- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (03.01.2017, 16:32)
- Radu Tutulan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Muncii: În ritmul actual, recalcularea pensiilor se va încheia în anul 2200
La finalul mandatului, ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a criticat modul în care îşi desfăşoară activitatea comisia de soluţionare a contestaţiilor, care se ocupă de recalcularea pensiilor, pecizând că abia peste 180 de ani ar fi soluţionate toate dosarele dacă nu se va schimba modul de lucru.
Urmărește
759 afișări
Ministrul Muncii: În ritmul actual, recalcularea pensiilor se va încheia în anul 2200 (Imagine: Andreea Alexandru / Mediafax Arhiva Foto)
"Comisia Centrală de Soluţionare a Contestaţiilor funcţionează prost! De când am venit funcţionează prost, am încercat să găsim soluţii, împreună cu Casa de Pensii, să o facem să funcţioneze mai bine, dar tot prost merge. Prin lege s-au alocat 20 de persoane care să rezolve problemele tuturor pensionarilor care au nevoie de recalculări. Asta este vânare de vânt, pentru că nu vei putea în veci. Trebuie să cauţi în arhive, să vezi sistemele de înainte de '89, cum funcţionau, ce făceau, deci e o muncă de detectiv care va duce ca în anul 2.200 să terminăm dosarele. Am încercat să eficientizăm munca oamenilor, dar toate propunerile s-au lovit de <<nu avem bani, nu avem oameni, nu avem bani, nu avem oameni, nu putem>>. Mi s-a dat o soluţie, să renunţăm complet la comisie şi să treacă direct în instanţă, pentru că oricum oamenii îşi rezolvă problemele în instanţă, dar asta încalcă dreptul la apel administrativ. Deci, reforma din punct de vedere al instituţiei de pensii nu necesită doar o văruială de faţadă, necesită o reconfigurare a modului de lucru pe dosarele de pensii. Nu vreau să ii critic pe colegii mei de acolo, dar mi se pare că sunt prinşi într-un cadrul instituţional de tip vechi, în care sunt stat în stat şi în care nu o să poată să iasă de acolo decât dacă îşi asumă o reformă de substanţă la nivel motivaţional şi instituţional", a declarat Dragoş Pîslaru.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Ministrul Muncii a precizat, însă, că în cadrul Casei Naţionale de Pensii, precum şi a Comisiei care trebuie să analizeze cererile de recalculare a pensiilor sunt oameni foarte buni, profesionişti, care au dovedit că pot produce schimbări pozitive în cadrul acestor instituţii, dacă şi legislaţia le-ar permite.
Totodată, Pîslaru a precizat că propunerea de eliminare a impozitului pentru pensiile mai mici de 2.000 de lei ar fi trebuit mai bine ţintită, în sensul în care aceast prag să fie mai jos, dar nu a precizat, concret, care ar fi venitul maxim neimpozitabil. Ministrul a precizat ă în prezent, în România sunt 5,2 milioane de pensionari, aproximativ două milioane având venituri sub o mie de lei.
Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru, a declarat, marţi, că este pentru prima dată, de la căderea regimului comunist, când valoarea coşului lunar de cumpărături al românilor este mai mare decât era înainte de 1989.
"E prima oară când ştim că, oficial, ne merge bine. Ştim că viaţa oamenilor, vorbesc aici şi de cei mai amărâţi dintre amărâţi şi de ceilalţi, deci şi pe subzistenţă şi pe decenţă, e mai bună decât în '89. Din punct de vedere al traiului, mă refer la nutriţie, alimente, ce îţi trebuie ca să îţi duci viaţa, e lamentabil că au trecut 26 de ani, dar e primul an în care coşul minim de acum este peste coşul minim de atunci", a spus Dragoş Pîslaru.
Ministrul Muncii nu a precizat, însă, care a fost valoarea coşului lunar de cumpărături al românilor în anul 2016, explicând că datele detaliate vor fi prezentate de Institutul Naţional de Studiere a Calităţii Vieţii, care a realizat acest studiu.
Dragoş Pîslaru a mai declarat, de asemenea, că în cele opt luni de mandat a reuşit să pună bazele unei legi a salarizării unice, măsură pe care toate conducerile anterioare ale ministerului au declarat că o susţin şi doresc să o aplice, dar pe care nimeni nu a dorit, cu adevărat, să o implementeze.
"Ultima oară când am avut o lege de salarizare unitară aplicabilă a fost în 1974. Din 1974 nu am mai fost capabili în această ţară să implementăm un sistem de salarizare unitară. Ei bine, vine guvernul tehnocrat şi mai întâi i se spune că trebuie să facă legea salarizării unitare. Apare acel efort pe care îl cunoaşteţi şi care a dus la numirea mea, după care, când eu am venit partenerii sociali ne-au spus explicit că nu ar trebui să ne băgăm pe o problemă care are un mandat mai lung şi că ar trebui să adoptăm rapid o ordonanţă de urgenţă care să rezolve disparităţile în câteva sectoare cum ar fi sectorul de sănătate, unde era o vraişte complet din perspectiva salarizării, şi în alte câteva sectoare cum ar fi administraţia publică locală şi centrală unde aveam în acelaşi birou persoanele care aveau salariile diferite deşi aveau aceeaşi pregătire, aceeaşi funcţie, aceeaşi vechime. Ce cred eu că este mai mult aici în substrat, şi îmi asum aceste lucruri, este că nu toată lumea îşi doreşte această lege a salarizării unitare. Este foarte important să precizez acest lucru. Este mult mai simplu să ceri beneficii salariale pentru un grup restrâns de oameni decât să accepţi că există o lege a salarizării unitare care va bloca aceste lucruri pentru o perioadă de timp", a spus Dragoş Pîslaru.
Dragoş Pîslaru: E prima dată când ştim că ne merge bine. Viaţa oamenilor, mai bună decât în '89
Ministrul Muncii a adăugat că, deşi legea salarizării unice a fost adoptată de mai bine de şase ani, nici miniştri şi nici sindicatele nu au luptat, cu adevărat, pentru ca această să fie aplicată.
"Dacă eu vreau să dau lucruri, ce îmi e mai uşor să fac? Să dau lucrurile ca să controlez pe cine am eu nevoie când am eu nevoie prin iniţiative legislative separate, sau să dau o lege a salarizării unitare care oricum până când se va nivela va face pe toată lumea nemulţumită? Acesta e din perspectiva celor care dau. Din perspectiva celor care cer. Puneţi-vă în pielea unor lideri sindicali. Ca lideri sindicali, ce v-ar conveni, să obţineţi o nivelare şi să ştiţi că salariile respective nu se mai mişcă 5 -10 ani, sau să aveţi în fiecare an posibilitatea să mai cereţi 5%, 10% şi să vă rupeţi cămaşa de pe dumneavoastră spunând că uite ce am obţinut pentru respectivul segment al administraţiei?", a explicat Pîslaru.
Ministrul muncii a declarat că, la nivelul lunii noiembrie, au fost colectate date privind salarizarea pentru 966.094 de angajaţi care lucrează în instituţii şi autorităţi publice, dintr-un total de 1.189.921 de posturi ocupate, ceea ce reprezintă aproximativ 92% din numărul total de bugetari. Pîslaru a adăugat că aceste date ar trebui să îl ajute pe viitorul ministru al Muncii să implementeze legea salarizării unitare, şi chiar va publica proiectul elaborat de Ministerul Muncii pe pagina de internat a instituţiei, chiar dacă nu are decât un rol consultativ.
Citeşte şi: Ministrul Muncii, Dragoş Pîslaru: Alocaţiile copiilor ar putea fi mărite dacă ar renunţa la ele cei cu venituri peste medie
Citeşte şi: 30 de copii cu rujeolă, internaţi la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara. Saloanele Secţiei de Pediatrie sunt pline
Citeşte şi: FOTO Sute de oameni stau la coadă în Cluj, unii de luni seara, pentru abonamentele de parcare
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe