- Home
- Social
- CONSTANŢA, (15.12.2014, 21:19)
- Cătălin Legănel
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Accidentul aviatic de la Constanţa: Motorul primei bărci ajunse la Lacul Siutghiol nu a pornit. Pompierii au folosit vâslele
Intervenţia la locul accidentului aviatic de la Constanţa a fost făcută la 15 minute de la primirea apelului la 112, primele echipe ajungând acolo cu o barcă pneumatică al cărei motor nu a pornit, astfel că, pentru a nu pierde timpul, pompierii au folosit vâslele, spune purtătorul de cuvânt ISU.
Urmărește
2082 afișări
Accidentul aviatic de la Constanţa: Motorul primei bărci ajunse la Lacul Siutghiol nu a pornit. Pompierii au folosit vâslele (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)
Anca Chiriţescu, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea, a declarat, luni seară, că primele echipaje ale Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă au ajuns la locul prăbuşirii elicopterului folosit de SMURD la 15 minute de la anunţul primit la Serviciul de urgenţă 112.
Potrivit sursei citate, primul echipaj a ajuns la faţa locului cu o barcă pneumatică cu motor, al cărei motor nu a pornit însă, astfel că pompierii au decis, ca să nu piardă vremea, să folosească vâslele pentru a ajunge la locul unde se presupunea că s-a prăbuşit elicopterul.
ULTIMELE ȘTIRI
-
După anularea alegerilor și suspendarea dreptului TĂU la vot, mai crezi în statul român democratic? VOTEAZĂ AICI / SONDAJ Aleph News – Mediafax – Ziarul Financiar
-
Guvernul prelungeşte măsura de limitare la adaosurile comerciale la alimentele de bază până la 30 iunie 2025
-
Nicolas Sarkozy, condamnat definitiv pentru corupţie de cea mai înaltă instanţă din Franţa
-
PSD a decis. Nu îl susţine pe Nicuşor Dan la preşedinţie. Adrian Ţuţuianu: "A înşelat aşteptările bucureştenilor”
Sursa citată a precizat că imediat a fost făcut apel către Garda de Coastă şi alte forţe de intervenţie pentru a veni la faţa locului.
Purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea a mai spus că se cunoaşte zona unde a căzut elicopterul şi că se fac în continuare căutări.
La ora transmiterii acestei ştiri, echipele de intervenţie de la locul accidentului aviatic continuă să recupereze bucăţi din elicopterul prăbuşit, care urmează să fie expertizate pentru a putea fi stabilite cauzele prăbuşirii.
Elicopterul trimis pentru intervenţie de Ministerul Apărării Naţionale a părăsit zona, după ce a survolat aproximativ o jumătate de oră.
La faţa locului, sunt 37 de scafandri ai Forţelor Navale, cu patru ambarcaţiuni, cărora li se adaugă scafandri de la Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă.
Potrivit scafandrilor, vizibilitatea în lacul Siutghiol este foarte scăzută.
Vicepremierul Gabriel Oprea, aflat la locul accidentului aviatic, a solicitat, totodată, intervenţia de urgenţă a scafandrilor militari din cadrul Ministerului Apărării Naţionale pentru a participa la misiunea de căutare.
Potrivit ISU Dobrogea, primele echipaje au ajuns la faţa locului la ora 16.30, iar prima persoană din echipaj a fost găsită la ora 16.45.
La momentul accidentului, elicopterul se întorcea către bază, de la o misiune de salvare aero-medicală, după ce a transportat un pacient la Spitalul Judeţean Constanţa, se mai arată în comunicatul MAI.
Până la ora transmiterii acestei ştiri, echipele de salvare trimise la locul accidentului au resuşit să recupereze doar o persoană din cele patru aflate la bordul elicopterului, femeia - medic- fiind resuscitată şi dusă la spital. Celelalte trei persoane, respectiv asistenta medicală, pilotul şi copilotul, nu fuseseră încă găsite.
Asistenta medicală aflată în elicopterul SMURD prăbuşit în Lacul Siutghiol are 38 de ani şi este însărcinată, a declarat prietenul acesteia, care spune că femeia îi dăduse un mesaj pe telefon în care îi spunea că se află în elicopter şi se îndreaptă spre Aeroporul Kogălniceanu.
Martori ai accidentului aviatic produs în Constanţa spun că imediat după prăbuşirea aparatului de zbor s-au auzit strigăte de ajutor şi a durat câteva zeci de minute pînă la sosirea primei ambarcaţiuni de salvare. Potrivit unor persoane aflate în zona lacului la momentul producerii accidentului, elicopterul SMURD s-a prăbuşit în apă la o distanţă de câteva sute de metri de mal, iar la scurt timp au văzut flăcări şi fum. Oamenii mai spun că au auzit strigăte de ajutor şi că ulterior aparatul de zbor s-a scufundat.
Accidentul s-a produs în jurul orei 16.20 şi a fost anunţat prin 112.
Elicopterul transportase un pacient cu embolie pulmonară de la Tulcea la Spitalul Judeţean din Constanţa.
Conform MAI, vicepremierul Gabriel Oprea a mers în judeţul Constanţa, însoţit de o echipă de procurori militari şi criminalişti, iar din dispoziţia acestuia a fost activat Centrul Operativ din Guvern, pentru coordonarea intervenţiei la faţa locului.
Elicopterul care s-a prăbuşit, luni după-amiază, în Lacul Siutghiol, a fost achiziţionat de Consiliul Judeţean Constanţa în noiembrie 2012 şi a fost transferat în urmă cu o lună pentru a fi utilizat de SMURD, valoarea aparatului fiind de aproximativ cinci milioane de euro, fonduri europene.
Potrivit reprezentanţilor Consiliului Judeţean Constanţa, autorităţile judeţene au semnat, în data de 6 noiembrie, procesul-verbal final de predare către Inspectoratul Aviaţiei Civile pentru a fi operat de SMURD, după ce operaţiunile de transfer au început în luna septembrie.
Acest elicopter se afla în operare la Constanţa din 26 noiembrie 2014.
Consiliul Judeţean Constanţa a intenţionat să-l folosească pentru intervenţii de situaţii de urgenţă, dar pentru că nu a putut angaja legal personal specializat, şi nici nu l-a putut include în sistemul 112, a decis să-l transfere pentru a fi utilizat de SMURD.
Conform sursei citate, aparatul fusese achiziţionat direct de la producătorul Eurocopter, era performant, având, printre altele, două motoare, era dotat cu lumini pentru timp de noapte şi avea şi flotoare. Totuşi, montarea acestora era decizia celor care îl operează şi deocamdată nu se ştie dacă pentru acest zbor erau sau nu montate.
Elicopterul prăbuşit în lacul Siutghiol avea aproximativ 180 de ore de zbor şi avea garanţie până la 1.000 de ore.
Citește pe alephnews.ro: Ce au căutat românii pe Google în 2024? Ei au devenit tot mai interesați de gestionarea eficientă a banilor
Citește pe www.zf.ro: Fabrica de milionari: Revolut a creat averi pe bandă după ce angajaţii şi primii investitori ai fintech-ului au vândut acţiuni în valoare de aproape 1 miliard de dolari de la începutul lunii august
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Decizie fără precedent: Săptămâna de lucru scade la numai 4 zile, pentru a da posibilitatea oamenilor să se întâlnească, să fie relaxaţi şi să crească natalitatea
Cel mai mare oraş din România are mai puţin de 5.500 de locuitori, dar o suprafaţă mai mare decât Bucureşti, Cluj-Napoca şi Timişoara la un loc
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
PROSPORT.RO
Mădălin Ionescu este bolnav! Vedeta s-a internat de luni, în mare secret. Ce diagnostic a primit
CANCAN.RO
Ninge de Sărbători în București. Meteorologii Accuweather au modificat prognoza în urmă cu puțin timp
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe