Părerile sunt împărţite: unii specialişti au dubii, alţii sunt siguri că este o metodă sănătoasă. Tapingul oral sau dormitul cu gura acoperită a fost adoptată, pentru un somn odihnitor, şi de norvegianul Erling Haaland, fotbalist la Manchester City.
De asemenea, jucătoarea de tenis poloneză Iga Swiatek a fost surprinsă antrenându-se cu un plasture la gură, pentru a fi nevoită să respire doar pe nas.
„Conform unei şcoli de gândire, dormitul cu gura deschisă noaptea, uneori însoţită de sforăit, face dificilă menţinerea limbii în poziţia corectă. Poziţia duce la tensiune în muşchii masticatori, în gât, la trezirea cu dureri de cap”, explică Elena Buscone, specialistă în masaj terapeutic.
„Respiraţia fiziologică are loc pe nas, dar, din multe motive, nu o putem controla noaptea, iar mulţi dorm cu gura deschisă, ceea ce duce la înclinarea capului şi la tensiune în muşchii din spatele gâtului”, mai spune specialista.
„La început, va fi greu să te obişnuieşti, dar, dacă în miezul nopţii îţi dai seama că te sufoci, trebuie doar să scoţi banda, pentru a nu crea senzaţie de disconfort şi de anxietate. De obicei, starea asta trece după trei-patru folosiri”, este manualul de utilizare.
„Se recomandă să nu fie sigilată gura în caz de nas înfundat, dificultăţi de respiraţie, dacă suferi de patologii cardiovasculare sau dacă ai băut câteva pahare în plus înainte de culcare.
Pe lângă faptul că îşi închide gura noaptea, Haaland mărturiseşte că foloseşte sauna în mod regulat. „O am acasă, încerc să o fac aproape în fiecare zi: saună sau baie turcească”.
„Această practică favorizează şi odihna, scade tensiunea arterială şi creşte căldura corporală”, mai explică Buscone.