- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (12.01.2016, 20:38)
- Departamentul Social - Mediafax
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Educaţiei cere rectorilor să analizeze recomandările făcute de profesori pentru cărţile deţinuţilor
Ministrul Educaţiei Adrian Curaj cere Consiliului Naţional al Rectorilor (CNR) să solicite universităţilor o analiză punctuală a cazurilor în care profesorilor din respectivele instituţii au dat recomandări pentru cărţi scrise de deţinuţi.
Urmărește
1021 afișări
Ministrul Educaţiei cere rectorilor să analizeze recomandările făcute de profesori pentru cărţile deţinuţilor (Imagine: Victor Ciupuliga/Mediafax Foto)
Curaj a solicitat CNR să întreprindă demersurile necesare pentru apărarea integrităţii academice, în condiţiile în care o serie de profesori universitari şi conferenţiari au semnat recomandări pentru cărţile scrise de persoanele aflate în regim de detenţie.
Concret, ministrul a cerut luni CNR ca, în baza principiilor statuate de lege cu privire la autonomia şi responsabilitatea universităţilor, să solicite instituţiilor de învăţământ superior, la care cei în cauză sunt afiliaţi, o analiză punctuală a cazurilor.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Marcel Ciolacu rămâne Premierul României
-
Audieri pe bandă rulantă în Parlament ale noilor miniştri/ Propunerea PSD pentru Ministerul Justiţiei a fost aprobată de parlamentari/ Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor/ Tanczos Barna a fost audiat la Parlament şi a fost avizat favorabil pentru Ministerul Finaţelor
-
Tanczos Barna a fost audiat la Parlament. Viitorul ministru de Finanţe, avizat favorabil
-
Sorin Grindeanu, avizat favorabil la Ministerul Transporturilor
O situaţie centralizată a măsurilor luate de fiecare universitate în parte va fi centralizată şi transmisă până la data de 11 februarie 2016, potrivit Ministerului Educaţiei.
"Îmi exprim încrederea că instituţiile de învăţământ superior şi cercetare vor analiza cu celeritate cazurile, la nivelul consiliilor de etică, pentru a decide şi a lua măsurile care se impun", a declarat ministrul Adrian Curaj.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, a anunţat, marţi, că va propune Guvernului, în prima şedinţă din februarie, emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte.
DNA a anunţat tot marţi că a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.
Ministerul Justiţiei a făcut publice, la începutul anului, titlurile lucrărilor ştiinţifice elaborate şi publicate de deţinuţi în perioada 2013 - 2015, furnizate de ANP.
Potrivit datelor transmise de ANP, 188 de deţinuţi au scris şi publicat peste 400 de cărţi în ultimii doi ani.
Ministrul Raluca Prună a arătat că, din 2007 până în 2010, la nivelul sistemului penitenciar din România, a fost o lucrare scrisă pe an, în 2011 au fost trei lucrări, în 2012 - şase, 2013 - 11, 2014 - 90, iar în 2015 numărul lucrărilor ştiinţifice scrise de deţinuţi ajunge la 340.
Ea a mai declarat că va dispune măsuri deloc blânde dacă va constata, în urma unei analize asupra lucrărilor publicate de deţinuţi, că legea a fost încălcată sau aplicată defectuos în această privinţă.
Ministerul Justiţiei a făcut publică lista profesorilor universitari care, după cum prevede procedura, le-au dat deţinuţilor recomandare scrisă pentru a elabora o lucrare ştiinţifică pe o anumită temă. De asemenea, sunt enumerate şi editurile care au publicat sutele de lucrări scrise în penitenciare.
Dan Voiculescu, care a scris 10 cărţi în mai puţin de un an şi jumătate de detenţie, a avut pentru şapte dintre ele recomandări primite de la profesorul Dumitru Miron, decanul Facultăţii de Relaţii Economice Internaţionale din ASE, unde a predat şi fostul senator. Două dintre cărţile sale au fost publicate de Editura Niculescu, trei de Editura Bibliotecha Târgovişte, două de Editura Casa Cărţii de Ştiinţă Cluj-Napoca şi una de Editura Monitorul Oficial.
Cele două cărţi pe teme religioase ale lui George Becali, "Iubirea milostivă şi mântuitoare" şi "Muntele Atos, patria ortodoxiei", au primit recomandări de la IPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului şi IPS Teodosie, arhiepiscopul Constanţei şi Tomisului. Becali a mai scris "Steaua şi Becali", "Becali şi politica. Începuturile", "Becali Parlamentul Europei şi Parlamentul României". Toate cele cinci lucrări au fost publicate în 2014 la editura Saeculum I.O. din Bucureşti.
Şi lui Dan Diaconescu i-a publicat cele cinci cărţi aceeaşi editură, Aius din Craiova. Cele patru cărţi despre presă au primit recomandări de la profesorul Marin Ion de la Universitatea Hyperion, în timp ce pentru "Mecanica ruperii materialelor compozite" i-a dat o recomandare profesorul inginer Nicolae Toma de la Politehnica Bucureşti.
Coordonatorii lucrărilor fostului premier Adrian Năstase - "Cele două românii" şi "Imunitatea parlamentară în România şi Europa" - au fost profesorul universitar doctor Paul Dobrescu de la SNSPA, respectiv conferenţiarul universitar doctor Gabriel Liviu Ispas, secretar de stat la Ministerul Educaţiei.
Pentru patru dintre cele cinci cărţi scrise de Cătălin Voicu în penitenciar i-au fost acordate recomandări de conferenţiar doctor Dan Voinea. Titlurile sunt: "Securitatea naţională concept constituţional şi legal", "Examinarea doctrinei şi jurisprudenţei privind apărarea securităţii naţionale", "Prevenirea actelor de terorism şi protecţia libertăţilor publice" şi "Stările de criză în democraţie". Fostul senator a mai scris şi "Respectarea dreptului omului în procesul penal".
Profesorul universitar doctor Viorel Cojocaru, de la Universitatea Naţională de Educaţie Fizică şi Sport, le-a acordat recomandări pentru elaborarea unor lucrări ştiinţifice lui George Becali, Gheorghe Popescu, Ioan Becali, Mihai Stoica, Cristian Borcea şi Victor Becali.
Fostul ministru al Transporturior Relu Fenechiu a primit o recomandare pentru lucrarea "Itinerarii duhovniceşti în judeţul Iaşi" de la preotul profesor Vasile Nechita de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Constanţa. În cazul cărţii "Ingineria avanasată soluţie strategică pentru o dezvoltare durabilă a regiunii de nord-est" figurează la coordonator ştiinţific profesorul universitar doctor Alexandru Trifu de la Universitatea "Petre Andrei" din Iaşi.
La ajutorul conferenţiarului universitar doctor Iancu Anica de la Facultatea de Economie şi Administrarea Afacerilor din cadrul Universităţii din Craiova a apelat Gheorghe Nețoiu, care a scris patru cărţi cât timp a fost încarcerat. Lucrările au fost publicate de editura Sitech.
Profesorul universitar doctor Stelian Brezeanu de la Universitatea Bucureşti i-a dat două recomandări lui Gheorghe Copos pentru a scrie şi publica lucrările "Alianţe matrimoniale în politică ale principilor români din Ţara Românească şi Moldova" şi "Tasnadul medieval". De asemenea, pentru alte două lucrări lui Copos i-au fost date recomandări de către conferenţiar universitar doctor Virginia Cucu, din cadrul Universităţiii Artifex Bucureşti şi profesor universitar doctor Marin Andreica din cadrul Academiei Comerciale din Satu Mare. Toate cele patru cărţi au fost publicate de Editura Niculescu.
Citește pe alephnews.ro: Ciprian Șerban, de la PSD, este șeful Camerei Deputaților. Ilie Bolojan, de la PNL, a fost votat Președinte al Senatului
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Ministrul Justiţiei despre cărţile scrise în penitenciar: Am cerut premierului anchetă administrativă
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Un cântăreț celebru, iubit de români, este prins într-un scandal uriaș! Fiul secret face dezvăluiri scandaloase: ”Când m-am născut, mama avea 15 ani, iar el 22!”
CANCAN.RO
Care este orașul din România care oferă 50% reducere la impozitele locale pentru donatorii de sânge
GANDUL.RO
Românii se vor bucura de o nouă majorare la pensie, chiar după sărbători. Lista veniturilor începând cu ianuarie 2025
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe