- Home
- Social
- CLUJ-NAPOCA, (26.04.2017, 08:38)
- Vasile Magradean
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video GALERIE FOTO Mircea, un berbec de 120 de kilograme, prima rumegătoare căreia i s-a făcut hemodializă în România
Medicii Spitalului Clinic Veterinar al USAMV Cluj-Napoca au efectuat prima hemodializă la rumegătoare din România, la un berbec de 120 de kilograme, pe nume Mircea. Acesta a fost ulterior operat şi se află internat la secţia de Terapie Intensivă – Nefrologie, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Urmărește
1996 afișări
Medicul Răzvan Codea, coordonatorul Secţiei de Nefrologie şi Hemodializă de la Spitalul Clinic Veterinar al USAMV Cluj-Napoca, a declarat, miercuri, corespondentului MEDIAFAX că în urma investigaţiilor s-a concluzionat că în cazul berbecului a fost vorba despre o traumă renală, un traumatism al rinichiului, care a produs un coagul de sânge şi a obturat uretra.
„La Spitalul Veterinar al USAMV Cluj-Napoca a fost adus la începutul săptămânii, din localitatea Căianu, judeţul Cluj, un berbec de patru ani, din rasa ţurcană, varietatea Brează de Haţeg, care cântăreşte 120 de kilograme şi pe care îl cheamă Mircea. Este un specimen foarte valoros şi din punct de vedere genetic, care se pare că a costat 5.000 de euro şi care s-a prezentat cu imposibilitatea de a urina şi o stare generală foarte proastă. În urma investigaţiilor am concluzionat că este vorba despre o traumă renală, un traumatism al rinichiului, care a produs un coagul de sânge şi a obturat uretra. A venit cu insuficienţă renală acută, astfel că a intrat direct în dializă, iar evoluţia a fost excepţională. Nu am mai făcut aşa ceva niciodată, din ce ştiu este o premieră naţională şi a doua dializă din Europa care se practică la rumegătoare în scop terapeutic”, a spus Codea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Ursula von der Leyen s-a îmbolnăvit de pneumonie „în formă severă”
-
Ministerul Energiei: Liberalizarea preţurilor la energie electrică şi gaze naturale se va face etapizat şi nu se limitează la data de 1 aprilie 2025
-
Mureş: Scurgeri de benzină dintr-un vagon-cisternă / Intervenţia autorităţilor s-a încheiat fără incidente majore
-
Guvernul pregăteşte eliminarea plafonării tarifelor la energie electrică şi gaze
Potrivit acestuia, pacientului Mircea i s-a făcut şi o transfuzie de sânge şi i s-au administrat 450 de ml de sânge recoltat dintr-o exploataţie de la un berbec sănătos, deoarece animalul adus la spitalul veterinar era şi anemic.
„Berbecul a fost supus ulterior hemodializei la o intervenţie chirugicală, iar dacă nu ar fi făcut dializa şi nu am fi redus toxinele acumulate prin funcţionarea deficitară a rinichilor – uree, creatinină, potasiu, fosfaţi şi multe altele, situaţia s-ar fi agravat iar operaţia ar fi fost extrem de riscantă. Mircea a fost supus unei intervenţii chirurgicale de cistotomie care a avut scopul de a repermeabiliza uretra, vezica urinară fiind curăţată de coaguli”, a explicat Răzvan Codea.
După hemodializă şi operaţie, berbecul este stabil şi a rămas internat la secţia de Terapie Intensivă – Nefrologie a spitalului veterinar clujean.
„Am făcut o singură şedinţă de dializă, dar dacă va fi cazul, Mircea va face mai departe dializă. Dializa a epurat organismul animalului de o varietate de toxine şi deşeuri metabolice, starea generală proastă debutând cu patru zile înainte de a fi adus la noi. Nu puteam să îl operăm în starea în care a fost adus, anuric, hiperhidratat, hiperkalemic, sever anemic şi atunci am îmbunătăţit foarte mult starea sa generală prin epurare sanguină extrarenală şi hemotransfuzie”, a subliniat medicul veterinar clujean.
Dializa berbecului Mircea a avut loc la Secţia Nefrologie şi Hemodializă din cadrul Spitalului Clinic Veterinar al USAMV Cluj-Napoca, singura de acest tip din Transilvania. Aici se primesc cazuri din toată ţara, fiind aduse animale inclusiv de la Bucureşti, Constanţa, Baia Mare, Deva, Oradea sau Timişoara.
Galerie foto
Citeşte şi: Copilul de doi ani căzut într-o fântână în Teleorman şi scos după 10 ore este în stare critică la spital/ Medic: Prognosticul rămâne rezervat din cauza problemelor pulmonare
Citeşte şi: Până la finalul anului, în Bucureşti ar putea fi înfiinţată Poliţia Animalelor. CINE va face parte din proiectul demarat de Consiliul General
Citeşte şi: Cetăţile dacice Sarmisegetusa Regia şi Costeşti-Cetăţuie au fost ecologizate de peste 100 de voluntari
Citește pe alephnews.ro: Răspunde Guvernul Ciolacu 2 așteptărilor TALE, ca administrator al României în 2025? VOTEAZĂ AICI / Sondaj Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
Citește pe www.zf.ro: Dragoş Damian, Terapia Cluj: No, amu gata! Gata cu văicăreala, cu bocetele şi cu plânsetele! Sunteţi oameni de afaceri puternici, va faceţi de ruşine! Hai, la muncă în 2025, avem multă treabă!
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
China se confruntă cu un nou focar provocat de un virus la cinci ani după ce a început pandemia COVID-19. Ce este HMPV
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Care este cel mai nesănătos aliment din lume, pe care foarte mulţi români îl mănâncă în fiecare zi fără să ştie
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Amanta (devenită, între timp, titulara) ICH este gravidă?! 😲 Tatăl ar fi pufosul Goe, fiul unui multimilionar imobiliar
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe