- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Multe vaccinuri conţin un derivat de mercur pentru sterilizare
Multe vaccinuri, printre care cele contra gripei, hepatitei sau produsul pentru imunizarea diftero-tetanos-pertussis conţin urme de thiomersal, un derivat de mercur (etil mercur), care împiedică infectarea produsului şi nu declanşează reacţii alergice sau toxice, susţine medicul Viorel Alexandrescu.
Multe vaccinuri conţin un derivat de mercur pentru sterilizare (Imagine: Mediafax Foto/AFP)
Şeful Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă, Viorel Alexandrescu, a explicat, marţi, după ce în presă au apărut informaţii referitoare la faptul că vaccinul contra îmbolnăvirii cu virusul gripal A/H1N1 conţine mercur şi că ar pune, astfel, în pericol, viaţa oamenilor, că derivatul de mercur respectiv este cel mai bun prezervant din lume, care menţine sterilizarea produsului.
Potrivit lui Alexandrescu, cantităţile derivatului de mercur, care se găsesc în vaccinuri, nu declanşează reacţii alergice, toxice sau sistemice.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Azi, în Sfânta zi a Crăciunului, poate știi de ce Iisus Hristos nu s-a născut român
-
Ciolacu publică facturile pentru zborurile private la Nisa în ziua de Crăciun
-
Pericol în Constanţa: Elicea unei eoliene se învârte necontrolat aproape de un cămin de bătrâni
-
Care sunt cei şapte magnifici care au salvat bursa din Germania şi au sfidat crizele anul acesta
"În cantitate mare ar putea avea efecte secundare, dar cantităţile care se găsec în vaccinuri nu pun probleme de reacţii alergice, toxice, nici de reacţii sistemice. Tendinţa producătorilor este de a scoate orice adaos care ar putea avea un potenţial toxic sau alergic. Sunt urme de thiomersal, micrograme de thiomersal, a mia parte dintr-un miligram, care să nu dea efecte alergice sau toxice. Problema s-a pus la copii şi gravide. Sunt unele vaccinuri care nu conţin prezervant, dar, în pandemie, nu ne putem limita la lipsa thiomersalului pentru că eu trebuie să previn contaminarea", a declarat medicul Alexandrescu.
Acesta a arătat că la o doză de 0,5 ml de vaccin, există 0,01 micrograme de derivat, riscul apărând prin prezenţa a peste 50 de micrograme.
"Noi avem 0,01 micrograme pe doză de 0,5 ml. Acestea sunt testate, nu pot incude doze aproape de limita de risc. În pandemie, având doză foarte mică, o folosesc pentru că nu este risc. Peste 50 de micrograme este la risc. Mai multe, thiomersal este folosit în vaccinul împotriva hepatitei B, în pentavaccinul combinat difter-tetanos-pertussis, diftero-tetanic, în vaccinul tetanic Aici avem mai puţin de un microgram pe doză, iar nu trebuie să depăşescă 25 de micrograme pe doză", a mai spus Alexandrescu.
Thiomersal este un prezervat care conţine mercur şi se adaugă la flacoanele cu doze multiple (flacoane care conţin mai mult de o doză) de vaccin pentru a preveni contaminarea şi creşterea unor bacterii dăunătoare.
Contaminarea se poate produce când, la prepararea administrării vaccinului, se introduce în flacon acul seringii şi ar putea cauza reacţii locale serioase, boală sau chiar moarte, a arătat Viorel Alexandrescu. Potrivit medicului, de când vaccinurile gripale se produc în cantităţi mari pentru campaniile de imunizari anuale, unele produse sunt condiţionate şi în flacoane cu doze multiple.
Food and Drug Administration din SUA a licenţiat atât flacoane cu doze multiple, cât şi unităţi cu doză unică de vacini H1N1-2009. Flacoanele cu doze multiple conţin thiomersal în timp ce unităţile injectabile cu doza unică, nu.
Unele grupe prioritare, cum ar fi gravidele şi copiii mici nu vor putea fi imunizate în exclusivitate cu vaccin H1N1-2009 fără thiomersal şi, în aceste condiţii, trebuie reamintit că vaccinurile cu thiomersal sunt sigure la aceste categorii populaţionale, a subliniat Alexandrescu.
Centrul de Control al Bolilor (CDC) acordă o mare prioritate siguranţei vaccinurilor supravegherii şi cercetării ştiinţifice şi respinge orice legătură dintre prezenţa thiomersalului în unele vaccinuri şi autismul.
Aceste asocieri fac ca deciziile în legătură cu vaccinările să creeze confuzie şi dificultăţi pentru unele persoane, în special pentru unii părinţi, potrivit şefului Centrului Naţional de Referinţă pentru Gripă.
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
GANDUL.RO