Ministrul Mediului speră ca tariful diferenţiat pentru deşeuri să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a anunţat luni, la Bistriţa, că de la 1 ianuarie 2018 ar putea fi aplicat tariful diferenţiat pentru colectarea selectivă a deşeurilor, noul tarif urmând să fie implementat, în cadrul unui proiect pilot în judeţul Bistriţa-Năsăud.

Urmărește
272 afișări
Imaginea articolului Ministrul Mediului speră ca tariful diferenţiat pentru deşeuri să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018

Ministrul Mediului speră ca tariful diferenţiat pentru deşeuri să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018

Tariful diferenţiat pentru colectarea selectivă a deşeurilor ar putea fi aplicat începând cu 1 ianuarie 2018 în cadrul unui proiect care va începe din Bistriţa-Năsăud, judeţ care a reuşit să implementeze primul proiect european care prevedea colectarea selectivă şi construcţia şi depozitarea ecologică a deşeurilor, a declarat, luni, la Bistriţa, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, într-o conferinţă de presă.

„Vizita mea nu este întâmplătoare în judeţul Bistriţa-Năsăud. Vin de la Cluj, de la Pata Rât şi am vrut să pun în oglindă o situaţie deplorabilă care se află la Pata Rât şi la toate depozitele neconforme din judeţul Cluj şi nefuncţionarea SMID-ului (Sistem de Management Intergrat al Deşeurilor – n.r.), pentru care clujenii au dat înapoi la Comisia Europeană 20 milioane din banii bugetului judeţean, cu Bistriţa unde SMID-ul funcţionează, unde a fost primul depozit care a funcţionat în România şi să arăt că se poate. (...) Chiar îmi doresc să dau exemplu judeţul Bistriţa-Năsăud. Îmi doresc ca în momentul în care finalizăm modificarea legislativă prin care vrem să implementăm tariful diferenţiat, în sensul că plăteşti cât deşeu produci, acesta să fie implementat prima dată şi să lansat aici în Bistriţa-Năsăud ca notă de 10 cu felicitări, ca de bonus pentru comunitatea care a reuşit să fie campionă şi la absorbţia de fonduri europene şi la construcţia şi funcţionarea sistemului”, a declarat ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu.

Conform ministrului Mediului, tarifele diferenţiate ar putea fi aplicate începând cu 1 ianuarie 2018 şi va exista o perioadă de graţie pentru toate unităţile administrativ –teritoriale.

„Noi dorim ca tarifele diferenţiate să intre în vigoare de la 1 ianuarie 2018, cu o perioadă de graţie ca toate comunităţile locale să poată să implementeze acest sistem, de şase luni”, a mai spus Graţiela Gavrilescu.

Ministerul Mediului analizează mai multe metode de aplicare a tarifului diferenţiat, mergând pe modelul ţărilor europene.

„Dorim să implementăm sistemul ţărilor europene, în sensul că salubristul respectiv care are şi obligaţie conform legii, să se poată dota cu GPS pe maşini, cu cântare şi printr-un program făcut cu autoritatea locală, să poată să facă în timpul săptămânii colectarea, direct de la sursă, direct de la producătorul de deşeuri, pe categorie de deşeuri, astfel încât cetăţeanul să fie taxat numai pentru deşeurile umede” a explicat ministrul Graţiela Gavrilescu.

În ceea ce îl priveşte pe cetăţean, acesta ar putea avea două variante: una în care predă direct celelate categorii de deşeuri salubristului şi care colectetează separat de deşeurile umede, iar a doua variantă adusă în discuţie de Gavrilescu este aceea de a se duce la colectorul din colţul străzii pentru a preda direct ambalajele respective şi îşi ia bani, sau la supermarket.

„Cantitatea de deşeuri umede pe care tu o produci o cântăreşte salburistul, datele intră în computerul maşinii şi şti exact la sfârşitul lunii cât plăteşti”, a explicat Gavrilescu.

Ministrul Mediului a precizat totodată că proiectul de lege pentru implementarea acestui sistem de tarifare este finalizat în proporţie de 80 - 90 la sută, că toate negocierile au fost finalizate şi că acum se completează cu o serie de date venite din teren, de la primăriile care au încercat pe cont propriu să implementeze un sistem asemănător.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici