Ministrul Sănătăţii: Radu Iordăchel a demisionat de la conducerea Institutului Cantacuzino

Radu Iordăchel a demisionat, joi, de la conducerea Institutului Cantacuzino, după ce Guvernul a aprobat trecerea instituţiei din coordonarea Ministerului Sănătăţii la Ministerul Educaţiei, a declarat ministrul Nicolae Bănicioiu.

Urmărește
384 afișări
Imaginea articolului Ministrul Sănătăţii: Radu Iordăchel a demisionat de la conducerea Institutului Cantacuzino

Ministrul Sănătăţii: Radu Iordăchel a demisionat de la conducerea Institutului Cantacuzino

"Radu Iordăchel mi-a înaintat demisia în această dimineaţă. Institutul a fost trecut de la Ministerul Sănătăţii la Ministerul Educaţiei, ca urmare a unei discuţii mai vechi, din 2012. Atunci a existat şi o ordonanţă de urgenţă prin care toate institutele de cercetare treceau în subordinea Ministerului Educaţiei. Institutul a fost trecut acum la Ministerul Educaţiei pentru reorganizare. De fapt, se fac aceşti paşi pentru ştergerea datoriilor, cel puţin cele de la ANAF, care au ajuns la cote foarte mari", a spus Bănicioiu, după ce a participat la evenimentul organizat de Institutul Clinic Fundeni, cu ocazia împlinirii a 55 de ani de funcţionare.

Ministrul Sănătăţii a precizat că datoriile institutului la Agenţia Naţională de Administrare Fiscală sunt în jur de 11 milioane de lei.

Bănicioiu a mai spus că trebuie stabilit un nou management la Institutului Cantacuzino, în prezent fiind căutat un profesionist care "să înţeleagă atât partea de cercetare, cât şi cea de producţie". Bănicioiu a precizat că alături de institut va fi în continuare comisia interministerială.

Întrebat dacă pentru producţie va exista o societate comercială care să coordoneze activitatea Institutului Cantacuzino, Bănicioiu a spus că aceasta ar putea fi o variantă, dar decizia va fi luată în comisia interministerială.

Întrebat dacă va răspunde cineva pentru datoriile acumulate de Institutul Cantacuzino, Bănicioiu a răspuns: "Vor răspunde cei vinovaţi. Nu sunt organ de anchetă. Noi am făcut toate sesizările tocmai pentru că vrem să răspundă toţi cei vinovaţi. După câte ştiţi bine, este o anchetă penală desfăşurată de Parchet. Este acum, toţi sunt audiaţi, exact cursul normal al unei anchete penale".

Ministrul Sănătăţii a declarat miercuri, pentru MEDIAAFX, că Institutul Cantacuzino se reorganizează odată cu trecerea din coordonarea Ministerului Sănătăţii în cea a Ministerului Educaţiei, urmărindu-se ştergerea datoriilor şi obţinerea de venituri proprii.

"Un prim pas în reorganizare ar fi ştergerea datoriilor, pentru că din cauza acestora ei au pierdut contractul cu Casa de Asigurări de Sănătate Bucureşti şi nu au mai putut face analize", a precizat Bănicioiu.

Ministrul a ţinut să precizeze că nu se doreşte închiderea institutului, aşa cum au încercat să spună unele persoane, inclusiv angajaţi ai institutului, ci revitalizarea lui şi reluarea producţiei de vaccin.

Întrebat dacă reorganizarea implică şi disponibilizarea unor angajaţi, ministrul a spus că se va face o evaluare a angajaţilor. "Sigur că va fi făcută o evaluare a angajaţilor. Nu poţi să ţii în cercetare o persoană care nu ştie formula apei. Glumesc, desigur. Pentru un institutut de cercetare de elită este nevoie de angajaţi pe măsură. Cred că atât laboratorul de analiză, cât şi cel de vaccinuri îşi vor relua activitatea şi mai cred că vor putea fi obţinute fonduri europene, granturi pentru dezvoltarea cercetării", a spus Bănicioiu.

Surse oficiale au declarat agenţiei MEDIAFAX că decizia a fost luată pentru ca institutul să poată accesa fonduri europene de cercetare prin programele derulate de Ministerul Educaţiei şi în acest mod să îşi reia cât mai curând activitatea de producţie a vaccinurilor.

Institutul Cantacuzino nu mai produce vaccin antigripal din 2012. Fabricaţia urma să fie reluată de anul viitor, declara, în iunie, managerul unităţii, Radu Iordăchel.

Pe 15 septembrie, angajaţii institutului au început să protesteze pentru că nu şi-au primit salariile la timp.

Nicolae Bănicioiu a declarat în aceeaşi zi că va cere demisia directorului Radu Iordăchel, iar apoi că acesta este aşteptat cu un plan de management.

Agenţia Naţională a Medicamentului (ANM) a anunţat Institutul Cantacuzino, la sfârşitul anului 2013, că vaccinul antigripal nu poate fi pus pe piaţă, întrucât au fost descoperite probleme. Totodată, ANM a trimis probe, pentru reverificare, la Agenţia Medicamentului din Franţa, care a comunicat, în 31 ianuarie, că vaccinul nu este conform normelor. Rezultatele au indicat faptul că vaccinul antigripal produs la Institutul Cantacuzino are peste 3.000 de unităţi per mililitru de endotoxine, faţă de sub 100 pentru un produs conform.

Anul 2012 a fost primul în care în campania de imunizare gratuită împotriva gripei nu au mai fost folosite vaccinuri de la Institutul Cantacuzino, după ce, în ianuarie 2012, multe loturi cu doze fabricate la acest institut au fost retrase, din cauza unei concentraţii scăzute a tulpinei B, linia de producţie a fiolelor fiind ulterior închisă.

Institutul Cantacuzino, care se număra printre cei mai apreciaţi producători de imunologice din lume, şi-a început declinul în februarie 2010, după ce Agenţia Naţională a Medicamentului i-a retras autorizaţia de punere pe piaţă a produselor injectabile, inclusiv a vaccinurilor, întrucât îi expirase standardul de bune practici de fabricaţie. În aceste condiţii, unele programe naţionale de imunizare au fost blocate timp de mai multe luni, iar autorităţile au fost obligate să importe vaccin.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici