Nati Meir cere Tribunalului Bucureşti să fie eliberat din arest

Fostul deputat Nati Meir vrea să fie cercetat în libertate în dosarul în care este acuzat că a înşelat mai multe persoane cu locuri de muncă în Israel, cererea lui de eliberare provizorie sub control judiciar urmând să fie judecată marţi de Tribunalul Bucureşti.

Urmărește
207 afișări
Imaginea articolului Nati Meir cere Tribunalului Bucureşti să fie eliberat din arest

Nati Meir (Imagine: Liviu Adascalitei/ Mediafax Foto)

În 27 august, Nati Meir a cerut Judecătoriei Sectorului 1 să fie eliberat din arest sub control judiciar, solicitarea fiind respinsă de instanţă ca neîntemeiată.

Decizia a fost contestată de Nati Meir la Tribunalul Bucureşti, care urmeză să ia marţi în discuţie cererea lui, înregistrată în 7 septembrie.

Nati Meir a fost dus, luni, din arestul Secţiei 13 de Poliţie din Capitală, unde este încarcerat, la spital, după ce a reclamat că se simte rău. Acesta a fost dus, cu escortă, la Spitalul Sfântul Pantelimon, de unde a fost transferat la Spitalul Victor Babeş. Medicii i-au pus diagnosticul de pneumonie interstiţială, iar după investigaţiile medicale, Nati Meir a fost readus în arest.

Nati Meir este în arest din 2 august, fiind cercetat într-un nou dosar în care este acuzat că a înşelat mai multe persoane cu locuri de muncă în Israel.

În timpul percheziţiilor care au avut loc în 1 august la locuinţa lui Nati Meir, acesta a spus că se simte rău, fiind dus atunci cu ambulanţa la Spitalul Elias. Medicii au stabilit că Nati Meir a suferit un puseu de tensiune, nefiind necesară internarea lui.

Procurorii Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 Bucureşti îl cercetează pe Nati Meir pentru înşelăciune. Acesta este acuzat că în perioada aprilie-iunie a înşelat zeci de persoane, cărora le-a cerut bani susţinând că reprezintă o firmă prin intermediul căreia urma să le obţină viză de muncă şi să le angajeaze în Israel.

Persoanele înşelate l-au reclamat la Poliţie pe Nati Meir, anchetatorii stabilind că acesta le cerea 800 de lei drept taxă de înscriere şi alte sume ce variau între 250 şi 3.700 de euro, pentru a le facilita obţinerea vizei de lucru şi angajarea la societăţi de construcţii din Israel. În realitate, firma respectivă nu avea în obiectul de activitate recrutarea forţei de muncă şi nici contracte cu societăţi comerciale din Israel în baza cărora să trimită forţă de muncă în această ţară.

Victimele ajungeau să-i contacteze pe membrii grupării conduse de Nati Meir în urma unor anunţuri postate pe internet privind oferte de muncă în Israel.

Nati Meir are o condamnare la patru ani de închisoare, tot pentru înşelarea mai multor persoane cărora le promisese locuri de muncă în Israel.

Într-un alt dosar, fostul deputat Nati Meir a fost condamnat, în 6 martie, de Tribunalul Galaţi, la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru trafic de influenţă în formă continuată, iar fiul său, Or Meir, a primit o pedeapsă de cinci ani şi jumătate de închisoare pentru complicitate la această infracţiune. Sentinţa a fost contestată de cei doi la Curtea de Apel Galaţi, primul termen fiind stabilit pentru 24 octombrie.

Nati şi Or Meir sunt judecaţi pentru fapte de corupţie. În cazul lui Nati Meir, acuzaţia este de trafic de influenţă în formă continuată, fiind vorba despre două fapte, una în cursul anului 2009 şi alta în martie-aprilie 2010. Or Meir este acuzat de complicitate la trafic de influenţă în formă continuată, o faptă fiind comisă în martie-aprilie 2010, iar alta în aprilie 2010.

Cei doi au fost eliberaţi din închisoare în 11 aprilie 2011, după ce au stat în arest preventiv aproape un an.

Procurorii DNA - Serviciul Teritorial Galaţi îl acuză pe Nati Meir că, în cursul anului 2008, în calitate de deputat, a pretins de la o denunţătoare 50.000 euro spunându-i că va interveni pe lângă judecătorii din Tribunalul Galaţi pentru ca aceştia să dispună eliberarea ei din arest în dosarul în care era judecată pentru constituirea unui grup infracţional organizat şi înşelăciune.

De asemenea, în cursul anului 2009 şi în lunile martie-aprilie din 2010, Nati Meir, prin intermediul fiului său, ar fi pretins suma de 65.000 euro de la cinci denunţători, cărora le-a spus că va interveni la magistraţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru ca aceştia să dispună judecarea lor în libertate şi, ulterior, condamnarea la pedepse cu suspendarea executării, în două dosare în care sunt acuzaţi de constituire a unui grup infracţional organizat şi înşelăciune, respectiv complicitate la luare de mită.

Într-un alt dosar, Tribunalul Bucureşti l-a condamnat pe fostul deputat, în 13 octombrie 2010, la şapte ani de închisoare cu executare, pentru înşelarea mai multor persoane, cărora le promitea că le dă sume de bani împrumut în schimbul unor garanţii. Instanţa a mai decis ca Nati Meir să plătească daune materiale pentru opt dintre părţile civile constituite în dosar.

Potrivit procurorilor, în perioada ianuarie-octombrie 2009, Nati Meir, "profitând de ascendentul moral pe care îl avea, creat prin poziţiile publice deţinute, respectiv de fost deputat în Parlamentul României şi de candidat la Preşedinţia României", i-a indus în eroare pe Filoti Silvian Ilie, Ilinca Ştefan, Dumitru Marius, Florin Drăghici, Radu Pîndici, Mariana Oţetaru, Valentin Bălănescu şi George Mantea, producându-le un prejudiciu total de 444.235 de lei.

Nati Meir s-a prezentat victimelor ca fiind o persoană cu putere financiară, care oferă împrumut sume mari în valută, cu garanţii imobiliare, şi le-a arătat acestora, în momentul încheierii contractelor de împrumut ori pe parcursul derulării acestora, un rucsac plin cu valută falsă.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici