- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Ministrul Sănătăţii vrea să crească veniturile medicilor de familie
Ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau, vrea să crească veniturile medicilor de familie prin majorarea cu aproximativ 15 la sută a sumelor acordate pentru fiecare persoană înscrisă pe lista acestora, în acest sens având discuţii cu conducerea Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate.
Ministrul Sănătăţii vrea să crească veniturile medicilor de familie (Imagine: Shutterstock)
"Purtăm discuţii pentru creşterea valorii punctului per capital la medicii de familie, în limitele bugetare. Ar fi vorba despre o creştere de 15 la sută a valorii punctului acordat medicilor de familie pentru fiecare persoană înscrisă pe listele lor", a declarat, joi, ministrul Sănătăţii, Ritli Ladislau
În prezent, valoarea punctului per capita acordat medicilor de familie este de trei la sută.
De asemenea, ministrul Sănătăţii susţine ideea potrivit căreia bolnavii cronici pot beneficia de medicamente compensate chiar dacă nu au fost programaţi, propunere care se regăseşte în proiectul privind Normele Contractului cadru pe 2012 privind acordarea asistenţei medicale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
-
Războiul din Ucraina. Ce este noua armă folosită de Rusia în Ucraina. Putin spune că se deplasează cu 3 km pe secundă.
-
Activitatea RAR, în continuare blocată. Nu se pot face ITP-uri în nicio staţie din ţară
-
Alegeri prezidenţiale 2024: Cine sunt cei 13 candidaţi în cursa pentru Cotroceni şi care sunt programele lor politice propuse
"Până în prezent, pacienţii cronici care nu reuşeau să se prezinte în cabinetul medicului de familie la data programată şi care refuzau reprogramarea din diverse raţiuni erau nevoiţi să plătească contravaloarea serviciilor medicale şi nu puteau beneficia de prescripţii medicale în regim compensat. Am solicitat reprezentanţilor Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) să modifice această prevedere, astfel încât pacienţii cronici să poată beneficia de medicamente compensate chiar în lipsa unei programări", a spus ministrul Sănătăţii.
Potrivit proiectului CNAS supus dezbaterii publice pe site-ul instituţiei, medicii de familie şi cei din ambulatoriu de specialitate au dreptul să încaseze contravaloarea serviciilor medicale la cerere, inclusiv pentru situaţiile programabile, dacă pacienţii solicită efectuarea serviciilor înaintea datei programate.
În aceste situaţii, medicii de familie nu vor elibera bilete de trimitere sau prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi decontate de casele de asigurări de sănătate.
Prin excepţie de la această prevedere, medicii de familie vor putea elibera prescripţii medicale utilizate în sistemul de asigurări sociale de sănătate şi decontate de casele de asigurări de sănătate numai pentru asiguraţii cu boli cronice de pe listele proprii pentru tratamentul respectivelor afecţiuni cronice, potrivit proiectului de ordin al CNAS.
"Bolnavul cronic primeşte tratament odată la trei luni, este greu de crezut că în acest interval nu poate fi programat. Dacă însă pacientul cronic care nu este urgenţă vrea să fie consultat fără programare, atunci va plăti consultaţia. Contravaloarea acestui servicu va fi stabilită de către medicii de familie sau de către specialişti'', a declarat miercuri, pentru MEDIAFAX directorul general al CNAS, Dorin Ionescu.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
PROSPORT.RO
GANDUL.RO