- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (20.03.2019, 18:48)
- Dora Vulcan
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministerul Sănătăţii, despre discuţiile privind canabisul: Dorim să asigurăm accesul la tratamente inovative/ Pintea consideră că legalizarea ar fi „un lucru bun”
Ministerul Sănătăţii anunţă că a avut loc prima întâlnire privind introducerea canabisului ca terapie adjuvantă în boli cronice,unde s-a subliniat diferenţa între substanţa psihoactivă din canabis, prezentă în tabelul substanţelor interzise, şi canabidiol, un compus utilizat în scop terapeutic.
Urmărește
1955 afișări
Ministrul Sănătăţii consideră că legalizarea canabisului ar fi „un lucru bun” : Există soluţii pentru pacienţi
„Ieri, 19 martie, a avut loc prima întâlnire a Grupului de lucru înfiinţat de Ministerul Sănătăţii pentru a analiza posibilitatea introducerii în practica medicală din România a canabisului medicinal ca terapie adjuvantă în bolile cronice. Din grupul de lucru fac parte reprezentanţi ai Ministerului Sănătăţii, CNAS, ANMDM, şefi ai comisiilor de specialitate neurologie pediatrică, psihiatrie adulţi şi psihiatrie pediatrică, dar şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi”, se arată într-un comunicat transmis de Ministerul Sănătăţii.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Elon Musk pune CCR la zid: „Cum poate un judecător să anuleze alegerile și să nu fie dictator?”
-
Lovitură pentru TikTok. O ţară europeană interzice aplicaţia chineză / Şi în România au fost voci care au cerut suspendarea TikTok în urma alegerilor prezidenţiale
-
Arabia Saudită a avertizat Germania cu privire la bărbatul reţinut pentru atacul de la Magdeburg
-
Parchetul de pe lângă ÎCCJ s-a sesizat din oficiu în urma scandalului din Parlament
Potrivit reprezentanţilor instituţiei, în cadrul întâlnirii, specialiştii au subliniat că unicul produs benefic în tratamentul adjuvant al epilepsiilor rare (Sindrom Dravet si Lennox - Gastaut) din cele existente pe piaţa externă şi care are autorizaţie de punere pe piaţă de la FDA (Food and Drog Administration), este în prezent comercializat doar în SUA.
„Procedura de autorizare pentru piaţa europeană este posibil să fie finalizată de Agentia Europeană a Medicamentului (EMA) în prima jumătate a acestui an. Legislaţia românească permite utilizarea canabidiolului în medicamente, nefiind
substanţa controlată. În cadrul întâlnirii de ieri (marţi, n.r.) s-a subliniat diferenţa între THC - care reprezintă substanţa psihoactivă din canabis şi se regăseşte în tabelul 1 al Legii 339/2005 care cuprinde substanţe interzise şi fără interes în medicină şi CBD – canabidiol – o substanţă care poate fi utilizată în scop terapeutic”, se arată în comunicatul menţionat.
Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii precizează că scopul fiecărui demers este acela de a găsi soluţii pentru pacienţi.
“Ministerul Sănătăţii doreşte să asigure accesul la tratamente inovative care aduc beneficii pacienţilor şi acesta este motivul pentru care am înfiinţat acest grup de lucru. Trebuie să identificăm soluţii care să respecte toate convenţiile internaţionale, în acest caz vorbim despre Convenţia Unică asupra Stupefiantelor din 1961 si Convenţia Naţiunilor Unite din 1971 asupra substanţelor psihotrope. În aceste condiţii, vom urmări autorizarea în Europa a produsului Epidiolex pentru asigurarea accesului rapid la tratament pentru pacienţii cu epilepsie rară din România”, a declarat Octavian Alexandrescu, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Sorina Pintea consideră că legalizarea ar fi „un lucru bun”: Există soluţii pentru pacienţi
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, spune că legalizarea canabisului a fost cerută de pacienţi şi de rudele pacienţilor cu boli rare şi cu afecţiuni oncologice cu care a avut, deja, o întâlnire de lucru la sediul Ministerului Sănătăţii. Pintea a mai spus că legalizarea ar fi un „lucru bun”.
Prima întâlnire a grupului de lucru privind legalizarea consumului de canabis a avut loc marţi la Minister, la care au participat şi reprezentanţi ai asociaţiilor de pacienţi, a spus Sorina Pintea miercuri seară, la România TV.
”Asociaţia de pacienţi cere introducerea unui medicament deoarece canabisul medicinal este un medicament folosit pentru a trata pacienţii cu boli rare şi pacienţi cu afecţiuni oncologice. Deci se cer tot mai mult discuţii pe această temă şi introducerea acestui medicament ca legal în România. Am construit această comisie de specialişti în primul rând pentru a putea preciza foarte clar diagnosticele care se pretează la un asemenea tratament”, a spus ministrul Sănătăţii.
Ea a anunţat că va urma încă o întâlnire ”mai punctuală, în sensul că vom lua nişte decizii mai concrete”.
Pintea consideră că legalizarea canabisului ar fi ”un lucru bun”, cel medicinal fiind utilizat atât în Canada cât şi în Germania pentru efectele sale benefice în special pentru pacienţii cu boli oncologice în fază terminală sau pentru cei cu boli rare, cum este epilepsia. De asemenea, ministrul a respins categoric suspiciunea potrivit căreia ar fi legalizate, astfel, drogurile, şi a spus că singurii beneficiari ai legalizării canabisului ar fi exclusiv pacienţii.
”Există şi în acest moment medicamente de tipul stupefiantelor care sunt utilizate pentru pacienţii cu anumite patologi. Nu vă imaginaţi că Ministerul Sănătăţii va lua singur această decizie. Va discuta şi cu reprezentanţi ai Agenţiei Naţionale Antidrog, cu reprezentanţi ai Ministerului de Interne (...). Dar până la urmă trebuie să începem să discutăm. Există nişte propuneri în acest sens, există soluţii pentru pacienţii cu anumite patologii, deci trebuie să luăm în considerare orice opinie pertinentă”, a mai spus Sorina Pintea.
Precizările vin după ce ministrul Finanţelor, Eugen Teodorovici, a anunţat miercuri că, în România, canabisul ar putea fi legalizat pentru folosirea sa în scopuri medicinale, aşa cum se practică pe plan european, şi că subiectul ar fi fost discutat în cadrul unei comisii din Ministerul Sănătăţii.. El a mai spus că nu este momentul unei dezbateri pentru utilizarea canabisului în scop recreaţional.
Citește pe alephnews.ro: Un incendiu puternic a izbucnit în Sectorul 1 din București. Oamenii au primit mesaje RO-Alert din cauza degajărilor mari de fum
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Citește pe www.zf.ro: Cum poate Bucureştiul să decoleze în topul capitalelor europene. Adevărul din spatele cifrelor, care ar putea răsturna situaţia
Citește și: CNATDCU cere retragerea titlului pentru 16 doctori. Între aceştia, foşti şefi din SRI şi SPP
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Vă mai amintiți de Ligia Hoka de la Frumusețe pe muchie de cuțit? I se spunea că seamănă cu Sharon Stone, după transformare, iar acum…
CANCAN.RO
Care sunt cele mai SĂNĂTOASE alimente de pe masa de Crăciun. Specialist în nutriție: „PIFTIA și șoriciul nu au multe calorii”
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe