Activista turcă Oral Nalan va fi eliberată, după aproximativ două săptămâni de arest. Procurorii au retras contestaţia

Activista turcă Oral Nalan va fi eliberată, după aproximativ două săptămâni de arest, decizia fiind luată de instanţa supremă care a luat act de retragerea contestaţiei procurorilor la decizia Curţii de Apel Timişoara, prin care s-a dispus eliberarea femeii.

Urmărește
1797 afișări
Imaginea articolului Activista turcă Oral Nalan va fi eliberată, după aproximativ două săptămâni de arest. Procurorii au retras contestaţia

Procurorii au retras contestaţia în cazul activistei Oral Nalan şi ea ar putea fi eliberată

Curtea de Apel Timişoara a revocat, în 20 iulie, măsura arestării provizorii în vederea extrădării pentru activista turcă şi a dispus punerea acesteia în libertate. Decizia nu a fost definitivă şi a fost contestată de reprezentanţii Ministerului Public la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ). Ulterior, procurorii şi-au retras contestaţia, motiv pentru care instanţa supremă a luat act de acest demers şi a dispus eliberarea activistei.

„Ia act de retragerea contestaţiei formulată de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Timişoara împotriva încheierii din data de 20 iulie 2017, pronunţată de Curtea de Apel Timişoara – Secţia Penală. Cheltuielile judiciare rămân în sarcina statului”, conform deciziei instanţei supreme.

Decizia este definitivă.

„Este o decizie normală şi înţeleaptă a Ministerului Public care recunoaşte greşeala făcută de Poliţia de Frontieră, în momentul în care nu a identificat clar documentul de călătorie cu care Nalan a intrat în ţară. Ea de la început a intrat cu un document de călătorie, emis în baza Convenţiei de la Geneva pentru refugiaţi, iar această reglemenare este obligatorie pentru România, nu doar ca şi reglementare internaţională care apără drepturile omului, ci şi în baza dispoziţiilor Dreptului European. Există, la nivelul Uniunii Europene, o politică comună în acest domeniu, iar România trebuie să se conformeze. Din nefericire, autorităţile române s-au confruntat cu un caz neobişnuit şi a fost nevoie de intervenţia Interpolului, ca şi organizaţie internaţională. Interpolul este o organizaţie internaţională care funcţionează ca o bază de date în care sunt înscrise mai multe persoane de către statele membre, inclusiv de Turcia, iar secretariatul Genereal al Interpol a luat decizia de a şterge cazul lui Nalan”, a explicat avocatul lui Oral Nalan, Alin Speriusi-Vlad, după terminarea şedinţei de judecată de la ICCJ.

Apărătorul activistei afirmă că Oral Nalan beneficiază de statutul de refugiat, acordat de Belgia, în anul 2012, iar România ar fi trebuit să recunoască această protecţie internaţională.

„Această privare de libertate nelegală, pe clienta mea a costat-o îndepărtarea de familie şi a costat-o rememorarea unor evenimente, a unor traume, care au dus la recunoaşterea statului de refugiat. Trebuie înţeles că acest statut de refugiat, recunoscut de Regatul Belgiei, nu este un bilet de loterie, nu este o măsură provizorie, este un statut definitiv, care se obţine şi în România şi în orice stat membru şi semnatar al Convenţiei de la Geneva greu, adică este o procedură administrativă complexă, unde o persoană susţine, prezintă ceea ce a suferit, traumele prin care a trecut, care au mai multe cauze, dar sunt traume şi care sunt analizate, verificate, certificate de statul care acordă protecţia internaţională, iar celelalte state membre ale convenţiei, iar statele europene sunt obligate să respecte acest statut”, a mai spus avocatul.

Avocatul lui Oral Nalan a adăugat că se aşteaptă ca activista să fie pusă în libertate, iar procesul privind extrădarea, care ar urma să aibă loc la Curtea de Apel Timişoara, în 31 iulie, să nu mai aibă loc.

„Fără a face speculaţii, în mod normal, având în vedere poziţia înţeleaptă a Ministerului Public, acest proces, formal, are un termen în data de 31 iulie, la Curtea de Apel din Timişoara şi ne aşteptăm ca acest proces să înceteze, ca urmare a retragerii cererii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Timişoara”, a conchis apărătorul lui Oral Nalan.

Potrivit presei timişene, femeia care venea din Ungaria şi mergea spre Bulgaria a fost oprită, în 8 iulie, în Vama Nădlac din judeţul Arad. Pe numele femeii exista un mandat de arestare emis de Interpol, pentru o condamnare la 30 de ani de închisoare, sub acuzaţia de terorism, pronunţată în Turcia.

Mass media susţine că femeia avea asupra ei un document de călătorie emis de regatul Belgiei în baza Convenţiei din 1951 privind statutul refugiaţilor şi intenţiona să ajungă la Varna împreună cu fetiţa sa de 10 ani şi cu un grup de prieteni.

Femeia a fost reţinută şi a fost prezentată în faţa unui procuror din Timişoara, care a înaintat dosarul unui judecător, cerând arestarea preventivă, în vederea extrădării în Turcia.

Fugită din Turcia după condamnarea sa, în 2012, Oral Nalan, activistă pentru drepturile omului, a obţinut statut de refugiat politic în Belgia. În ultimii cinci ani, femeia a trăit la Bruxelles.

Osman Koray Ertas, ambasadorul Turciei în România, declara că Oral Nalan este căutată de Turcia pentru legături cu o „grupare teroristă de extremă-stânga”.

Potrivit cotidianului belgian „De Standaard”, Oral Nalan (38 de ani) a fost reţinută pe 8 iulie când venea din Ungaria şi se îndrepta spre Bulgaria, împreună cu un prieten, Rusto Tunc, şi cei doi copii ai lor.

Conform Convenţiei de la Geneva, Oral Nalan are, ca refugiat, dreptul la aceeaşi protecţie consulară a Belgiei ca o persoană de naţionalitate belgiană.

„Am informat România prin canalele noastre diplomatice că Nalan Oral are statut de refugiat în Belgia”, a declarat Didier Vanderhasselt, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe al Belgiei.

Oral Nalan este activă în mai multe organizaţii kurde din Belgia, inclusiv Casa Poporului Kurd şi Uniunea Femeilor Socialiste (SKB).

Autorităţile turce tind să considere că mişcările socialiste kurde au legătură cu Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie separatistă considerată drept teroristă în Turcia, dar şi Uniunea Europeană.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici