- Home
- Social
- MIERCUREA CIUC, (23.01.2016, 18:24)
- Daniela Mezey
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Miting în Secuime împotriva "stigmatizării colective a maghiarilor"
Aproximativ o sută de persoane au participat, sâmbătă, la un miting organizat de Consiliul Naţional Secuiesc la Gheorgheni, manifestanţii solicitând, între altele, respectarea principiilor statului de drept, oprirea "stigmatizării colective a maghiarilor” şi a discursului antimaghar.
Urmărește
6186 afișări
Miting în Secuime împotriva "stigmatizării colective a maghiarilor" (Imagine: Mihaly Laszlo/Mediafax Foto)
Acţiunea, organizată de Consiliul Naţional Secuiesc - Scaunul Gheorgheni, a început sâmbătă, la ora 16.00, în piaţa centrală a municipiului Gheorgheni. Demonstranţii au purtat în mâini pancarte inscripţionate cu "Dorim dreptate pentru Mezei János", primarul PCM al municipiului Gheorgheni cercetat pentru abuz în serviciu şi şantaj, "Dorim dreptate pentru Ráduly Róbert”, primarul demisionar al municipiului Miercurea Ciuc trimis în judecată pentru abuz în serviciu şi conflict de interese şi "Dorim dreptate pentru Beke Attila şi Szőcs Zoltán”, reprezentanţi ai "Mişcării de Tineret 64 de Comitate", arestaţi în dosarul privind dispozitivul exploziv improvizat care urma să fie confecţionat şi detonat de 1 Decembrie 2015, la Târgu Secuiesc, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
-
Ursula von der Leyen, la 35 de ani de la Revoluţie: România şi Europa onorează sacrificiul românilor
Manifestanţii au cerut, între altele, ca "România să respecte principiile statului de drept”, Justiţia să nu discrimineze pe criterii entice, să se oprească "stigmatizarea colectivă a maghirilor” şi "discursul antimaghiar” promovat de presă şi care a invadat spaţiul public, în general".
"Este ceva de genul: le-am dat prea multe drepturi şi acum nu se mai pot abţine. Demonstrăm împotriva acestei atitudini, pentru că ea este, de fapt, un delict şi autorităţile nu ar trebui să permită acest lucru, ceea ce obervăm că nu se întâmplă. S-a cam dat frâu liber la acest discurs”, a declarat preşedintele CNS - Scaunul Gheorgheni, Árus Zsolt.
El a mai spus că maghiarii cer ca Justiţiţia să "îşi facă treaba aşa cum scrie în lege”, să dea dovadă de mai multă transparenţă şi să grăbească soluţionarea cazurilor aflate pe rol, "începând de la cel al primarului Mezei şi până la cel al tinerilor din Târgu Secuiesc”.
"După opinia noastră, sunt semne că autorităţile nu prea îşi fac datoria. În cazul domnului Mezei, de un an nu se ajunge la o soluţie, totul este ţinut în suspans, ceea ce nu este bine şi asta este, zicem noi, vina autorităţilor. De două luni încoace se spune, legat de cazul de la Târgu Secuiesc, că a fost înregistrată o convorbire pe data de 10 octombrie anul trecut, or, acei tineri au afirmat acum o lună că o astfel de întâlnire nu a avut loc şi asta a rămas fără niciun ecou din partea autorităţilor, nu au prezentat nicio dovadă, nu s-au cerut scuze, nu s-a întâmplat nimic şi asta este păgubos. Observăm zi de zi că toată comunitatea maghiară este învinuită, este pusă sub acuzare, este în foarte multe cazuri calomniată şi asta nu se poate nega, se întâmplă. Iar faptul că autorităţile nu fac nimic - cel puţin nu se vede -, împotriva acestor lucruri, este, nu neapărat un abuz, dar o neglijenţă care lasă loc la interpretări”, a explicat liderul CNS Gheorgheni.
Referitor la numărul redus de participanţi la adunarea publică, Árus Zsolt a precizat: "Dreptatea nu se măsoară în participanţi sau în lungimea discursurilor, contează că ne ridicăm glasul pentru dreptate şi pentru adevăr”.
Manifestarea de la Gheorgheni a fost autorizată şi supravegheată de jandarmi, pe toată durata desfăşurării ei.
"Jandarmii harghiteni asigură ordinea publică, aşa cum o fac la orice manifestare care întruneşte elementele legale, respectiv este o adunare publică autorizată şi declarată”, a declarat corespondentului MEDIAFAX purtătorul de cuvânt al Inspectoratului Judeţean de Jandarmi Harghita, Gheorghe Suciu.
La finalul acesteia, participanţii au intonat imnul secuiesc.
Mitingul organizat de CNS la Gheorgheni s-a încheiat în jurul orei 17.00 fără incidente.
"Mulţumim cetăţenilor care au ales să îşi manifeste în mod civilizat dreptul la liberă exprimare”, a conchis Gheorghe Suciu.
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe