- Home
- Social
- PLOIEŞTI, (21.07.2015, 18:26)
- Daciana Ilie
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Municipiul Ploieşti se constituie parte civilă cu 1,5 mil. lei în dosarul privind finanţarea Asesoft
Autorităţile din Ploieşti se constituie parte civilă cu suma de 1,5 milioane de lei în dosarul în care DNA îi cercetează pe deputatul Sebastian Ghiţă şi pe fostul primar al oraşului Iulian Bădescu, în legătură cu finanţarea Asociaţiei Basket Club Asesoft cu bani de la bugetul local.
Urmărește
145 afișări
Municipiul Ploieşti se constituie parte civilă cu 1,5 mil. lei în dosarul privind finanţarea Asesoft (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)
Consiliul Local Ploieşti a votat, marţi, o hotărâre prin care municipiul se constituie parte civilă în dosarul în care deputatul Sebastian Ghiță este cercetat pentru dare de mită şi spălare de bani iar fostul primar Iulian Bădescu este acuzat de luare de mită şi abuz în serviciu în legătură cu finanţarea unei asociaţii care face parte din grupul de firme Asesoft şi care a primit finanţare de la bugetul local, transmite corespondentul MEDIAFAX.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Decizia autorităţilor locale privind constituirea ca parte civilă în acest dosar a fost luată ca urmare a unei adrese trimise de DNA, care a solicitat autorităţilor să decidă dacă intră sau nu în acest proces pentru recuperarea presupusului prejudiciu.
”Prin adresa nr. 13621/07.07.2015, Ministerul Public - Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie - Direcţia Naţională Anticorupţie - Serviciul Teritorial Ploieşti ne aduce la cunoştinţă faptul că la nivelul unităţii se efectuează urmărire penală, printre altele, pentru abuz în serviciu având drept consecinţă obţinerea pentru altul a unui folos necuvenit (…), respectiv instigare la aceasta, comise în anul 2013, în legătură cu acordarea către Asociaţia Basket Club Asesoft Ploieşti, cu încălcarea dispoziţiilor legale, a unei finanţări nerambursabile suplimentare de la bugetul local în sumă de 1.500.000 lei, în cadrul selecţiei de proiecte privind programul «Promovarea sportului de performanţă», organizată în baza Legii nr. 350/2005 de Clubul Sportiv Municipal Ploieşti, ceea ce a avut ca rezultat prejudicierea bugetului local cu suma de 1.500.000 lei, ce reprezintă, totodată, folosul necuvenit obţinut de asociaţie. Faţă de aceste aspecte, s-a solicitat ca municipiul Ploieşti să comunice dacă se constituie ca parte civilă în dosarul nr. 90/P/2015”, se arată în raportul de specialitate care face parte din hotărârea adoptată marţi de conslierii locali ploieşteni.
La şedinţa extraordinară în cadrul căreia s-a decis constituirea ca parte civilă în acest dosar au fost prezenţi doar 15 din totalul de 25 de consilieri, doi dintre cei prezenţi abţinându-se la vot.
Deputatul Sebastian Ghiţă este acuzat că i-a dat mită un imobil fostului primar al Ploieştiului Iulian Bădescu pentru ca acesta din urmă să finanţeze o asociaţie sportivă susţinută de Ghiţă, iar pentru a disimula provenienţa casei cei doi au semnat un contract fictiv.
Potrivit unui comunicat DNA, în 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al municipiului Ploieşti, instigat de Sebastian Ghiţă, a acordat unui club sportiv, susţinut de acesta din urmă, o finanţare nerambursabilă suplimentară de la bugetul local, de 1,5 milioane de lei, "ce constituie atât prejudiciu adus unităţii administrativ teritoriale cât şi un folos necuvenit, obţinut de asociaţia respectivă".
"Această finanţare a avut loc în contextul unei selecţii de proiecte privind programul «Promovarea sportului de performanţă», organizată, în baza legii privind regimul finanţărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activităţi nonprofit de interes general, de către Clubul Sportiv Municipal Ploieşti (instituţie aflată sub autoritatea Consiliului Local Ploieşti). Pentru alocarea sumei respective de bani, suspectul Bădescu Iulian a pretins şi primit de la suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian, prin intermediul unei societăţi comerciale controlate de acesta din urmă, un imobil (casă de locuit) situată în municipiul Ploieşti, în valoare de 1.041.600 lei, sumă din care suspectul Bădescu Iulian a suportat personal doar 124.000 lei", conform anchetatorilor.
În comunicatul oficial al DNA se arăta că, pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos de dobândire, imobilul respectiv a făcut obiectul unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare, încheiată în luna august 2013, între două firme controlate de Bădescu şi Ghiţă.
De asemenea, procurorii anticorupţie susţin că, în perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014, Sebastian Ghiţă, a disimulat adevărata natură a provenienţei a imobilului, prin efectuarea unor plăţi (reprezentând cesionarea fictivă a unei mărci înregistrate la OSIM) din contul unei firme controlate de acesta, către o societate administrată în fapt de suspectul Iulian Bădescu.
"Ulterior, această sumă de bani a fost transferată de suspectul Bădescu Iulian către o altă societate controlată de suspectul Ghiţă Sebastian Aurelian, justificându-se astfel plata contravalorii imobilului dat cu titlu de mită", potrivit DNA.
Potrivit unor documente ale anchetatorilor obţinute de MEDIAFAX, în anul 2013 Sebastian Ghiţă i-a oferit primarului de la acea vreme din Ploieşti, Iulian Bădescu, prin intermediul S.C. Asesoft Internaţional SA Ploieşti - societate pe care o controlează - o casă pe Aleea Orizontului din Ploieşti, în valoare de 1.041.600 de lei, din care edilul a suportat doar 124.000 de lei. În schimb, primarul a acordat de la bugetul local o finanţare nerambursabilă suplimentară de 1.500.000 lei de la bugetul local Asociaţiei Basket Club Asesoft Ploieşti, de astfel de finanţări din bugetul local beneficiind şi alte firme controlate de Ghiţă.
Conform documentelor procurorilor, finanţarea a fost acordată în cadrul unei selecţii de proiecte privind programul ”Promovarea sportului de performanţă”, ”obiectul mitei - constând în suma de 917.600 lei (diferenţa dintre 1.041.600 şi 124.000 lei) fiind deghizat prin încheierea unei pretinse promisiuni bilaterale de vânzare cumpărare a imobilului, autentificată în luna august 2013, încheiate între promitentul - vânzător S.C. Asesoft Internaţional SA Ploieşti şi promitentul - cumpărător SC BIPRESS SRL Plopeni, societate la care Bădescu este asociat unic”.
Deputatul Sebastian Ghiţă este acuzat, de asemenea, că l-a determinat cu intenţie pe primarul Iulian Bădescu ca, în calitate de ordonator principal de credite, să acorde către Asociaţia Basket Club Asesoft Ploieşti finanţarea nerambursabilă suplimentară de la bugetul local în valoare de 1.500.000 lei, faţă de suma de 300.000 lei alocată iniţial prin buget.
Anchetatorii mai spuneau că Ghiţă se face vinovat de faptul că ”a disimulat adevărata natură a provenienţei imobilului pe care-l oferise cu titlu de mită primarului Bădescu, prin efectuarea în perioada septembrie 2013 - ianuarie 2014 a unor plăţi în sumă totală de 1.116.000 lei din contul S.C. Sunsmart Integrare IT SRL Ploieşti, pe care o coordona, în contul S.C. Bipress SRL Plopeni, cu justificarea de plată a mărcii ”Drumul Vinului”, cesionată fictiv, şi din care cea mai mare parte a fost transferată, prin intermediul S.C. Bipress SRL Plopeni, administrată de Bădescu, către S.C. Asesoft International SA Ploieşti (societate din grupul de firme pe care îl controlează Sebastian Ghiţă), cu motivarea nereală a achitării imobilului”.
Procurorii mai spuneau, citând în documente articole din presă locală, că valoarea premiilor oferite de Primăria Ploieşti în anul 2013 pentru proiectele care au câştigat selecţia organizată de Clubul Sportiv Municipal a fost de 1.800.000 lei, faţă de 250.000 lei în anul 2012. Potrivit acestora, Clubul de baschet Asesoft Ploieşti a câştigat 96% din fondurile alocate de la bugetul local, diferenţa de 4% fiind împărţită între Asociaţia Judeţeană de Judo şi Asociaţia Clubului Sportiv LMV de volei, din comisia care a analizat dosarele făcând parte reprezentanţi ai Primăriei Ploieşti şi Clubului Sportiv Municipal.
Potrivit anchetatorilor, există date că pentru acordarea acestei finanţări primarul municipiului Ploieşti, Iulian Bădescu, ar fi beneficiat de casa din Ploieşti în mod gratuit, de la Sebastian Ghiţă, iar pentru a nu exista suspiciuni cu privire la modul fraudulos în care s-a intrat în posesia imobilului, în suprafaţă de 129 de metri pătraţi, cu teren de peste 900 de metri pătraţi, a fost făcută o ”promisiune bilaterale de vânzare cumpărare între Asesoft şi firma lui Iulian Bădescu, Bipress”, "sumele de bani «plătite» de Bipress Plopeni către Asesoft intrând într-un circuit financiar fictiv” în care au fost implicate mai multe firme ale deputatului Sebastian Ghiţă.
Procurorii mai susţineau că firmele din grupul Asesoft au fost înfiinţate de Sebastian Ghiţă şi au obţinut contracte bănoase cu statul în domeniul IT. În august 2012, Ghiţă Sebastian Aurelian şi-a vândut toate participaţiile deţinute în societăţile comerciale, după ce a fost ales deputat, însă continuă să controlează aceste firme indirect, prin intermediul rudelor şi prietenilor, mai susţin anchetatorii.
Sebastian Ghiţă mai este implicat într-un dosar de corupţie, în care procurorii au probe că, în perioada 2000-2015, el a obţinut nelegal importante sume de bani, prin traficarea influenţei, sau aparent legal din fonduri publice, pe care le-a introdus într-un circuit financiar care nu are la bază operaţiuni reale.
O parte din sumele de bani obţinute ilicit ar fi fost folosite de Sebastian Ghiţă în campania electorală pentru alegerile parlamentare din 2012, când a obţinut un mandat de deputat, dar şi în campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 2014, în scopul obţinerii de voturi pentru candidatul PSD Victor Ponta.
Anchetatorii au arătat că o parte din sumele de bani, care ar fi fost obţinute ilicit prin trafic de influenţă sau devenite ilicite prin transferuri bancare efectuate pentru disimularea naturii provenienţei lor şi păstrate în conturile societăţilor controlate, au fost folosite de Sebastian Ghiţă, la momente diferite, "pentru atingerea unor scopuri personale sau de grup, economice sau politice".
Anchetatorii au mai stabilit, pe baza probelor din dosar, că Sebastian Ghiţă s-a folosit de funcţia de deputat pentru a-l determina pe şeful Unităţii de Implementare a Proiectelor din cadrul SC Hidro Prahova SA să facă plăţi către SC Grossman Engineering Group SRL.
Anchetatorii au mai arătat că Sebastian Ghiţă controlează încă, direct sau indirect, prin 23 de interpuşi, 54 de firme pe care le-a deţinut până în anul 2012. Operaţiunile efectuate de Ghiţă prin intermediul acestor societăţi sunt incompatibile cu funcţia de deputat.
Pe de altă parte, Iulian Bădescu a fost arestat preventiv din luna martie, într-un alt caz de corupţie, vineri măsura arestului preventiv fiind înlocuită cu arestul la domiciliu printr-o decizie a instanţei supreme. El este judecat pentru fapte ce ar fi fost comise atât în mandatul acestuia de primar, dar şi anterior anului 2012, în perioada în care a fost senator, iniţial din partea PDL, apoi din partea PSD.
Iulian Bădescu a fost inculpat pentru două fapte de abuz în serviciu, două infracţiuni de luare de mită, efectuarea de operaţiuni financiare ca acte de comerţ incompatibile cu funcţia deţinută în scopul obţinerii pentru sine sau pentru altul de bani, bunuri ori alte foloase necuvenite, în formă continuată (şase acte materiale) şi două infracţiuni de folosire a influenţei de către o persoană care îndeplineşte o funcţie de conducere într-un partid în scopul obţinerii pentru sine ori pentru altul de bani, bunuri sau alte foloase necuvenite.
Potrivit procurorilor DNA, în ianuarie 2013, Iulian Bădescu, în calitate de primar al Ploieştiului, a semnat un contract de cooperare între municipiul Ploieşti şi Asociaţia Comunitară "Lupii Galbeni 2012" Ploieşti, iar în 28 iunie acelaşi an a semnat regulamentul privind punerea în aplicare a acestuia, în lipsa vizei de control financiar preventiv propriu, sustrăgând aceste operaţiuni controlului de legalitate, regularitate şi încadrare în creditele bugetare şi a dispus plata sumei de opt milioane de lei, în trei tranşe către asociaţie, deşi cunoştea că nu este legală.
În acelaşi dosar, Iulian Bădescu este acuzat şi de fapte de corupţie comise în perioada în care era senator. Astfel, conform anchetatorilor, în perioada 2012 - 2013, Iulian Bădescu în calitate de senator şi ulterior primar "în mod repetat, a desfăşurat, în numele unor societăţi comerciale pe care le controla în fapt, activităţi cu titlu oneros, producătoare de venituri pentru sine, incompatibile cu cele două funcţii deţinute succesiv".
Anchetatorii spuneau, de asemenea, că pentru campania electorală pentru alegerile locale din 2012 Iulian Bădescu, care era preşedinte al organizaţiei municipale PSD Ploieşti, a pretins şi primit de la un om de afaceri 20.000 de lei, carne, tricouri, bannere, baloane, servicii de personalizare produse şi servicii de transport în valoare totală de aproximativ 80.000 lei, toate fiind destinate distribuirii către alegători.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe