Ne-am furat singuri gheaţa: cum au dispărut zeci de trilioane de tone de gheaţă

  • 28 de trilioane de tone de gheaţă au dispărut în ultimii 30 de ani
  • Nivelul apelor ar putea creşte cu un metru până la sfârşitul secolului
  • Resursele de apă potabilă se diminuează iar localităţi întregi dispar
Urmărește
699 afișări

L-ai văzut pe Trump declarând că nu există încălzire globală. Şi, cu toate astea, în ultimii 30 de ani, 28 de trilioane de tone de gheaţă au dispărut de pe suprafaţa Pământului.

E concluzia la care au ajuns oamenii de ştiinţă după ce au analizat calotele glaciare, vârfurile muntoase şi gheţarii.

Iar dacă tendinţa se menţine, până la sfârşitul secolului, nivelul apelor ar putea creşte cu un metru.

Ca să înţelegi mai bine, fiecare centimetru în plus înseamnă relocarea a un milion de oameni. Unele ţări ar putea să dispară complet iar sursele de apă potabilă vor fi mult diminuate.

Climatologul Roxana Bojariu îţi spune ce efecte are fenomenul asupra planetei, dar şi asupra noastră.

Roxana Bojariu, climatolog: Sunt efecte asupra ecosistemelor, nu doar ecosistemele locale, ci sunt efecte în lanţ, pentru că se modifică curenţii oceanici. Sunt şi specii din zonele polare, care trăiesc pe uscat şi au probleme. În zona nordică, ursul polar, de exemplu. Locuitorii acelor localităţi care sunt în zona arctică, la malul oceanului îngheţat, au început să-şi părăsească localităţile, pentru că condiţiile noi climatice nu le mai permit să-şi ducă traiul aşa cum o făceau cu mai multe decenii în urmă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici