- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (26.04.2018, 06:00)
- Florin Zafiu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Video Mitingul Sanitas | 10.000 manifestanţi, în Piaţa Victoriei. O infirmieră a leşinat / Sanitas, după discuţiile cu guvernanţi: Se încearcă stoparea scăderilor salariale de luna viitoare/ Ce spune Olguţa Vasilescu | FOTO
În jur de 10.000 de oameni au participt la protestul Sanitas din faţa Palatului Victoria, nemulţumiţi de reducerile salariale cauzate de plafonarea sporurilor. O delegaţie a sindicaliştilor Sanitas a intrat în Guvern pentru negocieri.
Urmărește
5113 afișări
Sanitas, după discuţiile cu guvernanţi: Se încearcă stoparea scăderilor salariale de luna viitoare
Veniturile angajaţilor din Sănătate ar putea să nu mai scadă de luna viitoare, spun sindicaliştii după ce au fost la discuţii cu vicepremierul Viorel Ştefan şi cu ministrul Sănăţii, Sorina Pintea, urmând ca pe data de 2 mai să aibă loc o analiză a regulamentului de sporuri împreună cu guvernanţii.
"Încă suntem în alertă, chiar dacă i-a mai scăzut gradul. Pe data de 2 mai vom face o analiză şi dacă se va face aşa cum a spus vicepremierul Viorel Ştefan, ca începând de luna viitoare, nimeni să nu mai pierdă la salariu, ar fi unul dintre lucrurile îmbucurătoare. Suntem în alertă, vom purta discuţii la întâlnirea din 2 mai cu doamna ministru al Sănătăţii şi cu ceilalţi miniştri care sunt implicaţi, poate inclusiv cu doamna premier şi sperăm să obţinem rezultatele pe care ni le dorim", a declarat preşedintele Sanitas, Leonard Bărăscu, după discuţiile de la guvern.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
-
Finlanda crede că o navă din flota fantomă a Rusiei a tăiat cablul submarin din Marea Baltică
-
Thailanda se alătură BRICS ca stat partener
-
Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău - suprema ta investiţie - după 12 ani de şcoală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu ştii şi te enervezi. Sau ştii şi te enervezi
Acesta a precizat că rămâne neschimbat calendarul protestelor pe care sindicatul l-a făcut public săptămâna trecută, ceea ce înseamnă că pe data de 7 mai va avea loc o grevă de avertisment, iar pe 11 mai, angajaţii din sănătate vor intra în grevă generală.
"Încă nu am rezolvat chiar aşa de multe pe cât ne-am fi dorit, dar faptul că şi-au propus ca nimeni să nu mai primească salariul mai mic decât au avut în luna februarie, este un lucru extraordinar. Se pare că au găsit o soluţie pe care nu ne-au prezenta-o pentru că doamna premier vine mâine. Materialul a fost elaborat cu managerii spitalelor, eu nu l-am văzut, dar există această posibilitate ca salariile să nu mai scadă", a mai spus Bărăscu.
Întrebat dacă angajaţii vor fi mulţimiţi doar să nu le mai scadă salariile, fără a avea majorări, preşedintele Sanitas a spus: "Aceasta este prima variantă, ca oamenii să nu piardă la ceea ce s-a făcut pâna acum. Vom căuta acele soluţii pe data de 2 mai, vedem dacă ele rezolvă numai cu regulamentul de sporuri şi dacă regulamentul nu este de vină, dar problema este la Legea 153, atunci legea va fi primul lucru pe care îl vom analiza".
Olguţa Vasilescu: Ca la români! Exista riscul de a nu se mai putea plăti deloc sporurile în aprilie
Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, transmite, în contextul protestelor Sanitas din faţa Palatului Victoria, că nu s-a putut ajunge la o soluţie cu sindicatele în ceea ce priveşte regulamentul de sporuri, iar dacă nu era asumat cel discutat, fără anexa 10, nu se puteau plăti sporurile în aprilie/
"Am aşteptat încă din luna septembrie a anului trecut Regulamentul de sporuri, dar nu se putea ajunge la nicio soluţie cu sindicatele. Când se negocia cu reprezentanţii medicilor, ei solicitau sporuri mai mari pentru medici şi raportate la noul salariu, când se discuta cu cei care reprezintă personalul TESA, aceştia cereau sporuri mai mari pentru această categorie şi mai mici pentru medici, motivând că “oricum, le-au crescut salariile”. Discuţiile au fost purtate până în ultima săptămână din martie, fără a se ajunge la vreun compromis în privinţa Anexei 10, care a fost solicitată de sindicate, pentru ca, apoi, tot sindicatele să ceară eliminarea ei, iar azi, să ne transmită că o vor din nou. Ca la români! Pentru că exista riscul de a nu se mai putea plăti deloc sporurile în aprilie, în absenţa unui Regulament de sporuri şi în condiţiile în care mai era doar o săptămână pentru calcularea noilor salarii, Guvernul şi-a asumat să adopte Regulamentul de sporuri în forma discutată cu sindicatele, adică fără Anexa 10", a declarat ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu.
Anexa 10 făcea referire la menţionarea sporurilor clare, însă nu a existat un consens între sindicate şi autorităţi pe aceste prevederi.
Potrivit reprezentanţilor Ministerului Muncii, plafonul de 30% sporuri exista şi în vechea Lege a salarizării, şi anume în Legea cadru nr. 284/2010, care, la art. 22, alin. 1, prevede: „Suma sporurilor, compensaţiilor, primelor şi indemnizaţiilor acordate cumulat pe total buget pentru fiecare ordonator principal de credite nu poate depăşi 30% din salariul de bază (…)”.
Mai mult decât atât, vechea lege a salarizării prevedea, la alin. 2 al art. 22, chiar şi faptul că „suma sporurilor, compensaţiilor, primelor şi indemnizaţiilor individuale nu va depăşi 30% din salariul de bază (…)”.
Legea 153/2017, astăzi în vigoare, nu mai prevede şi o limitare individuală pentru toate categoriile, fiind introduse excepţii pentru sistemul sanitar, cel de apărare, ordine publică şi securitate naţională.
"Sporurile din Sănătate nu au depăşit plafonul de 30% până la derogarea dată prin OUG 9/2017, însă şi aceasta prevedea că ele trebuie să se încadreze în prevederile bugetare alocate. Derogarea a fost făcută tocmai pentru ca veniturile personalului să fie satisfăcătoare, până la intrarea în vigoare a Legii 153/2017 şi a Regulamentului de sporuri, care a fost elaborat ulterior de ministerul de resort. Numai că, în practică s-a constatat că, în unele unităţi, diverşi angajaţi, nu întotdeauna cei implicaţi în actul medical, au primit sporuri care au ajuns şi la 115%. Astfel, dacă în anul 2016, spre exemplu, cuantumul total al sporurilor pentru condiţii de muncă a fost, în sistemul de sănătate, de 29%, în 2017 s-a ajuns la o medie de 45%, iar dacă includem şi cuantumurile aferente gărzilor şi asigurării continuităţii, atunci procentul este de 57%. Ceea ce înseamnă aproape dublu de cât prevedea fosta Lege a salarizării 284/2010. Chiar şi în aceste condiţii, în urma aplicării Legii 153/2017, salariile medicilor şi cele ale asistentelor medicale au înregistrat creşteri spectaculoase începând cu drepturile aferente lunii martie a anului 2018", mai arată sursa citată.
Ministerul Muncii transmite că salariile angajaţilor pe funcţii similare din alte sectoare de activitate sunt, în prezent, mult mai mici decât cele din Sănătate şi că acestea se vor egaliza abia la aplicarea definitivă a legii, în anul 2022.
O delegaţie formată din patru sindicalişti ai Federaţiei Sanitas, condusă de Leonard Bărăscu, preşedintele Federaţiei Sanitas, a intrat în sediul Guvernului, pentru negocieri cu membrii Executivului.
"Legea făcută de doamna Vasilescu nu este corectă. În sanătate, nu existe doar medici. Este inacceptabil plafonul de 30 la sută din sporuri. Mie mi-a scăzut venitul foarte mult din cauza acestei legi care nu este făcută cum trebuie", a declarat, pentru MEDIAFAX, Angela Lupu, asistent social din Argeş.
"Luna trecută am luat mai puţin cu 900 de lei la salariu. Mi-au tăiat foarte mult. Nu mai am cu ce să plătesc ratele. Vreau să facem grevă generală, să nu ne lăsăm. Îşi bat joc de noi", a declarat, pentru MEDIAFAX, Marian, angajat la radiologie.
O infirmieră în vârstă de 52 de ani a leşinat, joi, în timpul mitingului Sanitas din Piaţa Victoriei, femeia primind îngrijiri medicale.
Femeii, care lucrează ca infirmieră la Spitalul Clinic de Obstetrică-Ginecologie Polizu, i s-a făcut rău, cel mai probabil din cauza căldurii, în timpul protestului Sanitas din Piaţa Victoriei, fiind dusă la o ambulanţă din imediata apropiere.
Medicii de pe ambulanţă i-au făcut o electrocardiogramă (EKG) după ce aceasta ar fi suferit o criză de spasmofilie şi i-au recomandat să plece acasă.
ŞTIREA INIŢIALĂ
Sindicatul Sanitas organizează, joi, începând cu ora 11.00, un miting în Piaţa Victoriei din Capitală, la care sunt aşteptaţi 10.000 de oameni. Angajaţii din sănătate susţin că pe 11 mai vor ieşi în stradă într-o grevă generală, nemulţumiţi de scăderile salariale. Brigada Rutieră a Capitalei anunţă că, joi, în intervalul 10.00 -15.00, în Piaţa Victoriei, vor fi instituite restricţii temporare de circulaţie.
"Sunt scăderi uriaşe. Unele merg de la 500 de lei până la 1.100 de lei. Sunt schimbări uriaşe din cauza neîncadrării în acel 85%, mulţi nici nu pot atinge pragul de 55-85%. Toţi le ştiu pe toate, dar nimeni nu înţelege nimic, iar vinovaţii de serviciu sunt cei care luptă pentru oameni. (...) Atunci când noi am cerut ca legea să fie modificată, nu cum ne doream noi, ci cum trebuia să fie la acel moment, nu a fost făcută. Cerem creştere salarială pentru toţi colegii noştri din sistemul de sănătate. (...) Păcat de lege, că am ajuns astăzi să spunem că mai bine nu eram de acord cu această creştere salarială. Este extrem de complexă şi este un haos total", spunea Leonard Bărăscu, preşedintele Sindicatului Sanitas, după luarea deciziei de organizare a protestelor.
Întrebat dacă situaţia se va schimba în cazul în care se va modifica regulamentul de sporuri, Bărăscu a răspuns: "După părerea mea, nu schimbarea regulamentului de sporuri, care a fost făcut împreună cu noi şi care este foarte bun, poate rezolva această problemă".
Acesta a precizat că la mitigul programat pe 26 aprilie sunt aşteptaţi peste 10.000 de angajaţi din sănătate să iasă în stradă.
În ultimele săptămâni, sute de angajaţi ai spitalelor din toată ţara au protestat faţă de regulamentul sporurilor care a dus la scăderea veniturilor acestora.
Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, susţinea că managenrii de spitale trebuie să se "gospodărească mai bine", astfel încât să reuşească să suplimenteze sporurile din bugetele proprii.
În zona Pieţei Victoria a ajuns şi finanţatorul FCSB, George Becali, cu maşina, el fiind însă redirecţionat de către poliţiştii rutieri din apropiere, deoarece sunt impuse restricţii de circulaţie până la ora 16.00.
Restricţii de circulaţie
Poliţiştii vor institui restricţii de circulaţie, joi, începând cu ora 09.00, pe Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Victoriei, permiţându-se permanent circulaţia pe Str. Arh. Ion Mincu, respectiv Şos. Kiseleff, de la Arcul de Triumf până la Piaţa Presei Libere, zona central - mediană, gradual, în funcţie de sosirea participanţilor, dacă situaţia o va impune.
La nevoie, se va restricţiona traficul şi pe Str. Paris şi breteaua care leagă Bd. Iancu de Hunedoara de Piaţa Victoriei.
Începând cu joi, ora 09.00, circulaţia în Piaţa Victoriei va fi resistematizată, prin asigurarea traficului rutier pe două benzi de circulaţie pe sens, în faţa Guvernului, între Bd. Aviatorilor şi Cal. Victoriei, respectiv Bd. Lascăr Catargiu, asigurându-se circulaţia pe Cal.Victoriei, Bd. Ion Mihalache, Str. Buzeşti şi Bd. Lascăr Catargiu.
Restricţiile se vor aplica până la terminarea activităţilor aferente mitingului, dar nu mai târziu de ora 16.00, potrivit Brigăzii Rutiere a Capitalei.
Sindicatul Sanitas a anunţat că pe data de 26 aprilie va fi un miting, urmând ca pe 7 mai să aibă loc o grevă de avertisment, iar pe 11 mai, angajaţii din sănătate vor ieşi în stradă într-o grevă generală. Sindicaliştii susţin că sunt scăderi salariale în domeniu cuprinse între 500 şi 1.100 de lei.
Citește pe alephnews.ro: Beyoncé a făcut show de Crăciun în orașul ei natal, Houston, în timpul pauzei meciului NFL. „Beyoncé Bowl” a fost prima reprezentație televizată în direct din ultimii patru ani
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: Crima de la Botoşani | Adolescenta înjunghiată de 30 de ori şi abandonată pe un câmp, ucisă de prietenul ei în urma unei crize de gelozie. Adolescentul de 16 ani, reţinut
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Harbin Ice-Snow World te așteaptă cu peste 300.000 de metri cubi de gheață și zăpadă. Tema din acest an este „Vis de iarnă, dragoste în inima Asiei”
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe