- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (04.08.2015, 17:19)
- Catalina Cocolos
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MOTIVARE: Iohannis nu a luat o decizie în beneficiul tipografiei FDGR, nefiind în conflict de interese
Klaus Iohannis nu a fost în conflict de interese atunci când, ca primar al Sibiului, a semnat un contract cu o tipografie a Forumului Democrat al Germanilor din România (FDGR), al cărui preşedinte era, deoarece nu a avut vreun drept privind alegerea firmei, motivează Curtea de Apel Alba Iulia.
Urmărește
505 afișări
MOTIVARE: Iohannis nu a luat o decizie în beneficiul tipografiei FDGR, nefiind în conflict de interese (Imagine: Octav Ganea/Mediafax Foto)
Instanţa a făcut publică motivarea deciziei din 10 iunie prin care a respins raportul Agenţiei Naţionale de Integritate (ANI), care, în august 2013, l-a acuzat pe Iohannis de conflict de interese în cazul unui contract semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de FDGR, al cărui preşedinte era atunci.
Potrivit motivării, după cum rezultă din dispoziţiile art.75 din Legea nr.393/2004, pentru existenţa conflictului de interese este imperios necesar să se stabilească participarea alesului local la luarea unei decizii a autorităţii publice din care face parte, decizie care ar putea prezenta un beneficiu pentru orice persoană fizică sau juridică cu care au o relaţie de angajament, indiferent de natura acestuia sau o asociaţie sau fundaţie din care fac parte.
ULTIMELE ȘTIRI
-
România se alătură pe deplin spațiului Schengen începând cu ianuarie 2025
-
Alegeri prezidenţiale 2024. Ce arată cele mai recente sondaje publicate. Cine ar putea intra în turul doi
-
Bucureştenii decid viitorul oraşului: Referendum crucial în aceeaşi zi cu alegerile prezidenţiale. Iată ce trebuie să ştii
-
Euro a scăzut la cel mai jos nivel din 2022 din cauză că pieţele se aşteaptă la o nouă scădere de dobândă. Din păcate şi din economia reală vin veşti proaste: sectorul privat din zona euro a scăzut dintr-o dată şi se duce înspre contracţie
Pe 3 decembrie 2010, a fost demarată de Primăria Sibiu procedura de atribuire a contractului de Servicii de informare si publicitate in vederea implementării proiectului POS CCE SMIS 4915 prin publicarea in SEAP a invitaţiei de participare, deşi valoarea estimată a contractului a fost de 3.910,88 euro (sub 15.000 euro, prag valoric sub care, art. 19 din OUG nr. 34/2006 permitea încredinţarea directă a contractului de achiziţie publică).
Totodată, în vederea atribuirii contractului de prestări servicii, a fost constituită comisia de evaluare a ofertelor, căreia i-a aparţinut exclusiv alegerea câştigătorului şi din care Iohannis nu a făcut parte, se arată în motivare.
"Practic, reclamantul, semnând contractul de prestări servicii nr.71/23.12.2010 cu S.C T.H. S.R.L., a îndeplinit o obligaţie legală stipulată de dispoziţiile art.204 din OUG nr. 34/2006 conform cărora «Autoritatea contractanta are obligaţia de a încheia contractul de achiziţie publica cu ofertantul a cărui ofertă a fost stabilită ca fiind câştigătoare, pe baza propunerilor tehnice şi financiare cuprinse în respectiva ofertă»", notează judecătorul.
Altfel spus, Iohannis "nu a avut nici un moment drept de opţiune cu privire la alegerea câştigătorului, respectiv între a semna sau nu contractul", potrivit instanţei.
"Astfel, în condiţiile în care nu a îndeplinit nicio atribuţie pe parcursul procedurii de achiziţie, nu a participat la luarea unei decizii în ceea ce priveşte atribuirea contractului Tipografiei Honterus, semnarea contractului fiind realizată în baza legii şi nu în urma unui proces deliberativ, nu se poate susţine că reclamantul s-ar afla în conflict de interese", conchide judecătorul.
Curtea de Apel Alba Iulia a admis, pe 10 iunie, contestaţia preşedintelui Klaus Iohannis şi a dispus anularea raportului de evaluare prin care ANI constata un posibil conflict de interese al şefului statului în perioada în care era edil al Sibiului.
Citeşte şi: CA Alba Iulia a admis contestaţia lui Iohannis la raportul ANI privind conflictul de interese
Decizia nu este definitivă şi poate fi atacată la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ).
În august 2013, ANI l-a acuzat pe Iohannis de conflict de interese în cazul contractului semnat în decembrie 2010, din postura de primar al municipiului Sibiu, cu SC Tipografia Honterus SRL, deţinută de Forumul Democrat al Germanilor, al cărui preşedinte era atunci. ANI a sesizat şi Parchetul instanţei supreme cu privire la posibila săvârşire de către Klaus Iohannis a infracţiunii de conflict de interese.
Preşedintele Klaus Iohannis a depus contestaţia imediat după raportul Agenţiei Naţionale de Integritate.
În 19 martie 2014, judecarea dosarului în care Klaus Iohannis a contestat raportul privind conflictul de interese a fost suspendată, la cererea ANI, pe motiv că Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ) a început urmărirea penală pentru aceleaşi fapte care fac obiectul acestui dosar.
În septembrie 2014, PICCJ a închis dosarul, în soluţia de clasare arătându-se că folosul material rezultat în urma semnării de către primarul Sibiului a contractului a fost obţinut de Tipografia Honterus, nu şi de Klaus Iohannis.
În mai 2015, Curtea de Apel Alba Iulia a reluat dezbaterile în acest caz.
În 24 aprilie 2013, Agenţia Naţională de Integritate anunţa că a constatat că primarul Sibiului, Klaus Iohannis, se află în stare de incompatibilitate, întrucât are şi calitatea de reprezentant al municipiului în Adunarea Generală a Acţionarilor SC Apă Canal SA Sibiu, din 5 august 2010 şi SC Pieţe SA, din 30 aprilie 2009, ceea ce contravine prevederilor legale.
Iohannis a contestat raportul, iar pe 21 ianuarie 2015, a câştigat definitiv procesul cu ANI, la ICCJ.
Citește pe alephnews.ro: Gala ZF 2024. Adrian Sârbu: „Oportunitatea ta este România. Trebuie să te implici în câmpul puterii” / Gerard Baker, editor global Wall Street Journal, prezent la Gală, a vorbit despre viitorul economic al Europei și al SUA în urma victoriei lui Trump
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Adrian Sârbu: N-avem pe cine alege Președinte pe 24 noiembrie, dar du-te la vot și pune ștampila pe alb, pe niciunul! E singura formă să le arăți că exiști
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe