Moartea torţionarului Vişinescu: Ce au scris medicii în certificatul de deces

Torţionarul Alexandru Vişinesu, condamnat la 20 de ani de detenţie pentru infracţiuni contra umanităţii, a murit în închisoare în urma unui infarct miocardic, potrivit cetificatului constatator al decesului, au declarat în exclusivitate pentru MEDIAFAX surse judiciare.

Urmărește
18949 afișări
Imaginea articolului Moartea torţionarului Vişinescu: Ce au scris medicii în certificatul de deces

Moartea torţionarului Vişinescu: Ce au scris medicii în certificatul de deces

„Infarct miocardic, traumatism toracic recent cu fracturi costale, ruptură de splină, operat”, au notat medicii în certificatul constatator, imediat după decesul lui Alexandru Vişinescu.

Fostul comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat în perioada 1956-1963, în vârstă de 93 de ani, a murit la Spitalul Penitenciar Rahova pe 5 noiembrie. Alexandru Vişinescu a fost supus unei intervenţii chirurgicale în urma unei rupturi de splină, incident suferit în timp ce se afla în detenţie, după condamnarea definitivă la o pedeapsă de 20 de ani de închisoare pentru infracţiuni contra umanităţii.

Procurorii Parchetului de pe lângă Tribunalul Bucureşti au deschis dosar de moarte suspectă în cazul lui torţionarului Alexandru Vişinescu. Trupul acestuia a fost dus la Institutul Naţional de Medicină pentru a fi supus unei necropsii.

„Luni, 05.11.2018, în jurul orei 13.00, personalul medical al Penitenciarului-Spital Bucureşti-Rahova a intervenit pentru acordarea primului ajutor în cazul unei persoane aflate în custodie, concomitent fiind solicitat sprijinul serviciului unic de urgenţă 112. În ciuda eforturilor depuse de personalul specializat, decesul persoanei în cauză a fost declarat în jurul orei 14.30. Aceasta se afla în evidenţa unităţii cu o serie de afecţiuni medicale cronice, pentru care se acordau îngrijiri şi tratament potrivit recomandărilor medicilor specialişti. În conformitate cu prevederile legale, s-a procedat la informarea: familiei persoanei condamnate, judecătorului de supraveghere a privării de libertate, Parchetului de pe lângă Tribunalul Municipiului Bucureşti, INML Bucureşti", se arăta într-un comunicat al Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor.

Vişinescu a suferit, la începutul lunii octombrie fracturi costale şi ruptură de splină, iar o anchetă internă din închisoare a arătat că a fost vorba de leziuni provocate de o căzătură, nu de lovituri.

Alexandru Vişinescu, primul comandant de penitenciar din perioada comunistă trimis în judecată pentru crime împotriva umanităţii, a fost condamnat la 20 de ani de închisoare, în luna iulie 2015. Potrivit rechizitoriului procurorilor, în perioada 1956-1963, Alexandru Vişinescu, în calitate de comandant al Penitenciarului Râmnicu Sărat, "a săvârşit acţiuni şi inacţiuni sistematice care au avut ca rezultat persecutarea colectivităţii reprezentată de deţinuţii politici încarceraţi în acest penitenciar, prin privare de drepturi fundamentale ale omului sau prin restrângerea gravă a exercitării acestora, pe motive de ordin politic".

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici