MONITORUL APĂRĂRII: O cronologie a referirilor privind programul de achiziţie şi dotare cu corvete a Forţelor Navale Române

Monitorul Apărării şi Securităţii vă prezintă o cronologie a referirilor privind programul de achiziţie şi dotare cu corvete a Foreţelor Navale Române

Urmărește
1206 afișări
Imaginea articolului MONITORUL APĂRĂRII: O cronologie a referirilor privind programul de achiziţie şi dotare cu corvete a Forţelor Navale Române

MONITORUL APĂRĂRII: O cronologie a referirilor privind programul de achiziţie şi dotare cu corvete a Forţelor Navale Române

15 august 2006 - Ministerul Apărării Naţionale (MApN)  anunţă că va achiziţiona echipamente militare moderne pentru a răspunde cerinţelor NATO, Armata urmând a fi înzestrată cu 17 nave, patru avioane MIG 21, o escadrilă de avioane multirol şi două escadrile de elicoptere. Până la sfârşitul anului 2014, Forţele Navale vor mai primi două fregate tip T 22 modernizate, patru remorchere, trei vânătoare de mine, trei corvete multirol, trei nave purtătoare de rachete, structuri maritime de operaţii speciale şi EOD, precum şi un sistem Scomar.

8 august 2015 - Ministrul Apărării, Mircea Duşa,declară la Constanţa, că cele două fregate aparţinând Marinei Militare vor intra într-un proces de modernizare din această toamnă, urmând să fie achiziţionate şi nave tip corvetă, dar şi remorchere. “Avem un program pe o perioadă mai lungă care se referă atât la modernizarea altor nave din dotarea Forţelor Navale, dar şi la achiziţia de nave noi, mai ales a navelor de tip corvetă, care sunt foarte necesare Forţelor Navale”, spunea ministrul.

10 decembrie 2016 - Ministerul Apărării Naţionale (MApN) a dat detalii programele strategice de înzestrare “Corvetă multifuncţională” şi “Transportor blindat pentru trupe 8x8”, precizând că procedurile de achiziţie sunt transparente. “Avem un program pe o perioadă mai lungă care se referă atât la modernizarea altor nave din dotarea Forţelor Navale, dar şi la achiziţia de nave noi, mai ales a navelor de tip corvetă, care sunt foarte necesare Forţelor Navale. De asemenea, probabil chiar din acest an va urma achiziţionarea a două remorchere care să ne permită să manevrăm vasele noastre militare aici în port la dane pentru a nu mai solicita închirierea unor remorchere de la Marina Civilă”, a explicat ministrul Apărării”, explica ministerul.
În ceea ce priveşte programul strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională” "a parcurs o procedură de transparenţă decizională în materie de achiziţii fără precedent în România (proiectul de HG a fost prezentat pe site), care a urmat cu rigurozitate toţi paşii impuşi de legile în vigoare", spunea MApN , explicând :

"Având în vedere faptul că valoarea estimată a contractului, fără TVA, este mai mare decât echivalentul în lei a 100 milioane euro, Ministerul Apărării Naţionale a transmis Parlamentului României, în data de 18 octombrie 2016, scrisorile prin care se solicită aprobarea prealabilă pentru iniţierea procedurii de atribuire. (...) În pregătirea atribuirii contractului de achiziţie, Guvernul României a aprobat, aşa cum prevede legea, circumstanţele şi procedura specifică aferentă programului strategic de înzestrare ,,Corvetă multifuncţională” în vederea furnizării de către Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514, construite şi dotate în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., precum şi a suportului logistic iniţial", susţinea Ministerul Apărării.

Valoarea estimată a acestui program, pe întreaga perioadă de şapte ani, este de 1,6 miliarde Euro (cu TVA), sumă în care sunt cuprinse şi achiziţia muniţiilor şi suportul logistic iniţial, care include şi instruirea echipajelor.

"Având în vedere forma standardizată a formularelor stabilite prin lege pentru publicarea în procedură de transparenţă a actelor normative, în prima formă a notei de fundamentare publicată pe site-ul MApN a fost precizat impactul bugetar (şi nu valoarea totală a contractului) pentru primii patru ani, care se situa la aproximativ 800 de milioane de euro. În urma consultărilor inter-instituţionale, având în vedere faptul că durata de derulare a contractului va fi de şapte ani, în vederea asigurării previzibilităţii resurselor financiare, s-a luat decizia precizării în cadrul notei de fundamentare a valorii totale a contractului, incluzând, aşa cum am precizat deja, toate dimensiunile proiectului (producţia propriu-zisă a navelor, achiziţia muniţiilor, suportul logistic iniţial şi instruirea echipajelor)", se arata într-un comunicatl de presă al MApN.

Potrivit sursei citate, decizia de a propune Parlamentului României derularea contractului cu Damen Shipyards Group, prin Damen Schelde Naval Shipbuilding BV, pentru producerea a patru corvete din clasa SIGMA - proiect 10514 în Şantierul Naval Damen Galaţi S.A., a avut în vedere un studiu-concept în care au fost analizate 13 proiecte de corvete. În cadrul acestui studiu au fost identificate patru proiecte care puteau răspunde cerinţelor formulate de Forţele Navale Române.

16 martie 2017 - Ministerul Apărării, Gabriel Leş, declara după ce Executivul a abrogat hotărârea dată de Cabinetul Cioloş pentru construirea celor patru corvete multifuncţionale, că, după ce întreaga procedură a unei noi hotărâri va fi parcursă, corvetele vor fi construite tot în România.

”Având în vedere neîndeplinirea condiţiei suspensive inserată în cuprinsul prevederilor art. 2 din HG 906/2016, respectiv aprobarea în prealabil a avizului Parlamentului pentru toate investiţiile mai matri de 100 de milioane de euro, de a cărei îndeplinire depindea producerea sau nu a efectelor urmărite la data emiterii, a fost motivul pentru care noi am propus această abrogare. Ceea ce vreau să asigur este faptul că acest program major de înzestrare a Armatei României nu se stopează, o să meargă mai departe. Noi, de săptămâna viitoare, vom începe procedurile astfel încât să respectăm toate aceste reglementări legale care prevăd un aviz prealabil al Parlamentului pentru toate investiţiile şi achiziţiile care depoăşesc 100 de milioane de euro”,  declara ministrul Apărării, Gabriel Leş.

15 august  2017 -  Ministrul Apărării, Adrian Ţuţuianu, declară că proiectul privind achiziţia a patru corvete este pregătit şi a intrat deja pe circuitul de avizare la ministerele de resort. ”Nu vorbim de oferte, vorbim de un proiect de lege”, a adăugat ministrul.
”Am avut mai multe discuţii cu preşedintele, l-am informat despre ce pregătim la Ministerul Apărării. Vreau să vă precizez astăzi că proiectul de lege privind achiziţia corvetelor este pregătit. El a intrat deja pe circuitul de avizare la ministerele de resort şi urmează să-l prezentăm Parlamentului în această toamnă”, a afirmat Ţuţuianu, precizând că deocamdată nu este vorba despre posibile oferte, ci numai de proiectul de lege.

”Nu vorbim de oferte, vorbim de un proiect de lege. Precedentul demers a fost invalidat tocmai pe ideea că achiziţia era de peste 100 de milioane şi trebuia să existe aprobarea Parlamentului. Nu am intrat încă la discuţii. Am redactat proiectul de lege, l-am băgat pe circuitul de avizare, o să vedem ce oferte avem”, a declarat el.

Ministrul Apărării a spus că ştie că programul privind construcţia celor patru corvete multirol este în întârziere, dar insistă ca mare parte din procesul de execuţie să fie desfăşurat în România.

7 octombrie 2017 -  Ministrul Apărării, Mihai Fifor, a declarant la Adunarea Parlamentară NATO: ”Urmărim şi reînnoirea capacităţilor maritime, programul nostru de dotare, unul dintre cele opt programe aprobate, se referă la patru corvete care vor fi produse aici, în România, cel puţin vrem să le producem în România, printr-un program de cooperare industrială. Încă căutãm parteneri pentru a putea începe aceste lucrãri şi sperăm să începem în 2018 să putem realiza acest program. Nimeni nu poate vorbi de a înfrunta cu acestea capacităţile flotei ruseşti care este destul de prezentă în regiunile Mãrii Negre, dar credem că rolul nostru este de a descuraja aici în regiunile Mării Negre, de aceea vrem să ne consolidãm şi forţele navale. Aceste patru corvete sunt doar o parte din programul nostru de dotare”.

3 februarie 2018 - Ministrul Apărării Naţionale, Mihai Fifor, a declarant că modernizarea marinei militare a României nu mai poate fi amânată, afirmând că pentru a consolida poziţia strategică a României la Marea Neagră, avem nevoie de forţe navale performante: ”Suntem pregătiţi să lansăm programul de achiziţie a corvetelor multifuncţionale- program care va asigura, prin offset-ul aferent, şi modernizarea celor două fregate tip T-22 şi vom pregăti condiţiile pentru derularea achiziţiilor pentru sistemul de instalaţii mobile de lansare de rachete antinavă. Suntem în plin proces de fundamentare a concepţiei de înzestrare pentru încă un program strategic- dotarea cu Forţelor Navale cu submarine, concepţie pe care o vom prezenta cât mai curând în CSAT, pentru aprobare, iar ulterior Parlamentului României”.

15 februarie 2018 - Guvernul a aprobat două acte normative pentru înzestrarea Armatei Române, respectiv o hotărâre privind programul pentru corvete multifuncţionale şi un proiect de lege privind achiziţia sistemelor HIMARS.

”În şedinţa Guvernului au fost adoptate două acte foarte importante cu privire la programele de înzestrare a Armatei Române. În primul rând mă refer la hotărârea de Guvern privind programul corvete multifuncţionale, care a fost aprobată în Guvern, mai exact aprobarea circumstanţelor şi a procedurii specifice aferente programului esenţial de înzestrare corvete multifuncţionale pentru dotarea Armatei Române. Prin acest act normativ, practic, guvernul stabileşte condiţiile şi procedurile de parcurs în vederea atribuirii unui acord cadru şi a unor contracte subsecvente aferente sau contract multianual de furnizare a patru corvete construite şi dotate la un şantier naval din România, precum şi a suportului logistic iniţial. (...) Foarte important, unul dintre criteriu de calificare impus agenţilor economic, cuprins în anexă, este angajamentul privind efectuarea operaţiunilor compensatorii aferente contractelor subsecvente acordului cadru pe mai multe domenii. Prin acest act normativ asigurăm îbntoarcerea în industria de apărare a unor resurse foarte importante”, a declarat purtătorul de cuvânt al Executivului, Nelu Barbu.

Potrivit Hotărârii de Guvern, prima corvetă urmează a fi construită şi dotată în maximum trei ani de la semnarea primului contract subsecvent, urmând ca, în funcţie de alocările bugetare, programul să fie definitivat în maximum şapte ani.

20 aprilie 2018 - Reprezentanţii Şantierului Naval Constanţa şi cei ai grupului industrial francez, Naval Group, au semnat  un acord de colaborare, în dorinţa de a obţine contractul privind construcţia a patru corvete multirol, de ultimă generaţie, pentru Forţele Navale Române.

Acordul semnat  între reprezentanţii Şantierului Naval Constanţa şi cei ai grupului industrial francez Naval Group urmează Memorandumului de înţelegere încheiat de cele două companii, în noiembrie 2017, în vederea realizării în România a programului de înzestrare „Corveta Multifuncţională”, care prevede atât construcţia de corvete, cât şi asigurarea mentenanţei pe întreaga durată de viaţă a acestora.

Naval Group şi-a manifestat de mai multe ori interesul de a participa la programele Forţelor Navale de înzestrare a flotei militare şi, împreună cu Şantierul Naval Constanţa, au dezvoltat, în ultimii ani, un parteneriat durabil.

„Intrăm într-un parteneriat exclusiv şi, împreună, vom participa la procesul de achiziţie al programului de corvete multifuncţionale lansat de Guvernul României în cursul acestui an. Consider că asocierea între Naval Group şi Şantierul Naval Constanţa pentru programul de corvete este un program economic major, care implică cele două ţări şi care va face posibil ca Forţele Navale Române să dispună de o tehnologie avansată pentru lupta pe mare. Vorbim de o tehnologie de ultimă generaţie. Proiectul Naval Group este de fapt ultimul proiect de corvete lansat în piaţa mondială, este cel mai modern, are caracteristici foarte performante şi credem că prin realizarea acestui proiect împreună, în România, vom avea de câştigat atât noi, ca şantier, pentru că vom avea acces la tehnologie de înaltă calitate, dar şi Forţele Navale Române, pentru că ar putea avea nişte corvete de înaltă performanţă, adaptate cerinţelor din zona Mării Negre, care ştim că este expusă la riscuri deosebite în această perioadă”, a declarat directorul Şantierului Naval Constanţa (SNC), Radu Rusen.

El a precizat că în urma semnării acestui acord de asociere, SNC şi Naval Group vor participa la procedura de licitaţie pentru atribuirea acestui contract.

25 august 2018 - Ministrul Apărării, Mihai Fifor a declarat la Vaslui, că există în derulare procedura de achiziţie pentru cele patru corvete multifuncţionale din offset-ul cărora se vor moderniza cele două fregate cumpărate de la Marina Britanică.


20 noiembrie 2018 - Fostul preşedinte Traian Băsescu a scris pe Facebook, că liderul PSD, Liviu Dragnea, a dorit o licitaţie în valoare de 1,6 miliarde de dolari pentru achiziţionarea a patru corvete necesare Forţelor Navale Române, pentru că astfel aceasta putea fi trucată: "Ia corveta neamule sau, De ce a vrut Daddy licitaţie pentru corvete ? Răspuns : ca să fie ceva de trucat . Prin lege România poate să achiziţioneze echipamente militare fără licitaţie, dar prin negociere directă funcţie de opţiunile tehnice, tactice şi de preţ ale armatei . Aşa a achiziţionat armata avioanele multirol F 16, avioanele de transport C 130, avioanele de transport SPARTAN, transportoarele blindate Phirania, rachetele Patriot şi multe altele . La nici una din aceste achiziţii directe, supravegheate chiar de guvernele statelor furnizoare, nu au existat contestaţii sau acuzaţii de corupţie . Dar pentru că interesele sunt interese, ce credeţi că i-a dat prin cap lui Daddy ? Să organizăm o licitaţie în valoare de 1,6 miliarde dolari pentru achiziţionarea a 4 corvete, necesare Forţelor Navale Române".

"Ciudată decizie, mai ales că cele mai bine păzite secrete ale oricărei armate şi anume capabilităţile şi caracteristicile navelor de luptă şi a armamentelor aflate la bord, au fost împrăştiate către toţi participanţii la licitaţie, în loc să fie cunoscute numai de compania constructoare. Până la urmă au ajuns la finalul licitaţiei trei competitori : olandezii de la Damen, italienii de la Ficantieri şi francezii de la Naval Grup. Şi un novice vede la o simpla citire a numelor competitorilor că francezii de la Naval Grup, lideri mondiali în construcţia de nave militare, sunt singurii care pot construi şi echipa cele 4 corvete cu tehnică de luptă şi tehnologie de ultimă generaţie produsă în industria de apărare franceză, perfect compatibilă NATO, mai ales că producător de armament Thales deţine 34 la sută alături de statul francez care deţine 62 la sută din acţiunile Naval Grup", a completat senatorul PMP.

Băsescu a precizat că restul competitorilor vor trebui să importe în mare măsură echipamentele pe care le vor instala la bordul navelor, astfel preţurile vor fi mai mari decât la oferta finală.

"Ceilalţi competitori, fie că vorbim de Damen, fie că vorbim de Ficantieri, vor trebui să importe mare parte din echipamentele pe care le vor instala la bordul navelor, situaţie în care vor avea preţuri mai mari la oferta finală, dar şi destule probleme în compatibilizare a funcţionării coordonate a diverselor categorii de armamente instalate la bordul navelor de luptă. În aceste condiţii, francezii de la Naval Grup, vor veni şi cu cea mai bună ofertă tehnică dar şi cu cel mai bun preţ", a adăugat Băsescu.
Acesta a mai afirmat că ar fi trebuit făcută o achiziţie directă, care este o soluţie legală pe care nimeni nu ar fi putut să o conteste.

"În loc să facem o achiziţie de armament printr-o negociere directă cu firma pe care o consideram cea mai bună, soluţie legală pe care nimeni nu ar fi putut să o conteste, ne-am apucat să facem o licitaţie internaţională, inutilă, care se va termina cu scandal. Şi atunci de ce a vrut Daddy o licitaţie ? Pentru că singura modalitate de a-i ferici pe olandezii de la Damen cu contractul de 1,6 miliarde dolari era o licitaţie trucată. Altfel, prin selecţie de oferte urmată de negociere directă olandezii n-ar fi avut nici o şansă", a explicat parlamentarul PMP.

3 decembrie 2018 -  Ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Leş, a anuţat referitor la procedura achiziţiei celor patru corvete multifuncţionale destinate Marinei Militare Române, că termenul limită pentru o decizie privind licitaţia este 12 ianuarie.

"Suntem în termen. Până în 12 ianuarie putem lua decizia. Se poate ambele variante, o anulăm sau o încredinţăm (achiziţia de corvete – n.r.). Haideţi să luăm hotărârea de Guvern. Are dreptul de a anula procedura specifică în următoarele cauze şi este inclusă cea în care nu se identifică fondurile necesare pentru achiziţionare. Există cei 2%. În fiecare an ministerul primeşte bugetul de la Ministerul Finanţelor. Acum mai avem foarte puţin. S-au cheltuit banii pentru Patriot. Anul acesta sunt foarte puţini bani. Nu e adevărat (că anulăm licitaţia – n.r.). Nu înseamnă că dacă mâine semnez această procedură, eu trebuie să plătesc aceşti bani mâine şi categoric nu trebuie să plătesc 1,3 miliarde-1,6 miliarde de euro. Nu am o problemă să mă îndrept împotriva unui ministru sau să cred ceva despre un ministru. Aş vrea să vă spun că în această situaţie, oricât de transparent ai fi, când discuţi de 1,6 miliarde de euro, întotdeauna vor fi suspiciuni", a declarat Gabriel Leş, la B1Tv.

11 ianuarie 2019 - Secretarul de stat pentru Armamente, Andrei Ignat, l-a informat pe ministrul Gabriel Leş că a sesizat Parchetul Militar al Curţii Militare de Apel, întrucât sunt suspiciuni privind derularea legală a procedurii de achiziţie a corvetelor, achiziţia fiind şi suspendată până la soluţionarea dosarului.

„Secretarul de stat a adus la cunoştinţă faptul că Departamentul pentru Armamente, prin semnătura sa, a sesizat Parchetul Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, în temeiul unor suspiciuni rezonabile privind derularea în deplină legalitate a procedurii, de natură să afecteze realizarea interesului naţional de securitate în ceea ce priveşte Programul de înzestrare esenţial „Corvetă multifuncţională””, informează Ministerul Apărării, printr-un comunicat de presă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici