţii de pregătire.

Duşa a adăugat că echipe de experţi români sunt în contact permanent cu colegii din Moldova, deplasându-se frecvent la Chişinău pentru a pregăti elaborarea documentelor în vederea pregătirii "drumului european" al Moldovei.

"La 95 de ani de la Marea Unire, românii, atunci când vorbesc despre unire, când vorbesc despre România Mare, îşi sărbătoresc şi cu demnitate sărbătoarea naţională", aspus ministrul, referindu-se la ceremoniile prilejuite de ziua naţională.

În prezenţa celor doi demnitari a fost dezvelit, în holul central al ministerului, două sculpturi, reprezentând bustul Regelui Ferdinand şi al lui Alexandru Ioan Cuza.

Demnitarul moldovean a primit, la sosirea la sediul Ministerului Apărării, onorul din partea militarilor de la Regimentul 30 Gardă "Mihai Viteazul".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici