- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (11.11.2015, 19:07)
- Catalina Cocolos
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MOTIVARE: Angajaţii ISU puteau să estimeze riscurile la care se expuneau cei care veneau la Colectiv - FOTO
Antonina Radu şi George Matei, angajaţii ISU care au făcut controale în Colectiv, puteau să estimeze cu precizie, datorită pregătirii lor, riscurile la care se pot expune persoanele care participau la activităţi în clubul respectiv, se arată în motivarea arestării acestora.
Urmărește
1775 afișări
MOTIVARE: Angajaţii ISU puteau să estimeze riscurile la care se expuneau cei care veneau la Colectiv
Căpitanul George Matei, unul dintre angajaţii ISU care a efectuat controale în Colectiv, a fost arestat preventiv, marţi, de Tribunalul Militar Bucureşti pentru 30 de zile în dosarul în care este acuzat de abuz în serviciu privind eliberarea avizelor pentru clubul din Capitală. Instanţa a decis ca Antonina Radu, al doilea angajat ISU care a efectuat verificări în club, să fie plasată în arest la domiciliu.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi arată în motivarea deciziei că nu pot fi luate în considerare susţinerile apărătorilor inculpaţilor potrivit cărora nu s-a făcut niciun control la Clubul Colectiv, că cei doi inspectori ISU nu aveau cunoştinţă de existenţa localului şi nici dispoziţii de a face un control inopinat la acea unitate. De asemenea, magistratul subliniază că din declaraţiile martorilor reiese clar faptul că cei doi căpitani s-au oferit să "ajute" societatea să intre în legalitate în privinţa respectărilor normelor PSI "ceea ce constituie o gravă deturnare a activiăţilor de control pe care aceştia trebuiau să le execute, ceea ce a creat premisele dezastrului petrecut pe data de 30 octombrie în localul respectiv".
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
Potrivit motivării Tribunalului Militar Bucureşti, Antonina Radu şi Petrică George Matei, în loc să informeze conducerea ISU şi să ia măsuri urgente pentru stabilirea posibilelor riscuri de incendiu şi remedierea imediată a acestora, "prestau servicii pentru persoanele juridice şi fizice, care ar fi trebuit să fie controlate de aceştia, ceea ce e eveident, este total împotriva prevederilor legii şi regulamentelor care reglementează activitatea ofiţerilor ISU".
De asemenea, judecătorul de drepturi şi libertăţi subliniază şi că sunt ernoate susţinerile apărării potrivit cărora nu există o legătură de cauzalitate între faptele inculpaţilor şi "dezastrul produs la Colectiv".
"Dimpotrivă faptele celor doi inculpaţi sunt printre cele mai importante în lanţul cauzal care a dus în final la această catastrofă,- fără îndoială că în acest lanţ cauzal există şi mulţi alţi vinovaţi ale căror acţiuni sau inacţiuni au avut o contribuţie directă sau indirectă la producerea acestui eveniment, de la nivelul legislativ la nivelul administrativ, astfel este greu de imaginat cum un agent economic care sponsorizează masiv ISU - cum se poate vedea din dosarul de urmărire penală (...) va putea fi controlat cu obiectivitate de inspectori aparţinând acestei instituţii masiv sponsorizate şi eventual sancţionat drastic de aceştia, de asemenea practica încetăţenită ca organele de control să devină prestatori de servicii pentru cei controlaţi , practică existentă la scară largă la diferite instituţii de control nu poate să nu fie în atenţia şefilor ierarhici ai celor doi inculpaţi la toate palierele, unii dintre aceştia susţinând cu seninătate că nu au avut cunoştinţă de faptele celor doi, că nu au fost informaţi, etc (vezi ex. şef birou prevenire incendii fila 90, vol 2 dosar urmarire penală), alţii cerând note explicative, etc", se mai menţionează în motivare.
În documentul citat se arată că dei doi angajaţi ISU puteau să estimeze riscurile la care se expuneau persoanele care intrau în Clubul Colectiv.
"Gravitatea excepţională a faptelor comise de inculpaţi, rezidă în consecinţele catastrofale generate de aceste fapte, inculpaţii, datorită pregătirii lor, putând să estimeze cu precizie riscurile la care se pot expune în concret persoanele care participau la activităţi în clubul respectiv. Or, în loc să facă toate demersurile prevăzute de legile în vigoare, regulamentele şi ordinele superiorilor şi fişa proprie a postului fiecăruia, pentru a elimina aceste riscuri, au acţionat în sens contrar, colaborând practic cu societatea controlată pentru acoperirea deficienţelor majore existente şi care în final au adus la dezastrul din 30 octombrie 2015", se mai precizează în documentul citat.
Judecătorul de drepturi şi libertăţi a menţionat că este necesară privarea de liberatate a căpitanului Petrică George Matei "pentru înlăturarea unui pericol social ridicat generat de neîncrederea indusă opiniei publice în instituţii importante ale statului, prin modul în care a acţionat ca reprezentant al acestora".
"Faţă de consecinţele dezastruase produse şi prin faptele inculpatului apreciem că măsura arestării preventive este proporţională cu gravitatea acuzaţiei aduse acestuia", se mai arată în motivare.
În ceea ce o priveşte pe Antonina Radu, instanţa arată că, aceasta are în îngrijire o fiică de opt ani şi un frate de 42 de ani fără niciun venit, cu handicap psihic accentuat, iar în cazul ei nu se impune măsura arestării preventive.
"Judecătorul de drepturi şi libertăţi constată că sunt îndeplinite condiţiile generale de luare a măsurii arestului la domiciliu, această măsură fiind necesară şi suficientă pentru asigurarea bunei desfăşurări a procesului penal, fiind în condiţiile particulare menţionate proporţională cu gravitatea acuzaţiei aduse inculpatei", se menţioneză în documentul citat.
Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) i-au reţinut, luni, pe Antonina Radu şi Petrică George Matei, ofiţeri-inspectori cu gradul de căpitan în cadrul ISU Bucureşti, la data faptelor, pentru abuz în serviciu dacă funcţionarul public a obţinut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit.
"În perioada septembrie 2014 - primăvara anului 2015, inculpaţii Radu Antonina şi Matei George Petrică, în calitate de ofiţeri inspectori în cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă Bucureşti, în timp ce se aflau în exercitarea atribuţiilor de serviciu, cu bună ştiinţă nu şi-au îndeplinit obligaţiile ce decurgeau din conţinutul prevederilor legale privind prevenirea şi apărarea împotriva incendiilor, deşi au luat cunoştinţă şi au constatat faptul că S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti desfăşura activităţi specifice unui club fără a deţine aviz/autorizaţie de securitate la incendiu", se arată în ordonanţa de reţinere întocmită de procurori.
Citeşte şi: ANCHETA incendiului din Colectiv - DNA: Angajaţii ISU s-au oferit să îi ajute pe patronii Clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI
Citeşte şi: DNA: Căpitanul George Matei de la ISU confirma într-o convorbire că ştia de lipsa avizului de securitate la incendiu la Colectiv
Astfel, cei doi angajaţi ai ISU ar fi permis funcţionarea în continuare a societăţii în condiţiile constatate şi nu au luat nicio măsură pentru intrarea în legalitate din acest punct de vedere, "aducându-se astfel atingere drepturilor şi intereselor legitime ale mai multor persoane fizice şi ale Inspectoratului General pentru Situaţii de Urgenţă."
Procurorii DNA susţin că, deşi au făcut mai multe deplasări la SC Colectiv Club SRL, Antonina Radu şi Petrică George Matei nu au întocmit niciun act de control, cu niciun prilej şi nici nu au întreprins vreo măsură pentru ca societatea să fie luată în evidenţă de către ISU Bucureşti, ca funcţionând fără aviz sau autorizaţie de securitate la incendiu, aşa cum erau obligaţi de actele normative ce reglementează activitatea în domeniu.
"Prin aceasta s-a asigurat obţinerea unui folos necuvenit în sumă de 62.298 lei pentru S.C. Colectiv Club S.R.L. Bucureşti, reprezentând profitul pe care această societate l-a realizat de la începerea funcţionării până la data dezastrului 30.10.2015", se mai arată în ordonanţa de reţinere.
În urma incendiului din 30 octombrie, la clubul Colectiv au decedat la faţa locului 26 de persoane, iar pe dum spre spital a mai murit o persoană. În 12 zile de la tragedie au decedat alte 23 de persoane, numărul victimelor ajungând, miercuri, la 50. Alte aproximativ 150 de persoane au fost rănite şi internate în spitale din Capitală. Dintre acestea, 35 au fost transportate spre unităţi sanitare din străinătate, însă şapte au decedat, trei în Marea Britanie, unul în Israel, doi în Olanda şi unul în drum spre Elveţia.
Citeşte şi: ANCHETA incendiului din Colectiv: Doi angajaţi ISU, reţinuţi de DNA în dosarul privind avizele pentru club - FOTO
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Klaus Iohannis, cel care a nesfințit Calendarul Alegerilor Prezidențiale la români, ți-a rebotezat Ignatul: Ziua Renașterii Porcilor
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Citește și: ANCHETA incendiului din Colectiv - DNA: Angajaţii ISU s-au oferit să îi ajute pe patronii Clubului Colectiv cu întocmirea dosarului PSI
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Nava rusă scufundată a fost victima unui „act de terorism”, susține compania proprietară. Care este adevărul din spatele misiunii secrete în Siria?
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Warren Buffett a spus cândva că o casă poate să fie un coşmar dacă ochii cumpărătorului sunt mai mari decât portofelul său. Totuşi, crede că investiţia sa de 31.500 de dolari este una dintre cele mai bune
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Chef Florin Dumitrescu a dezvăluit secretul! Ce face în fiecare an, de Crăciun + ce spun fiicele sale despre jurizarea de la MasterChef
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe