- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (10.09.2015, 11:24)
- Catalin Lupasteanu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
MOTIVARE: Oprescu a primit cei 25.000 euro pentru menţinerea în funcţie a unui funcţionar
Sorin Oprescu a primit, sâmbătă seară, suma de 25.000 de euro pentru menţinerea în funcţie a unui funcţionar din subordine, şi nu cu titlu de împrumut, aşa cum a susţinut "în mod cu totul neconvingător" în faţa judecătorului, potrivit motivării instanţei la arestarea preventivă a edilului.
Urmărește
8811 afișări
MOTIVARE: Oprescu a primit cei 25.000 euro pentru menţinerea în funcţie a unui funcţionar (Imagine: Marius Dumbraveanu / Mediafax Foto)
Tribunalul Bucureşti, care a decis duminică arestarea preventivă a lui Sorin Oprescu, arată în motivarea deciziei că acestă măsură preventivă poate fi dispusă în cursul urmăririi penale dacă din probe rezultă suspiciunea rezonabilă că inculpatul a săvârşit o infracţiune de corupţie.
Instanţa arată că, din probele administrate în cauză, rezultă suspiciunea rezonabilă că, în perioada 2013-2015, un grup bine organizat, a înfiinţat în administraţia locală din municipiul Bucureşti un sistem prin care operatori economici care doreau să obţină contracte din partea instituţiilor publice trebuiau să remită o parte din venitul brut realizat din execuţia acelui contract, cu titlu de mită, factorilor de decizie din cadrul aparatului aflat in subordinea primarului Sorin Oprescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Cu cât ești mai dezamăgit, cu atât trebuie să mergi duminică la vot și să pui ștampila exclusiv pe alb!
-
Ciolacu efectuează o vizită de lucru la Budapesta: Vreau să îmi finalizez mandatul cu obţinerea deciziei intrării depline în Schengen
-
Şef al armatei britanice: „Suntem pregătiţi să luptăm cu Putin în Europa de Est”
-
Florian Coldea şi Dumitru Dumbravă rămân sub control judiciar
Această activitate a grupului, creat în jurul denunţătorului, care a deţinut funcţii la Centrul Cultural Palatele Brâncoveneşi de la Mogoşoaia şi respectiv la Administraţia Cimitirelor, s-ar fi desfăşurat pe două paliere.
Pe primul palier infracţional se află activitatea infracţională desfăşurată de denunţător, acuzat că a acordat contracte publice unor contractori privaţi, pretinzând şi primind de la aceştia cu titlu de mită sume importante de bani.
Această activitate a creat premisele săvârşirii de către primarul municipiului Bucureşti a infracţiunii de luare de mită, desfăşurată pe cel de-al doilea palier infracţional, se mai arată în motivare.
Potrivit judecătorului, există suspiciunea rezonabilă că Oprescu, în baza unei înţelegeri prealabile cu alte două persoane, a primit de la una dintre ele suam de 25.000 de euro, din totalul de 60.000 de euro, pretinşi de acestea de la o societate comercială care efectua lucrări la palatul de la Mogoşoaia.
Citeşte şi: REFERAT: Sorin Oprescu, "barosanul” la care ajungea o parte din mita de la oamenii de afaceri
Oprescu ar fi validat astfel activitatea infracţională a celui care i-a oferit banii şi ar fi menţinut într-o funcţie publică un funcţionar corupt.
"În concluzie, din probele existente la dosarul cauzei, astfel cum au fost expuse mai sus, judecătorul de drepturi şi libertăţi reţine că inculpatul O.S.M.a cunoscut provenienţa ilicită a sumei de 25 000 euro, pe care a primit-o de la denunţătorul ....., cu titlu de contraechivalent al prestaţiei sale, aceea de a asigura stabilitatea funcţiei publice deţinute de ....., prin încălcarea obligaţiilor ce îi reveneau în calitate de primar al mun. Bucureşti", se spune în motivare.
Instanţa subliniază că probele administrate în cursul urmăririi penale conturează teza potrivit căreia "inculpatul O.S.M.a primit de la P.B.C.suma de 25.000 euro cu titlu de mită şi nu cu titlu de «împrumut» aşa cum a susţinut inculpatul în mod cu totul neconvingător, în faţa judecătorului".
Pe lângă natura infracţiunii care se presupune că a fost săvârşită de inculpat, respectiv cea de corupţie, judecătorul a mai avut în vedere şi "reacţia societăţii la asemenea fapte, prin care o persoană publică, deţinătoare a celei de-a doua funcţii elective ca număr de voturi în România primeşte mită, prin intermediul directorului unei instituţii publice din subordinea sa", ceea ce, potrivit magistratului "conturează un grad ridicat de pericol social, măsura arestării preventive fiind singura măsură aptă să asigure la acest moment buna desfăşurare a procesului penal".
În plus, judecătorul reţine că, dacă s-ar lua o altă măsură preventivă în acest caz, ar putea fi afectată buna desfăşurare a procesului penal, "având în vedere că este posibil ca inculpatul sa influenţeze ancheta, în special prin prisma calităţii pe care o deţine", aceea de primar al Capitalei.
Decizia de arestare a lui Oprescu a fost luată de judecătoarea Daria Isabela Miheţ.
Primarul Capitalei, Sorin Oprescu, a fost reţinut de procurorii DNA sâmbătă noapte, iar duminică noapte, cu puţin înainte de miezul nopţii, Tribunalul Bucureşti a emis mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile pe numele edilului, care a fost dus în arestul Poliţiei Capitalei. Decizia nu este definitivă şi a fost contestată de Sorin Oprescu la Curtea de Apel Bucureşti, care va judeca contestaţia pe 14 septembrie.
Citeşte şi: Sorin Oprescu, acuzat de luare de mită, a fost ARESTAT PREVENTIV. Primarul Capitalei a contestat măsura arestării - VIDEO
Citeşte şi: Regele Mihai îi RETRAGE primarului Sorin Oprescu calitatea de membru al Ordinului Coroana României
Potrivit anchetatorilor, primarul general al Capitalei ar fi primit, sâmbătă seară, de la şeful unei instituţii din subordine, 25.000 de euro, bani care proveneau de la patru denunţători.
Surse judiciare declarau pentru MEDIAFAX că persoana care i-a dus banii ar fi şeful Administraţiei Cimitirelor şi Crematoriilor Umane (ACCU), Cornel Bogdan Popa.
Sorin Oprescu a fost ulterior oprit în trafic, sâmbătă noapte, iar asupra sa ar fi fost găsită suma de 5.000 de euro din banii primiţi ca mită, au mai spus sursele citate.
În acest dosar au mai fost arestaţi, luni, de Tribunalul Bucureşti, Cristian Stanca, fostul şofer al lui Sorin Oprescu, Mircea Octavian Constantinescu, director economic în Primăria Capitalei, Ruxandra Mihaela Petroi Avasiloae şi Florin Şupeală, director general şi respectiv directorul adjunct al Centrului Cultural al Palatelor Brâncoveneşti de la Mogoşoaia, şi omul de afaceri Claudiu Bengalici.
Instanţa a dispus şi luarea măsurii arestului la domiciliu pentru Bogdan Cornel Popa, directorul Administraţiei Cimitirelor, şi pentru Romeo Albu.
Laura Codruţa Kovesi, procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie, a declarat, marţi, că dosarul în care Sorin Oprescu este cercetat de DNA pentru luare de mită nu a fost deschis în urma denunţului unei singure persoane, ci în urma plângerilor depuse de două persoane fizice, în luna martie.
Ea a precizat că persoana care i-a dat bani lui Sorin Oprescu în 5 septembrie nu se numără printre cele care au făcut plângerile. Mai mult, persoana respectivă nu are calitatea de denunţător, ci de suspect, şi se află în arest la domiciliu.
Alexandru Chiciu, avocatul principal al primarului Capitalei, declara că Sorin Oprescu nici nu a cerut şi nici nu a primit bani: ”Acest om nu a cerut niciodată sume de bani”.
Luni seară, după ce l-a vizitat pe primar în arest, Chiciu a spus că Sorin Oprescu "nu va demisiona", iar mesajul său pentru toţi cei care s-au grăbit să-l acuze este: "Aveţi puţintică răbdare, domnilor!".
Avocatul a menţionat că Oprescu se simte mai bine şi se gândeşte deja la apărarea pe care o va face.
Citeşte şi: Kovesi: Dosarul lui Oprescu, deschis în urma unor plângeri depuse de două persoane fizice în martie. Procedural, nu a fost flagrant / REACŢIA avocatului lui Oprescu
Citeşte şi: Avocat: Oprescu nu va demisiona de la Primărie. Mesajul său: "Aveţi puţintică răbdare, domnilor!"
Citește pe alephnews.ro: ICC emite mandat de arestare pe numele lui Netanyahu și Gallant
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 22:36
-
astăzi, 20:35