- Home
- Social
- SIBIU, (26.01.2016, 15:59)
- Szasz Jutka , Diana Stancovici
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Mitropolitul Ardealului nu s-a prezentat la Comisia ce analizează coordonarea cărţilor unor deţinuţi pe motiv că a dat doar "o binecuvântare"
Mitropolitul Ardealului şi alte două cadre didactice ale Universităţii "Lucian Blaga" Sibiu care au coordonat lucrările unor deţinuţi nu s-au prezentat la Comisia de Etică, surse universitare spunând că IPS Laurenţiu Streza a transmis că a dat doar "o binecuvântare" unei cărţi a lui George Becali.
Urmărește
2956 afișări
Mitropolitul Ardealului nu s-a prezentat la Comisia ce analizează coordonarea cărţilor unor deţinuţi pe motiv că a dat doar "o binecuvântare" (Imagine: Dumitru Matiu/ Mediafax Foto)
Potrivit unui comunicat de presă transmis de reprezentanţii ULBS, Comisia de Etică a instituţiei, reunită marţi, a amânat luarea unei decizii în privinţa cadrelor didactice care s-au implicat în scrierea unor lucrări ştiinţifice de către persoane aflate în detenţie, din cauza faptului că nu au putut fi audiaţi toţi cei implicaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.
"În faţa comisiei s-au prezentat conf. univ. dr. ing. Mirela Stanciu, de la Facultatea de Ştiinte Agricole, Industrie Alimentară şi Protecţia Mediului, şi prof. univ. dr. ing. Gligor Ciortea, directorul general al Departamentului pentru Învăţământ la Distanţă şi Frecvenţă Redusă, în timp ce prof. univ. dr. ing. Valentin Petrescu, din cadrul Facultăţii de Inginerie, şi prof. univ. dr. Laurenţiu Streza, mitropolit al Ardealului, şi-au formulat şi transmis în scris punctele de vedere. Conf. univ. Doru Poiană de la Facultatea de Drept a formulat o cerere de amânare, neputând fi prezent întrucât este apărător într-un dosar aflat pe rol la Curtea de Apel Alba Iulia", se arată în comunicat.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Kim Jong Un promite să pună în aplicare cea mai dură politică împotriva SUA înainte ca Trump să intre în funcție
-
Ce urmăresc experţii în 2025, în materie de apărare şi securitate: Carta Albă pentru apărare a Comisiei Europene, golurile lăsate de posibila schimbare de politică a SUA faţă de Europa şi războaiele din Ucraina şi Orientul Mijlociu
-
Tanczos Barna, după ce Guvernul a adoptat Ordonanţa „trenuleţ”: Situaţia nu este uşoară
-
ZF: Ordonanţa Austerităţii este doar începutul unor revolte economice, politice şi sociale
Potrivit sursei citate, Comisia de Etică va stabili, împreună cu Doru Poiană, ziua din cursul acestei săptămâni în care el urmează să se prezinte în faţa Comisiei.
"Comisia de Etică a ULBS precizează faptul că, potrivit art. 6, al. 5 din Regulamentul de organizare şi funcţionare, accesul terţilor la dosarul de caz este interzis, excepţie făcând autorităţile competente ale statului. După ce vor fi audiaţi toţi cei implicaţi în acest caz, Comisia de Etică va lua o hotărâre, care va fi făcută publică în integralitate", se mai arată în comunicat.
Surse din cadrul Universităţii au declarat, corespondentului MEDIAFAX, că, în documentul transmis Comisiei de Etică, mitropolitul Ardealului, IPS Laurenţiu Streza, a precizat că nu a coordonat lucrarea lui George Becali "Iubire milostivă...", ci doar a dat "o binecuvântare" cărţii respective.
Potrivit listelor făcute publice de către Ministerul Justiţiei, opt dintre universitarii sibieni au coordonat lucrări ale unor deţinuţi, cinci dintre aceştia aparţinând de ULBS, iar restul fiind de la Universitatea Româno-Germană şi Universitatea Alma Mater.
Ministrul Justiţiei, Raluca Prună, anunţa, în 12 ianuarie, că va propune Guvernului, în prima şedinţă din februarie, emiterea unei ordonanţe de urgenţă pentru abrogarea articolului din lege care prevede că deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere cu 30 de zile a pedepsei pentru fiecare carte, precizând că tot atunci va pune pe masa Executivului regulamentul de aplicare a Legii 254/2013, care trebuia să fie adoptat din februarie 2014.
Ministrul preciza că prevederea legală potrivit căreia deţinuţii care scriu lucrări ştiinţifice beneficiază de o reducere a pedepsei există în Dreptul român din 1969 şi a fost preluată în variantele succesive ale legilor de executare a pedepselor, inclusiv în 2006 şi în această ultimă lege 254/2013.
"De-a lungul timpului, această prevedere nu pare să fi suscitat probleme. Problemele au apărut din momentul în care, la nivelul anului 2013, am asistat la o creştere fulminantă, exponenţială putem spune, a acestor lucrări", afirma Raluca Prună.
Citeşte şi: Ce profesori şi edituri au girat cărţile scrise în detenţie de Becali, Voiculescu, Adrian Năstase sau Cristi Borcea. LISTA deţinuţilor care au publicat cărţi în ultimii ani
Ministrul spunea că cifrele arătau că în perioada 2007-2010 a existat câte o lucrare pe an, în 2014 au fost 90 de lucrări, iar în 2015 au fost 340 de lucrări scrise de deţinuţi, acest fenomen fiind "scăpat completamente de sub control".
Tot în 12 ianuarie, Direcţia Naţională Anticorupţie anunţa că a deschis dosar penal în cazul cărţilor scrise de către deţinuţi şi face verificări privind favorizarea făptuitorului, fiind vizaţi profesori universitari care au coordonat sau validat lucrările, reprezentanţii editurilor care le-au publicat şi funcţionari ai ANP care au propus eliberarea.
Cele două cărţi pe teme religioase ale lui George Becali, "Iubirea milostivă şi mântuitoare" şi "Muntele Atos, patria ortodoxiei", au primit recomandări de la IPS Laurenţiu Streza, mitropolitul Ardealului, şi IPS Teodosie, arhiepiscopul Constanţei şi Tomisului. Becali a mai scris "Steaua şi Becali", "Becali şi politica. Începuturile", "Becali Parlamentul Europei şi Parlamentul României". Toate cele cinci lucrări au fost publicate în 2014 la editura Saeculum I.O. din Bucureşti.
Citește pe alephnews.ro: Rusia respinge propunerile de acord de pace prezentate de echipa Trump. Anunțul făcut de ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
FOTO. Rebel Wilson s-a căsătorit pentru a doua oară cu Ramona Agruma, la doar trei luni de la nunta din Italia
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
GALERIE FOTO. S-au despărțit de Crăciun! Manechinul a șters toate pozele cu fotbalistul de pe rețelele de socializare
PROSPORT.RO
Cum arată mormântul Andreei Cuciuc la 40 de zile de la înmormântare. Imagini care sfâșie inima oricărui părinte
CANCAN.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe