- Home
- Social
- BUCUREŞTI, (24.05.2017, 13:25)
- Alexandra Stroe
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Neculai Onţanu: În noaptea alegerilor din 2009, Gabriel Oprea urmărea evoluţiile presei privind prezenţa la vot/ Băsescu: Geoană a pierdut alegerile nu doar de prost. Hrebenciuc minte sau nu a ştiut
Fostul primar al sectorului 2 Neculai Onţanu a susţinut la Curtea de Apel Bucureşti că, la cina de la casa lui Gabriel Oprea la care a luat parte în 2009, cei prezenţi erau interesaţi de evoluţiile privind desfăşurarea scrutinului, cum ar fi prezenţa la vot.
Urmărește
4610 afișări
Neculai Onţanu: În noaptea alegerilor din 2009, Gabriel Oprea urmărea evoluţiile presei privind prezenţa la vot/ Băsescu: Geoană a pierdut alegerile nu doar de prost. Hrebenciuc minte sau nu a ştiut
"Am fost invitat de domnul Oprea, la ora 19-19:30, am fost la dumnealui, în jur de ora 20 am plecat. M-am întâlnit acolo cu dl Iordănescu şi dl Eugen Nicolicea, ştiu că şi dânsul a fost în jurul acelei ore. Nu îmi amintesc să îl fi văzut. Probabil că a fost, dacă domnia sa a declarat aşa. (...) Era ziua cu alegerile, eram împreună în acelaşi partid şi m-a sunat, dacă am timp, să trec pe la orele 19 pe la domnia sa. (...) Domnul Oprea urmărea evoluţiile pe care dumneavoastră, presa, le făceaţi în legătură cu prezenţa la vot şi aşa mai departe", a declarat Onţanu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Pe 22 decembrie Revoluția ajungea la București. Ce evenimente au marcat noaptea din 21 spre 22 decembrie
-
USR i-a transmis lui Klaus Iohannis că mandatul lui s-a încheiat. Elena Lasconi: PSD şi PNL nu au înţeles nimic din votul cetăţenilor
-
Iohannis, optimist că va desemna premierul după votarea preşedinţilor din cele două camere
-
Ucraina a executat primul asalt fără militari, doar cu drone terestre şi aeriene
Întrebat de jurnalişti dacă în acea seară s-ar fi putut face ceva pentru a-l ajuta pe Traian Băsescu să câştige alegerile, Neculai Onţanu a arătat că "este o făcătură. Nu cred pentru că alegerile erau conduse de Biroul Electoral Central, de Birourile Electorale Judeţene, prefecturile erau implicate, nu cred că nimeni altcineva putea să influenţeze votul".
Totodată, fostul edil a mai fost întrebat dacă într-un alt birou s-ar fi aflat George Maior, Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi, Onţanu precizând "Nu. Eu declar şi lucrul acesta va ieşi la iveală. În declaraţiile de la comisia parlamentară va ieşi adevărul la suprafaţă".
Declaraţiile au fost făcute la Curtea de Apel Bucureşti, unde a avut loc un nou termen în procesul în care Neculai Onţanu este judecat pentru luare de mită. Avocaţii inculpaţilor au cerut ca expertul care a realizat testele cu poligraful asupra mai multor inculpaţi din dosar să prezinte toate diagramele testării, susţinând că unul dintre inculpaţi, Radu Aurel, ar fi fost supus unor presiuni, cererea fiind admisă de instanţă.
Neculai Onţanu a fost trimis în judecată în luna iunie 2016, sub acuzaţia de luare de mită.
Potrivit procurorilor, "în perioada 2006 - 2007, inculpatul Neculai Onţanu, primarul Sectorului 2 Bucureşti, a acceptat promisiunea unor foloase materiale de la o persoană, beneficiar al unor drepturi litigioase (denunţător în cauză), pentru a facilita procedura de reconstituire a dreptului de proprietate asupra mai multor terenuri ce totalizau 83.500 mp, situate pe raza sectorului 2, în conformitate cu prevederile Legii nr. 18/1991".
"După emiterea titlului de proprietate, inculpatul Neculai Onţanu a primit o suprafaţă totală de teren de 1.500 mp, situată pe strada Barbu Văcărescu, care a fost transferată de către denunţător, în mod gratuit, prin intermediul unor contracte de vânzare - cumpărare fictive către suspecta Radu Loredana Claudia şi o altă persoană, interpuşi indicaţi de edil", potrivit DNA.
Anchetatorii susţin că "la data de 13 noiembrie 2007, s-au încheiat, la acelaşi notariat public, două contracte de vânzare cumpărare prin care a fost transferat dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 500 mp din terenul situat pe str. Barbu Văcărescu către persoana respectivă şi asupra unei suprafeţe de 1.000 mp din acelaşi lot către suspecta Radu Loredana Claudia. Preţul prevăzut în contractul încheiat cu persoana respectivă a fost de 500 euro/mp, respectiv valoarea minimă conform Ghidului cu preţuri orientative ale imobilelor realizat de Uniunea Naţională a Notarilor Publici din România (preţ total 250.000 euro)".
În contractul încheiat cu Loredana Radu, a fost prevăzut un preţ de 10 ori mai mic, respectiv 50 euro pe metru pătrat, preţul total fiind de 50.000 de euro, susţin procurorii.
"Cu privire la modalitatea de plată s-a menţionat în ambele situaţii că s-ar fi plătit un avans de 5.000 euro la o dată neprecizată, iar diferenţa s-ar fi achitat în numerar în ziua încheierii contractului. În realitate nu s-a achitat nicio sumă de bani, cele două contracte au avut un caracter fictiv, terenurile fiind transferate în contul mitei promise primarului Onţanu Neculai, la indicaţia acestuia", arăta DNA.
Suprafaţa de teren respectivă era cuprinsă în titlul de proprietate emis la propunerea lui Neculai Onţanu şi avea o valoare de piaţă de aproximativ 4.200.000 euro, pe baza sumelor cu care a fost revândut de cei doi intermediari, la scurt timp, după finalizarea tranzacţiilor fictive, au explicat procurorii DNA.
Băsescu: Geoană a pierdut alegerile nu doar de prost; Hrebenciuc minte sau nu a ştiut
Fostul preşedinte Traian Băsescu a declarat, miercuri, că Mircea Geoană a pierdut alegerile prezidenţiale din 2009 "nu doar de prost", ci şi pentru că a avut un staff "îndoielnic", afirmând că Viorel Hrebenciuc minte sau nu a ştiut ce s-a întâmplat la votul din diaspora.
"Ieri am avut explicaţia totală şi de ce a pierdut Geoană alegerile. Nu numai de prost, dar a avut şi un staff îndoielnic. Hrebenciuc spunea că după calculele lui la o secţie de votare din străinătate nu pot vota mai mult de 1.050 de persoane (...)În 2007, la referedum, la secţia Ambasadei României la Paris, ambasador Sabin Pop, în niciun caz vreun Pd-ist, au votat 3.447 de persoane în 12 ore, asta înseamnă o medie de 287 de votanţi/oră. Minciuna lui Hrebenciuc, că erau două ştampile... Minte sau n-a ştiut şi asta explică în plus de ce a pierdut Geoană. La ambasada de la Paris au fost tot timpul cinci cabine şi cinci ştampile de vot", a declarat fostul preşedinte Traian Băsescu.
Traian Băsescu a susţinut că, în 2009, în turul al doilea, la 14 ore program de vot (…) au votat 3.785 de persoane, ceea ce înseamnă o medie de 270 de voturi pe oră, mai puţin decât la referendumul din 2007, când au fost 287 de voturi pe oră, iar în 2014, la Paris, au votat tot în cinci cabine, cu cinci ştampile, 4.150 de persoane, ceea ce înseamnă 296 de persoane la fiecare oră.
"Iată, avem proba că oamenii ăştia nu numai mint. Eu sunt convins că Hrebenciuc nu minte, dar ne arată cât de nepregătiţi au fost să gestioneze campania electorală şi este o explicaţie în plus de ce a pierdut Mircea Geoană şi în străinătate şi acasă", a spus fostul preşedinte.
Traian Băsescu a mai spus că Mircea Geoană a pierdut alegerile în ţară pentru că s-a dus la Vântu.
“Toate sondajele arată că a pierdut cel puţin jumătate de milion de voturi după întâlnirea celebră pe care am avut-o, iar în străinătate s-a putut vota mult mai mult decât credea Hrebenciuc", a susţinut Băsescu.
Traian Băsescu a declarat că va participa la audierile din Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 cu două condiţii: ca audierile să fie publice, iar membrii Comisiei să verifice procesele verbale încheiate după turul al doilea din 2009 pentru a vedea că scrutinul nu a fost fraudat.
Şeful de campanie al lui Mircea Geoană în 2009, Viorel Hrebenciuc, a declarat, marţi, în faţa Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, că într-o secţie de vot din Diaspora nu puteau vota mai mult de 1050 de persoane, iar numărul de voturi din anumite secţii a fost mult mai mare.
Maior va fi audiat de către Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 pe 12 iunie
Fostul director al SRI, George Maior, va fi audiat de către Comisia de anchetă a alegerilor din 2009 în data de 12 iunie, au precizat, miercuri, pentru MEDIAFAX, surse parlamentare, deşi invitaţia iniţială era programată să fie adresată pentru data de 6 iunie.
Preşedintele Comisiei de anchetă a alegerilor din 2009, Mihai Fifor, a anunţat, marţi, că lui Maior îi va fi adresată o invitaţie pentru a fi audiat în data de 6 iunie.
„Astăzi (marţi, n.r.) Comisia a decis ca pe data de 6 iunie să fie invitat domnul George Maior la comisie. Mâine dimineaţă (miercuri, n.r) va fi trimisă această invitaţie în mod oficial pentru domnia sa”, a spus Fifor.
El a arătat că, din informaţiile comisiei, Maior se va afla în ţară în acea perioadă.
„Tocmai de aceea am ales ziua de 6 iunie. Ar fi practic prima zi lucrătoare după vacanţa de Rusalii”, a spus Fifor.
El a mai spus că este „foarte probabil” ca în săptămâna respectivă să fie invitaţi la audieri şi Florian Coldea şi Laura Codruţa Kovesi.
„Îi chemăm cu siguranţă. E foarte probabil ca în săptămâna cu 6 iunie să îi invităm şi pe dânşii la această comisie”, a spus Fifor.
El a mai anunţat, tot marţi, că săptămâna viitoare vor continua lucrările acestui for cu reaudierea lui Mircea Geoană, fiind invitaţi, de asemenea, şi Vasile Blaga, Gabriel Oprea, Cătălin Predoiu sau Anghel Iordănescu.
„Pentru că mai sunt foarte multe întrebări de pus domnului Mircea Geoană, Comisia a decis ca luni începând cu ora 9.00 să reluăm audierea domnului Mircea Geoană. Domnia sa a confirmat prezenţa”, a spus Fifor.
El a menţionat că vor fi invitaţi la comisie secretarii de stat din ministerul de Interne din momentul respectiv - Mihai Capră, Marian Tutilescu şi Dan Fătuloiu, precum şi fostul preşedinte AEP Ana-Maria Pătru.
„Marţi, începând cu ora 14.00, vom avea invitaţi pe domnul Vadile Blaga, pe domnul Marcel Opriş, domnul Cătălin Predoiu - la vremea aceea ministru de Externe - şi domnul Eugen Tomac, cel care coordona Departamentul românilor de pretutindeni”, a adăugat Fifor.
El a spus că miercuri, începând cu ora 9.00, vor fi invitaţi Gabriel Oprea, Teodor Baconschi - fost ambasador la Paris, precum şi ambasadorii de la Madrid, Chişinău şi Roma.
„Îi vom invita şi pe Nicolae Onţanu şi pe Anghel Iordănescu la comisie. Sunt martori menţionaţi de Dan Andronic în intervenţiile sale”, a mai spus Fifor.
Citeşte şi: DOSARUL privind campania electorală din 2009. Elena Udrea, Ioana Băsescu şi Dan Andronic, trimişi în judecată/ Udrea: De ce nu analizăm toată campania şi a celorlalţi candidaţi?
Citește pe alephnews.ro: Klaus Iohannis convoacă partidele la consultări pentru formarea Guvernului. Se decid șefii de la Senat și Camera Deputaților
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Suspectul atacului de la Târgul de Crăciun din Magdeburg, Germania a fost arestat preventiv. Patru femei și un băiat au decedat iar peste 200 de persoane au fost rănite
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Cum reuşeşte o companie din România să facă zeci de milioane de euro dintr-o resursă pe care mulţi oameni din ţara noastră o ignoră şi care sunt planurile acesteia pentru viitor
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Nicoleta Luciu, probleme cu greutatea. A ajuns de nerecunoscut. Cum arată acum, la 25 de ani după ce a câștigat Miss România
CANCAN.RO
Care este cea mai sănătoasă sare din comerț, potrivit lui Dragoș Pătraru. Majoritatea bucătarilor din Vest o folosesc
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
astăzi, 16:26
Ciolacu: În acest moment avem o coaliţie majoritară în Parlamentul României
-
astăzi, 16:20