Mircea Duşa şi şefii Jandarmeriei şi Poliţiei merg în judeţul Botoşani, afectat de ninsori şi viscol

Ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, se va deplasa, marţi seară, în judeţul Botoşani, afectat de ninsori şi viscol, împreună cu şeful Jandarmeriei Române, colonelul Mircea Olaru, şi şeful Poliţiei Române, chestorul şef de poliţie Petre Tobă, informează MAI.

Urmărește
222 afișări
Imaginea articolului Mircea Duşa şi şefii Jandarmeriei şi Poliţiei merg în judeţul Botoşani, afectat de ninsori şi viscol

Mircea Duşa şi şefii Jandarmeriei şi Poliţiei merg în judeţul Botoşani, afectat de ninsori şi viscol (Imagine: Ciprian Sterian/Mediafax Foto)

Duşa a convocat deja pentru miercuri dimineaţă, la ora 8.00, la Prefectura Botoşani, Comandamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la care va participa şi şeful Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU), generalul de brigadă Ioan Baş, a precizat sursa citată.

Potrivit MAI, Şeful IGSU se află deja în judeţul Botoşani, pentru coordonarea intervenţiei pentru înlăturarea efectelor fenomenelor meteorologice.

Totodată, din ordinul ministrului Mircea Duşă, trei autofreze din judeţul Prahova se deplasează către Botoşani, pentru a suplimenta numărul utilajelor care acţionează pentru deszăpezire.

Deplasarea lui Duşa în Botoşani vine pe fondul nemulţumirilor acestuia legate de gestionarea deszăpezirii în acest judeţ.

În judeţul Botoşani, şapte drumuri judeţene sunt complet înzăpezite, marţi seară, şi se intervine pentru deblocarea acestora, a declarat directorul Direcţiei Judeţene de Drumuri şi Poduri (DJDP) Botoşani, Sorin Clim.

Clim a spus că, marţi seară, un număr de şapte drumuri judeţene sunt în continuare complet înzăpezite, arătând că acestea reprezintă 36 la sută din lungimea totală a drumurilor administrate de DJDP Botoşani.

El a menţionat că, din cauză că aceste drumuri sunt blocate, un număr de nouă localităţi sunt izolate.

Totodată, în judeţ din cauza zăpezii marţi seară sunt închise trei drumuri naţionale DN24C Santa Mare - Ştefăneşti - Manoleasa - Rădăuţi Prut, DN 29 Botoşani - Ungureni - Săveni - Avrămeni - Manoleasa, DN29A Dorohoi - Darabani - Rădăuţi Prut.

Purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Botoşani, Dorina Lupu, a declarat că, marţi seară, un număr de 20 de localităţi din judeţ sunt afectate în urma ninsorilor şi viscolului întrucât nu se poate intra sau ieşi cu autoturisme, dar că dispeceratul integrat pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă caută soluţii pentru intervenţia la cazurile medicale care necesită transport la unităţile spitaliceşti.

Ea a mai declarat că un număr de 192 de persoane din cele 266 salvate, duminică, din nămeţi vor dormi şi în această noapte în diferite locaţii din Botoşani, Dorohoi, Gorbăneşti, Hudeşti, Darabani, Ştefăneşti, Păltiniş, Româneşti, Stăuceni, Truşeşti şi Vorniceni.

Marţi seară, ministrul Administraţiei şi Internelor, Mircea Duşa, a declarat că i-a cerut prefectului de Botoşani, Costică Macaleţi, să demisioneze, ca urmare a modului în care este gestionată problema deszăpezirii în judeţ.

Potrivit Realitatea TV, Duşa a spus că a pus la dispoziţia prefectului de Botoşani "tot ce a cerut" pentru deszăpezire. Ministrul a amintit că, în acest judeţ, sunt 27 de sate izolate, la care este posibil accesul cu utilaje grele.

La rândul său, Macaleţi a afirmat că, după ce a cerut ajutor, i-au fost trimise "freze vechi şi defectate".

Prefectul de Botoşani a mai precizat că, în prezent, sunt blocate trei drumuri naţionale, iar în zonele cu viscol stratul de zăpadă ajunge la trei metri. Potrivit lui Macaleţi, în Botoşani nu sunt înregistrate cazuri de oameni îngheţaţi.

Ulterior declaraţiilor lui Duşa, prefectul de Botoşani, Costică Macaleţi, a informat, printr-un comunicat de presă, că o interpretare nefericită a unei declaraţii pe care a făcut-o a determinat ca presa centrală să furnizeze o informaţie eronată conform căreia în Botoşani ar fi 80.000 de sinistraţi.

Potrivit unui comunicat al Cancelariei prefectului de Botoşani, intepretarea declaraţiei sale prin folosirea cuvântului de sinistraţi pentru persoanele afectate de ninsori şi viscol este departe de realitate şi în măsură să creeze panică în rândul populaţiei judeţului.

"O interpretare nefericită a unei declaraţii date de prefectul Costică Macaleţi a făcut ca în presa centrală să apară informaţia eronată conform căreia în Botoşani ar fi 80.000 de sinistraţi. Conform definiţiei Dicţionarului Explicativ al Limbii Române termenul "sinistrat" are înţelesul de persoană care a suferit pagube mari de pe urma unei calamităţi naturale", se arăta în comunicat.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici