- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (30.10.2014, 14:35)
- Eliana Radulescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Muhuleţ: Votul cu CI în străinătate nu favorizează votul multiplu. Nimeni nu scapă de rigorile legii
Vicepreşedintele AEP Marian Muhuleţ a declarat, joi, pentru MEDIAFAX, că decizia BEC prin care cetăţenii români aflaţi în străinătate pot vota pe baza cărţii de identitate şi în ţările non-UE nu favorizează votul multiplu, în condiţiile în care timbrele autocolante sunt insuficiente.
Urmărește
318 afișări
Muhuleţ: Votul cu CI în străinătate nu favorizează votul multiplu. Nimeni nu scapă de rigorile legii (Imagine: Andreea Balaurea/Mediafax Foto)
El a amintit că, potrivit legii, preşedintele biroului electoral al secţiei de votare înscrie datele persoanei care se prezintă la vot în tabelul prevăzut de lege, iar alegătorul primeşte buletinul de vot şi ştampila cu menţiunea "VOTAT" numai după ce semnează în acest tabel.
Muhuleţ a menţionat că, la aceste garanţii pentru prevenirea votului multiplu, se adaugă şi aceea că alegătorul trebuie să declare în scris, pe propria răspundere, că nu a mai votat şi nu va mai vota la acel tur de scrutin, sub sancţiunea legii penale.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Centrul Global de Angajament (GEC) din cadrul Departamentului de Stat al SUA, acuzat de republicani că-i cenzurează pe americani, se închide după ce a rămas fără finanțare. Elon Musk l-a catalogat ca fiind „cel mai mare infractor din SUA”
-
Au apărut imagini care par să arate noi modele de avioane militare chineze
-
451 de persoane au traversat ilegal Canalul Mânecii în prima zi de Crăciun
-
ISU Tulcea, despre incidentul aviatic: nu au fost înregistrate apeluri la 112
De asemenea, Marian Muhuleţ a spus că, potrivit legii, AEP verifică, la solicitarea partidelor sau a candidaţilor, listele electorale permanente, precum şi tabelele (listele suplimentare - n.r.) folosite în cadrul scrutinului, pentru a depista situaţiile de vot multiplu.
”Niciun alegător ce ar îndrăzni să voteze multiplu nu va scăpa de rigorile legii penale”, a ţinut să precizeze Marian Muhuleţ.
El a spus că BEC a dat această decizie, care este obligatorie şi trebuie aplicată, urmare a unei sesizări a unui cetăţean român care a cerut să poată vota pe baza cărţii de identitate la o secţie de votare din străinătate, deoarece paşaportul i-a expirat.
Potrivit legii electorale, ulterior alegerilor prezidenţiale, Biroul Electoral Central predă Autorităţii Electorale Permanente dosarele cuprinzând copiile de pe listele electorale permanente şi tabelele utilizate în cadrul secţiilor de votare la ambele tururi de scrutin, precum şi declaraţiile pe propria răspundere ale alegătorilor.
La sesizarea partidelor politice, alianţelor politice, alianţelor electorale şi a candidaţilor independenţi care participă la alegeri, făcută în cel mult 15 zile de la data validării rezultatului fiecărui tur de scrutin şi însoţită de probele pe care se întemeiază, Autoritatea Electorală Permanentă verifică copiile de pe listele electorale permanente şi tabelele utilizate în cadrul secţiilor de votare la care se referă sesizarea, în vederea descoperirii cazurilor în care o persoană a votat fără a avea drept de vot sau a votat de mai multe ori la acelaşi tur de scrutin.
Termenul de verificare a listelor electorale utilizate în cadrul secţiilor de votare este de 6 luni de la primirea acestora. În situaţia în care AEP descoperă indicii privind săvârşirea unor infracţiuni, sesizează organele de urmărire penală competente.
La expirarea termenului pentru verificarea copiilor de pe listele electorale permanente şi a tabelelor utilizate în cadrul secţiilor de votare, AEP asigură arhivarea lor electronică.
MAE susţine că decizia BEC de a permite românilor aflaţi în străinătate în ziua scrutinului să voteze pe baza cărţii de identitate în toate statele, nu doar în ţările UE, duce la riscul de vot multiplu, întrucât nu mai are autocolante suplimentare pentru a fi trimise secţiilor din afara ţării.
Într-un comunicat remis joi agenţiei MEDIAFAX, Ministerul de Externe susţine că, urmare a deciziei BEC nr. 101 de miercuri, prin care se suplimentează categoriile de acte de identitate în baza cărora se poate vota în străinătate, sunt generate, "cu titlu imediat, o serie de consecinţe cu potenţial impact negativ asupra securităţii votului".
Potrivit comunicatului, Biroul Electoral Central a decis, miercuri, ca, suplimentar faţă de actele de identitate prevăzute în decizia BEC nr. 10 D din 15 septembrie, cetăţenii români cu domiciliul în România, care în ziua votării se află în străinătate, să poată vota şi pe baza cărţii de identitate, cărţii de identitate electronice, cărţii de identitate provizorie sau a buletinului de identitate.
Prin urmare, pe baza cărţii de identitate se va putea vota în oricare dintre secţiile de votare organizate în străinătate. Anterior acestei decizii a BEC, cu cartea de identitate se putea vota în străinătate doar în secţiile de votare organizate în statele UE şi în alte state care permit intrarea pe teritoriul lor cu cartea de identitate.
MAE precizează că după decizia BEC din 15 septembrie a trimis, în timp util, către toate secţiile de votare din străinătate "întregul stoc disponibil de timbre autocolante cu însemnul «Votat» care se aplică pe cartea de identitate după exercitarea votului" şi că nu mai dispune de alte timbre autocolante care să fie distribuite până cel mai târziu în preziua votului, la toate acele secţii de vot din străinătate care, conform deciziei BEC nr. 101/29.10.2014, trebuie să utilizeze timbre autocolante în procedura de vot.
Ministerul informează că a sesizat aceste aspecte, în seara zilei de miercuri, Biroului Electoral pentru Străinătate (BES). Totodată, MAE a solicitat Ministerului Afacerilor Interne o suplimentare a numărului de timbre autocolante în vederea distribuirii de urgenţă către secţiile de votare din străinătate care, la acest moment, nu au în dotare timbre autocolante.
"În aceste condiţii, Ministerul Afacerilor Externe semnalează public faptul că există un risc foarte ridicat ca, în intervalul extrem de scurt de timp rămas la dispoziţie până la primul tur de scrutin, timbrele autocolante suplimentare să nu poată ajunge la toate secţiile de votare din străinătate care, potrivit noii decizii BEC, trebuie să aplice aceste timbre în cazul votului pe bază de carte de identitate", se arată în comunicat.
Potrivit MAE, acest lucru duce la apariţia "unui risc serios de exercitare a votului multiplu în străinătate, ceea ce poate duce la vicierea gravă a corectitudinii întregului proces electoral".
Prin urmare, MAE solicită instrucţiuni clare de la BEC cu privire la modul în care se va proceda în acele secţii de votare din străinătate la care, pe fondul deciziei BEC menţionate, emisă cu trei zile înainte de ziua votării, nu vor putea fi furnizate în timp util timbrele autocolante necesare.
Ministerul Afacerilor Externe susţine că a luat "toate măsurile care ţin de competenţele sale pentru desfăşurarea în condiţii de corectitudine şi securitate a votului în străinătate şi va acţiona în continuare pentru asigurarea corectitudinii depline a procesului electoral în străinătate".
Citește pe alephnews.ro: Adrian Sârbu: Ce se va alege de copilul tău – suprema ta investiție – după 12 ani de școală la stat în „România Educată” a lui Iohannis? Nu știi și te enervezi. Sau știi și te enervezi
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Israelul a efectuat atacuri aeriene asupra aeroportului internațional din Yemen. A fost vizată infrastructura militară a rebelilor Houthi
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Măsurile disperate pe care le iau chinezii ca să încurajeze natalitatea. Îi învaţă pe tineri chiar şi cum să meargă la întâlniri şi să se îndrăgostească
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe