Ministrul Sănătăţii: Am deblocat posturi. Acoperim deficitul în trei-patru ani, în ritmul în care se angajează

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a declarat, marţi, că au fost deblocate posturi în sistemul sanitar, dar ritmul în care se angajează este lent, astfel că deficitul de personal, de peste 30.000, s-ar putea acoperi în trei-patru ani.

Urmărește
1775 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: Am deblocat posturi. Acoperim deficitul în trei-patru ani, în ritmul în care se angajează

Ministrul Sănătăţii: Am deblocat posturi. Acoperim deficitul în trei-patru ani, în ritmul în care se angajează (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

"Am deblocat posturi în sistemul sanitar, dar este adevărat că ritmul în care se angajează nu o să poată să acopere deficitul decât în câţiva ani, în trei-patru ani, dacă ritmul rămâne acelaşi din ultimele opt luni. Vorbim despre un deficit de peste treizeci şi ceva de mii de persoane. Au fost alocate fonduri suplimentare pentru angajări, au fost angajate aproape 5.000 de persoane", a spus ministrul Sănătăţii, după ce a participat la conferinţa organizată la Spitalul Clinic de Urgenţă pentru Copii "Marie Curie", cu ocazia efectuării a o sută de operaţii pe cord.

Întrebat despre protestul organizat în faţa sediului Ministerului Sănătăţii, de Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România şi Federaţia Sindicală "Hipocrat", ministrul a spus că este într-un dialog deschis cu toate sindicatele din sistemul sanitar, iar marţi după-amiază va avea o discuţie cu reprezentanţii protestatarilor.

"Suntem în dialog deschis cu toate sindicatele din sistemul sanitar. Vom avea şi o discuţie, după-amiază, în care să analizăm toate problemele lor. Nu considerăm că suntem pe poziţii diferite, suntem de aceeaşi parte a baricadei", a precizat Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că mare parte din revendicările sindicaliştilor sunt legate de acordul cu FMI din 2010, pe care a încercat să-l corecteze.

"Evident că am reuşit să corectăm o parte din nedreptăţi (din acordul cu FMI din 2010, n.r.), problema este că avem un acord pe care l-am moştenit, nu l-am semnat nici eu, nici Guvernul din care fac parte. Încercăm să găsim cele mai bune şi cele mai rapide soluţii. A existat o creştere salarială în ianuarie, iar acum căutăm soluţii pentru o nouă creştere salarială", a mai spus Bănicioiu.

În legătură cu cererile asistenţilor medicali de a pleca să lucreze în străinătate, ministrul Nicolae Bănicioiu a spus că, în ultimii şapte ani, au fost eliberate aproximativ 20.000 de certificate.

"În intervalul 2007-2014, au fost solicitate aproximativ 20.000 de certificate, dar nu toţi cei care le-au solicitat au plecat din ţară. Vorbim dintr-un total de 141.000 de asistenţi medicali", a mai spus Bănicioiu.

Ministrul Sănătăţii a adăugat că un prim pas privind creşterile salariale a fost realizat anul trecut, atunci când au crescut veniturile medicilor rezidenţi, iar un al doilea pas a fost în ianuarie, când toţi angajaţii au primit 100 de lei în plus la salariu.

"Există şansa să le mai crească o dată salariul, într-o altă etapă", a spus Bănicioiu, precizând că la acest document se lucrează în prezent şi că nu poate menţiona cu cât vor creşte salariile în sistem.

Protestul organizat de Camera Federativă a Sindicatelor Medicilor din România şi Federaţia Sindicală "Hipocrat" are loc între orele 12.00 şi 14.00, în faţa sediului Ministerului Sănătăţii. Sindicaliştii spun că sunt nemulţumiţi de faptul că niciuna dintre solicitările federaţiilor nu au fost soluţionate în mod favorabil de Ministerul Sănătăţii.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici