Monica Apostu susţine că a primit prin poştă cardurile de carburant, crezând că sunt de la benzinărie

Monica Apostu, soţia fostului primar din Cluj-Napoca Sorin Apostu, judecată într-un dosar de corupţie, a susţinut în faţa Curţii de Apel Târgu Mureş că a primit prin poştă carduri de carburant despre care a presupus că erau trimise de un lanţ de benzinării, şi nu de o firmă de salubritate.

Urmărește
288 afișări
Imaginea articolului Monica Apostu susţine că a primit prin poştă cardurile de carburant, crezând că sunt de la benzinărie

Monica Apostu susţine că a primit prin poştă cardurile de carburant,crezând că sunt de la benzinărie (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Fostul primar al municipiului Cluj-Napoca Sorin Apostu, soţia sa, Monica Apostu, şi omul de afaceri Călin Stoia au fost prezenţi, luni, la termenul de la Curtea de Apel Târgu Mureş în dosarul în care sunt acuzaţi de fapte de corupţie.

Monica Apostu a fost reaudiată la cererea DNA, pentru a clarifica situaţia unor carduri cu care ea a achiziţionat carburant gratuit şi care au fost găsite la domiciliul soţilor Apostu în timpul percheziţiilor din dosar.

În faţa instanţei, Monica Apostu a susţinut că a primit, în toamna anului 2011, două carduri de carburant prin poştă, la adresa de domiciliu, deşi la destinatar era trecut cabinetul său de avocatură, care funcţionează în alt sediu.

Monica Apostu a declarat că la rubrica "expeditor" nu era trecut nimic, dar a presupus că era vorba despre lanţul de benzinării MOL, cardurile având inscripţionate această denumire. Ea a arătat că, iniţial, a crezut că sunt carduri de puncte, dar la benzinărie i s-a spus că nu sunt carduri de puncte şi că poate achita cu ele carburantul, nefiind nevoie să plătească.

Monica Apostu a spus că a folosit cardurile respective "de două-trei ori", contestând că le-ar fi utilizat în perioada 14 noiembrie 2010 - 2 noiembrie 2011.

"Recunosc alimentarea cu acele carduri doar de două-trei ori, în toamna lui 2011. În cele câteva ocazii în care am achiziţionat combustibil cu cardul, la casă se elibera un bon, pe care îl semnam", a spus Monica Apostu.

Chestionată de instanţă cu privire la faptul că în rechizitoriu se face referire la 38 de chitanţe din perioada respectivă, din care 29 confirmate la plată, ea a negat că ar fi făcut acele confirmări.

Monica Apostu a spus că nu şi-a pus niciun fel de probleme în legătură cu cardurile respective şi că nu a discutat cu soţul său acest subiect.

În 10 iulie anul trecut, directorul SC Rosal Grup din Cluj-Napoca, Sergiu Hossu, declara, în faţa Curţii de Apel Târgu Mureş, că fostul primar Sorin Apostu şi soţia acestuia ar fi folosit carduri de carburant de la această firmă, cu care Primăria încheiase un contract de salubrizare, în valoare de 18.000 de lei.

La acel termen, au fost audiate două casiere ale firmei şi directorul acesteia, Sergiu Hossu, toţi trei spunând că nu exista o evidenţă clară a cardurilor de carburanţi, Hossu recunoscând, după câteva negări şi numai după ce judecătorul Mihaela Creţu i-a pus în vedere că mărturia mincinoasă se pedepseşte cu închisoarea, că firma a asigurat alimentarea cu carburanţi a maşinilor cu care inspectorii Primăriei făceau controale. El susţinea că a asigurat şi alimentarea autoturismelor Poliţiei Locale Cluj-Napoca, dar că nu le-a dat reprezentanţilor acesteia carduri de carburant.

În ce priveşte cardurile de carburant găsite de procurorii DNA la locuinţa soţilor Apostu, Hossu spunea că a înţeles că directorul anterior, Alexandru Costache, ar fi dispus să se dea astfel de carduri reprezentanţilor Primăriei, pentru a se asigura alimentarea cu carburanţi a maşinilor cu care inspectorii Primăriei făceau controale, susţinând că s-a recurs la această practică pentru a nu trebui să li se dea acestora maşini.

El preciza că pe cele două carduri de carburant fusese realizat un consum de 18.000 de lei, într-o perioadă de "18-19 luni".

Pe de altă parte, Curtea de Apel Târgu Mureş a încuviinţat, luni, audierea în calitate de martor a Aspaziei Droniuc, care a fost denunţătorul din acest proces. Instanţa a luat această decizie deşi în trecut a respins de fiecare dată cererile avocaţilor apărării în acest sens.

Avocaţii şi reprezentantul DNA au primit termen până în 25 ianuarie să indice convorbirile telefonice relevante în dosar, care urmează să fie audiate în şedinţă publică, dat fiind că sunt 68 de ore de înregistrări şi multe nu au legătură cu cazul.

În ce priveşte cererea de reaudiere a directorului RATUC Cluj-Napoca, Liviu Neag, cerută de asemenea de avocaţi, instanţa urmează să se pronunţe asupra ei după audierea convorbirilor telefonice ale inculpaţilor din acest dosar.

Un nou termen în acest dosar a fost fixat de Curtea de Apel Târgu Mureş pentru 11 februarie.

Sorin Apostu şi omul de afaceri Călin Stoia au fost arestaţi preventiv în noaptea de 10 spre 11 noiembrie 2011, de Curtea de Apel Cluj.

În decembrie 2011, DNA anunţa că i-a trimis în judecată pe soţii Apostu, pe omul de afaceri Călin Mihai Stoia şi pe denunţătorul Aspazia Droniuc, iar în cauză s-a dispus instituirea sechestrului asigurător şi indisponibilizarea sumelor de 145.000 lei şi 10.000 de euro aparţinând inculpatului Apostu Sorin, precum şi a sumei de 358.326,93 lei aparţinând inculpatei Apostu Monica Undina.

Potrivit DNA, Sorin Apostu a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru luare de mită în formă continuată (18 acte materiale), complicitate la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), complicitate la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale), trafic de influenţă în formă continuată (21 acte materiale), instigare la spălare de bani în formă continuată (23 acte materiale), instigare la fals în înscrisuri sub semnătură privată, în formă continuată (23 acte materiale) şi primire de foloase necuvenite.

Omul de afaceri Călin Stoia, administrator al SC Compania de Salubrizare Brantner Vereş SA, a fost trimis în judecată, în stare de arest, pentru dare de mită în formă continuată (18 acte materiale), participaţie improprie la spălare de bani în formă continuată (19 acte materiale), participaţie improprie la fals în înscrisuri sub semnătură privată în formă continuată (19 acte materiale).

Sorin Apostu a demisionat din funcţia de primar al municipiului Cluj-Napoca, demisia fiind înregistrată în 15 februarie 2012.

Sorin Apostu a părăsit, în 28 septembrie 2012, Penitenciarul Târgu Mureş, după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a admis cererea de eliberare depusă de acesta, în dosarul în care a fost trimis în judecată pentru fapte de corupţie.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici