- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.12.2014, 18:20)
- Departamentul Politic
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Modificările privind controlul judiciar, impuse de decizia CC, promovate prin ordonanţă de urgenţă. Ministerul Justiţiei: Toate măsurile de control judiciar, menţinute
Toate măsurile de control judiciar aflate în executare vor fi menţinute, iar în cel mult 60 de zile vor fi verificate din oficiu, urmând să se stabilească dacă vor fi prelungite sau revocate, potrivit Ordonanţei de Urgenţă adoptate miercuri de Guvern, după decizia Curţii Constituţionale.
Urmărește
10009 afișări
Modificările privind controlul judiciar, impuse de decizia CC, promovate prin ordonanţă de urgenţă. Ministerul Justiţiei: Toate măsurile de control judiciar, menţinute (Imagine: Shutterstock)
Guvernul a adoptat miercuri, la propunerea Ministerului Justiţiei, Ordonanţa de Urgenţă prin care se modifică dispoziţiile din Codul de procedură penală referitoare la controlul judiciar şi controlul judiciar pe cauţiune, fiind reglementată durata pentru care pot fi dispuse aceste măsuri, procedura şi durata maximă pentru care pot fi prelungite, astfel încât să corespundă cerinţelor Curţii Constituţionale.
Actul normativ adoptat de Guvern prevede că, în cursul urmăririi penale, măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune se poate dispune de către procuror pe o durată de cel mult 60 de zile, arată Ministerul Justiţiei, într-un comunicat de presă transmis agenţiei MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Guvernul PSD-PNL publică scrisoarea Ucrainei despre interzicerea lui George Simion în țară. Ce spune liderul AUR
-
Finalul războiului din Ucraina se întrevede. Declaraţia lui Zelenski: „se va termina mai repede” cu Trump preşedinte
-
Presa din Serbia a ieşit la atac după meciul de aseară: "Fotbaliştii falsului stat Kosovo au părăsit terenul. Delegaţia falsului stat a atacat jurnaliştii! A trimis mesaje de ameninţare"
-
Cum să ieşi la suprafaţă ca IT-ist într-o industrie care şi-a pierdut suflul. Care sunt cele mai căutate skilluri la momentul actual cu care poţi să ignori criza
Controlul judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune poate fi prelungit de către procuror, prin ordonanţă, dacă se menţin temeiurile care au determinat luarea măsurii sau au apărut temeiuri noi care să justifice prelungirea acestuia, fiecare prelungire neputând să depăşească 60 de zile, potrivit OUG.
Ordonanţa de Urgenţă mai prevede că inculpatul poate face plângere la judecătorul de drepturi şi libertăţi de la instanţa căreia i-ar reveni competenţa să judece cauza în fond.
În cursul urmăririi penale, durata măsurii controlului judiciar sau controlului judiciar pe cauţiune nu poate să depăşească un an, dacă pedeapsa prevăzută de lege este amenda sau închisoarea de cel mult cinci ani, respectiv doi ani, dacă pedeapsa prevăzută de lege este detenţiunea pe viaţă sau închisoarea mai mare de cinci ani, conform modificărilor aduse Codul de procedură penală prin OUG.
De asemenea, potrivit OUG, în cursul etapei camerei preliminare şi al fazei de judecată, măsura controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune se poate dispune de către judecător pe o perioadă de cel mult 60 de zile, cu obligaţia judecătorului de a verifica periodic din oficiu, dar nu mai târziu de 60 de zile, dacă subzistă temeiurile care au determinat menţinerea măsurii controlului judiciar sau controlul judiciar pe cauţiune ori dacă au apărut temeiuri noi, care să justifice luarea acestei măsuri.
În cursul judecării în primă instanţă, durata totală a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune nu poate depăşi un termen rezonabil şi, în toate cazurile, nu poate depăşi cini ani", potrivit actului normativ adoptat de Guvern.
Ministerul Justiţiei precizează că, în urma adoptării OUG, măsura controlului judiciar va fi menţinută în toate cauzele, iar în cel mult 60 de zile se vor face verificări din oficiu, pentru a se stabili dacă va fi prelungită, menţinută sau revocată.
"Potrivit acestui act normativ, toate măsurile preventive de control judiciar şi/sau control judiciar pe cauţiune, aflate în curs de executare la data intrării în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, continuă şi se menţin, iar în termen de cel mult 60 de zile de la intrarea în vigoare a prezentei ordonanţe de urgenţă, procurorul, în cauzele aflate în cursul urmăririi penale, judecătorul de cameră preliminară, în procedura de cameră preliminară, şi instanţa, în cursul judecăţii, verifică, din oficiu, dacă subzistă temeiurile care au determinat luarea măsurii preventive a controlului judiciar sau a controlului judiciar pe cauţiune ori dacă există temeiuri noi care justifică una dintre aceste măsuri preventive, dispunând, după caz, prelungirea, menţinerea sau revocarea măsurii preventive", se mai arată în comunicatul Ministerului Justiţiei.
Actul normativ a fost elaborat în urma consultărilor cu reprezentanţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Consiliului Superior al Magistraturii, Direcţiei Naţionale Anticorupţie şi Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, a precizat Ministerul Justiţiei.
Modificarea dispoziţiilor din Codul de procedură penală a fost făcută după ce Curtea Constituţională a stabilit, în 4 decembrie, că articolele care reglementează modul de aplicare a controlului judiciar şi a controlului judiciar pe cauţiune sunt neconstituţionale, pentru că restrâng libertatea individuală, libera circulaţie şi viaţa intimă, în condiţiile în care acestea nu prevede şi durata pentru care pot fi dispuse.
Judecătorii CC au stabilit, cu majoritate de voturi, că sunt neconstituţionale dispoziţiile articolelor 211 - 217 din Codul de procedură penală, care reglementează măsurile preventive ale controlului judiciar şi ale controlului judiciar pe cauţiune, intrate în vigoare la 1 februarie. Excepţia de neconstituţionalitate a fost ridicată într-un dosar aflat pe rolul Judecătoriei Satu Mare.
La o zi după decizia CC, Direcţia Naţională Anticorupţie a propus ca măsura controlului judiciar să fie dispusă pentru 60 de zile şi prelungită succesiv pentru aceeaşi perioadă, dar nu mai mult de doi ani, solicitând ministrului Justiţiei să fie făcute aceste modificări legislative.
Procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, Codruţa Kovesi, arăta, în scrisoarea trimisă ministrului Justiţiei, că adoptarea deciziei CC poate da naştere unor vulnerabilităţi în cauzele penale aflate în curs şi în care s-a dispus măsura preventivă a controlului judiciar. Kovesi preciza că există riscul ca inculpaţi a căror libertate de mişcare a fost restrânsă de către judecătorul de drepturi şi libertăţi să părăsească teritoriul ţării, îngreunând astfel desfăşurarea procesului penal.
Procurorul şef al DNA aprecia că modificările ar trebui adoptate printr-o ordonanţă de urgenţă care să intre în vigoare anterior publicării deciziei Curţii Constituţionale în Monitorul Oficial.
Pemierul Victor Ponta spunea, în 9 decembrie, că Guvernul va promova modificările legate de controlul judiciar, dar printr-un proiect de lege, nu ordonanţă de urgenţă, deoarece este o problemă a Parlamentului în ansamblu, nu doar a majorităţii, şi este timp pentru a fi adoptate în actuala sesiune.
Citeşte şi:
Ponta: Guvernul va promova modificările la controlul judiciar prin lege. E o problemă a Parlamentului
În aceeaşi zi, însărcinatul cu afaceri al SUA, Dean Thompson, a discutat la Guvern cu ministrul Justiţiei despre decizia Curţii Constituţionale privind controlul judiciar, surse oficiale declarând atunci că ministrul a avut la el, în timpul discuţiei, proiectul ordonanţei de urgenţă care să aducă modificări în domeniu înainte de publicarea deciziei CC.
În şedinţa de Guvern, premierul Victor Ponta a spus că ministrul Justiţiei a prezentat proiectul sub formă de ordonanţă de urgenţă "ca să nu intrăm în vacanţa parlamentară", iar actul normativ va fi aprobat miercuri şi va intra în vigoare.
Citește pe alephnews.ro: FastGlioma ajută neurochirurgii în detectarea tumorilor reziduale. Cum funcționează sistemul cu Inteligență Artificială
Citește pe www.zf.ro: Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Sectorul tech e „zguduit” de prezența lui Elon Musk. Ce impact are noua Administrație Trump asupra marilor companii
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Povestea româncei care a creat una dintre cele mai importante afaceri româneşti, cu care a devenit şi miliardară in euro
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
S-a despărțit cuplul anului din tenisul mondial. Gestul rusoaicei Anna Kalinskaya, după ce Jannik Sinner a dat o declarație ciudată despre relația lor
PROSPORT.RO
Interpretul de muzică populară, Igor Cuciuc, și-a pierdut singurul copil! Andreea a căzut secerată la petrecerea de la Balul Bobocilor 😢
CANCAN.RO
Cât a plătit acest bucureștean, în localul lui Mugur Mihăiescu, pentru un singur ou ochi și o porție de mămăligă, cu brânză și smântână
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 14:50
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 997. Zelenski: „Trebuie să facem totul pentru a încheia războiul anul viitor pe cale diplomatică” / Germania şi China vor discuta despre războiul din Ucraina şi trupele nord-coreene / Sprijinul bugetar extern al Ucrainei depăşeşte 100 de miliarde de dolari de la începutul războiului
-
astăzi, 14:40