- Home
- Social
- NEW YORK, (21.11.2012, 15:37)
- Vlad Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
"Mulţumesc" la locul de muncă, un eveniment. De ce angajaţii şi şefii se tem să afirme dovezi de recunoştinţă
Un vânzător sau un poştaş are şanse mai mari să primească un "mulţumesc" sau alte dovezi de recunoştinţă decât un angajat de la şeful său sau invers, biroul fiind spaţiul unde astfel de manifestări au loc cel mai rar, potrivit unui material Wall Street Journal.
Urmărește
2811 afișări
"Mulţumesc" la locul de muncă, un eveniment. De ce angajaţii şi şefii se tem să afirme dovezi de recunoştinţă (Imagine: Laszlo Raduly/Mediafax Foto)
În ajun de Ziua Recunoştinţei, locul de muncă contrazice tradiţia americană a demonstraţiilor de apreciere, scrie Wall Street Journal.
Deşi cercetările pe această temă sugerează că angajatul care se simte apreciat este mai productiv şi mai loial, unii şefi se tem că subalternii s-ar putea "culca pe-o ureche" sau că mulţumirile prea dese li s-ar putea urca la cap, încurajându-i să ceară mai mulţi bani sau să le submineze autoritatea.
ULTIMELE ȘTIRI
-
BREAKING NEWS: La 1000 de zile de război, Ucraina atacă Rusia pentru prima dată cu rachetele americane cu rază lungă. A fost încălcată doctrina nucleară a lui Putin, promulgată chiar astăzi
-
Bursele încep să scadă după ce Ucraina a lovit în Rusia cu rachete fabricate în SUA: la Bucureşti indicele BET pierde 0,5%, peste Ocean contractele futures scad. În Europa toate marile burse sunt pe roşu
-
Germania suspectează sabotaj în cazul cablurilor submarine avariate din Marea Baltică
-
Prima reacţie a Rusiei după ce Ucraina a folosit pentru prima dată în istorie rachete ATACMS americane pentru a lovi în interiorul teritoriului rus
Alţi manageri cred în puterea unui "mulţumesc", dar se tem că ar putea părea stângaci sau nesinceri, sau că angajatul s-ar putea simţi stânjenit.
Una dintre cele mai des întâlnite atitudini în rândul şefilor este "Le mulţumim oamenilor de pe aici. Se numeşte salariu", spune Bob Nelson, consultant pe probleme motivarea angajaţilor în San Diego.
Locul de muncă este ultimul pe lista spaţiilor în care oamenii îşi exprimă recunoştinţa, depăşit detaşat de locuinţă, lăcaş de cult şi chiar de cartier. Numai 10% dintre adulţi le mulţumesc în fiecare zi colegilor de lucru, iar numai 7% îşi exprimă recunoştinţa faţă de şef, potrivit unui sondaj realizat în acest an de o organizaţie nonprofit din SUA.
Partenerii de viaţă, copiii, părinţii, prietenii şi chiar cunoştinţele mai îndepărtate au şanse de patru ori mai mari să primească un "mulţumesc", potrivit rezultatelor sondajului. Chiar şi un vânzător sau un poştaş obţine scoruri ceva mai ridicate.
În zona specialiştilor în resurse umane, părerile sunt împărţite. Mai mult de jumătate dintre aceştia consideră că demonstraţiile de apreciere reduc cifra de afaceri, în timp ce 49% cred că ajută la profit, potrivit unui sondaj prezentat recent de Society for Human Resource Management (SHRM).
Chiar şi cei mai duri manageri recunosc că recunoştinţa contează. Fostul CEO al General Electric Jack Welch, cunoscut pentru rigurozitatea cu care evaluează şi insistă pentru îmbunătăţiri de performanţă, spune că le-a mulţumit angajaţilor cu fiecare ocazie.
"Dacă nu o faci, nu dezvolţi o cultură. Rămâi doar o construcţie, precum cărămizile şi mortarul", explică el.
Potrivit studiului SHRM, mai mult de jumătate dintre managerii de resurse umane consideră că şefii aflaţi "în linia întâi" spun prea rar "mulţumesc".
"Şcolile de business nu se concentrează pe astfel de lucruri. Mulţi supervizori şi manageri se gândesc: «Mie nu-mi mulţumeşte nimeni, de ce să-i răsfăţ pe alţii?»", notează Nelson.
Studiile realizate de acesta relevă că 35% dintre angajaţi se tem că colegii ar putea profita de ei dacă le mulţumesc prea des.
Şefii cred că exprimarea recunoştinţei "se urcă la cap" şi creşte probabilitatea ca angajatul să ceară mărire de salariu.
"Este mult mai uşor să fii persoana care caută mereu o vină. Te simţi mai şef", spune Nelson.
Totodată, angajaţii tratează cu scepticism dovezile de recunoştinţă prezentate neîndemânatic. Un manager care nu ştie cum să se exprime în astfel de situaţii poate părea nesincer, superficial, manipulator, condescendent sau banal, spune Nelson.
Companiile dau tot mai puţină atenţie programelor de recunoaştere a realizărilor profesionale. Deşi 77% dintre angajatorii evaluaţi în studiul SHRM continuă să deruleze astfel de iniţiative, ponderea a scăzut în ultimii ani, iar tot mai multe companii reduc bugetele programelor existente.
Citește pe alephnews.ro: Unul din cinci cupluri din România își dorește un copil, dar nu îl poate avea / Italia a adoptat cea mai dură lege din lume împotriva maternității surogat
Citește pe www.zf.ro: Criză fără precedent în Europa de la al Doilea Război Mondial încoace: Ce este sistemul ATACMS, care ameninţă să arunce în aer războiul din Ucraina. Americanii au autorizat Kievul să folosească rachete cu raze lungă de acţiune pentru a lovi ţinte din Rusia
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Încă o insolvenţă zguduie piaţa: Unul dintre cele mai cunoscute branduri româneşti a cedat şi a intrat în insolvenţă
Ce afaceri are în România stră-strănepotul marelui poet Mihai Eminescu. El se ocupă de o afacere de familie, cu o tradiţie care datează din anii 1800
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Ce imagini! Apariția decoltată şi transparentă a celei mai frumoase jurnaliste sportive din lume
PROSPORT.RO
Cine este Corina Bode, soția lui Honorius Prigoană. Cu ce se ocupa tânăra înainte să-l cunoască
CANCAN.RO
Cele 15 legume care previn cancerul, potrivit lui Dragoș Pătraru. Se găsesc în toate piețele și supermarketurile din România
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 15:59
-
astăzi, 15:53
Biroul Permanent Reunit a aprobat constituirea comisiilor de anchetă solicitate de PSD şi PNL