Misterioasa piatră de altar de la Stonehenge ar fi fost adusă de la peste 640 de kilometri depărtare

  • Analize recente sugerează că piatra de altar de la Stonehenge, considerată anterior ca având originea în Ţara Galilor, ar fi fost transportată de la peste 640 de kilometri distanţă, din Scoţia.
  • Compoziţia chimică a pietrei arată cristale minerale care au între unu şi două miliarde de ani, indicând o sursă în Bazinul Orcadian din Scoţia.
  • Studiul evidenţiază posibilitatea unor reţele comerciale avansate şi a transportului maritim în era neolitică, contestând înţelegerile anterioare despre capacităţile de transport şi organizarea socială.
Urmărește
1356 afișări
Imaginea articolului Misterioasa piatră de altar de la Stonehenge ar fi fost adusă de la peste 640 de kilometri depărtare

Sursa foto: Pexels

Noile cercetări sugerează că piatra de altar de la Stonehenge, considerată anterior ca fiind din Ţara Galilor, ar fi putut fi transportată din Scoţia - de la peste 640 de kilometri distanţă - cu aproximativ 5.000 de ani în urmă, scrie Smithsonian Magazine. Această revelaţie, detaliată într-un studiu recent publicat în revista Nature, ridică întrebări interesante despre capacităţile tehnologice ale societăţilor neolitice.

Piatra de altar, situată în centrul Stonehenge-ului sub un trilit căzut, a fost mult timp o enigmă. Originile sale au fost anterior legate de surse galeze, dar noile analize ale compoziţiei sale chimice indică altceva. Cercetătorii au descoperit că piatra conţine granule minerale cu vârste între unu şi două miliarde de ani, altele având aproximativ 450 de milioane de ani. Această amprentă chimică sugerează că piatra provine din Bazinul Orcadian din Scoţia.

Descoperirea adaugă complexitate înţelegerii noastre despre construcţia Stonehenge. Monumentul, construit în etape începând cu aproximativ 3000 î.Hr., este renumit pentru rafinamentul său arhitectural. Piatra de altar, cântărind aproximativ 6 tone, a fost probabil plasată la Stonehenge între 2620 şi 2480 î.Hr.

Coautorii studiului, inclusiv geologul Anthony Clarke de la Universitatea Curtin, speculează că călătoria pietrei din Scoţia ar fi putut implica transport maritim. Având în vedere constrângerile tehnologice ale vremii, aceasta ar implica reţele comerciale avansate şi o organizaţie socială semnificativă. Comunităţile neolitice sunt cunoscute pentru utilizarea cursurilor de apă pentru transport, făcând o rută maritimă plauzibilă pentru mişcarea unor pietre atât de masive.

Cu toate acestea, unii experţi, cum ar fi arheologul Mike Pitts, sugerează că o călătorie pe uscat ar fi putut fi de asemenea fezabilă. Pitts argumentează că transportul pietrei pe uscat ar fi fost vizibil şi ar putea spori semnificaţia acesteia pe parcursul călătoriei. Studiul evidenţiază că Stonehenge era probabil cunoscut pe o arie mai largă decât s-a înţeles anterior, indicând reţele extinse de comunicare şi comerţ în Britania neolitică.

Implicaţiile acestei cercetări sugerează un nivel mai înalt de complexitate şi conectivitate între comunităţile antice decât se credea anterior. Metodele precise de transport rămân nesigure, dar studiul oferă perspective valoroase asupra dimensiunii şi semnificaţiei construcţiei Stonehenge.
 

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici