- Home
- Social
- (11.06.2021, 14:38)
- Eduard Popescu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
NEWS ALERT Puiu Popoviciu poate rămâne în Anglia. Înalta Curte a Regatului Unit a refuzat extrădarea sa în România
Omul de afaceri Puiu Popoviciu a câştigat vineri, 11 iunie, la Înalta Curte a Regatului Unit apelul la decizia de extrădare în România.
Urmărește
2887 afișări
NEWS ALERT Puiu Popoviciu poate rămâne în Anglia. Înalta Curte de justiţie a Marii Britanii a refuzat extrădarea sa în România
UPDATE Magistraţii britanici de la Înalta Curte de Justiţie arată în decizia lor că Puiu Popoviciu a avut parte de un tratament incorect din partea justiţiei române, iar hotărârea de condamnare a fost dată de un judecător care nu putea fi imparţial.
„Există temeiuri serioase pentru a crede că se va confrunta cu un risc real de a suferi o încălcare a tuturor drepturilor sale prevăzute de art.5, dacă va fi extrădat în Romania, întrucat încarcerarea lui va fi arbitrară.”, se arată în hotărârea pronunţată astăzi de catre High Court of Justice, Queen’s Bench Division, Administrative Court, Divisional Court.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Știi cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot și cauți Trump pe buletin. Cu Nicu și Marcel rămâne cum am stabilit
-
Adrian Sârbu: Ştii cum procedezi duminică, pe 24. Te duci la vot şi cauţi Trump pe buletin. Cu Nicu şi Marcel rămâne cum am stabilit
-
Ciucă: Al doilea zbor privat plătit de Nordis pentru Ciolacu, acum la Madrid. Menţin apelul să se retragă
-
Donald Trusk avertizează că ameninţarea unui război global este „serioasă şi reală”
„Probele demonstrează că apelantul (Puiu Popoviciu - n.r) a suferit un exemplu extrem de lipsă de imparţialitate judiciară, astfel încât sunt indiscutabile consecinţele pentru echitatea procesului.
Sunt convins că există temeiuri serioase pentru a crede că Apelantul a fost condamnat de către un judecător care nu putea fi impartial (..) şi care, pe cale de consecinţă, nu ar fi trebuit să judece cazul şi, în acest fel, Apelantului i-au fost încălcate toate drepturile sale privind un proces echitabil, în baza art.6.”, se mai arată în decizia pronunţată astăzi prin care justiţia din Marea Britanie respinge extrădarea lui Puiu Popoviciu în România.
Ştirea iniţială
Decizia privind refuzul extrădării lui Puiu Popoviciu din Marea Britanie în România este definitivă.
Omul de afaceri n-a avut parte de un proces echitabil la el în ţară, astfel că extrădarea sa în România ar fi dus la încălcarea drepturilor sale, spun judecătorii britanici în decizia de astăzi.
Puiu Popoviciu a fost condamnat în România la 7 ani de închisoare cu executare în dosarul „Ferma Băneasa”.
Mai exact, Gabriel „Puiu“ Popoviciu a primit sentinţa, pe 2 august 2017, la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la 7 ani închisoare pentru complicitate la abuz în serviciu şi dare de mită, în dosarul „Băneasa“.
În momentul în care justitia din România a dat sentinţa, Puiu Popoviciu era în Marea Britanie şi s-a predat, însotit de avocat, ofiţerilor de la London Metropolitan Police. Ulterior, el a fost eliberat pe o cauţiune de 200.000 de euro.
Cum au evoluat procesele în România şi Marea Britanie
În prima instanţă, Popoviciu a fost condamnat de judecătorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel Bucureşti - care între timp a ieşit la pensie - la 9 ani de închisoare cu executare în dosarul privind înstrăinarea frauduloasă a terenului de 220 de hectare din Băneasa, care au aparţinut Universităţii de Agronomie şi pe care se află acum Mall Băneasa, Ikea şi Ambasada SUA.
După sentinţă, Secţia de investigare a infracţiunilor din justiţie (SIIJ) l-a cercetat pe judecătorul Corneliu-Bogdan Ion-Tudoran de la Curtea de Apel Bucureşti pentru abuz în serviciu şi represiune nedreaptă pentru modul în care a soluţionat dosarul.
Ulterior, Înalta Curte a confirmat decizia lui Tudoran, însă i-a scăzut pedeapsa lui Popoviciu la 7 ani de închisoare.
În vara lui 2019, o instanţă de la Londra a decis extrădarea lui Popoviciu în România, însă omul de afaceri a formulat apel la Înalta Curte a Regatului Unit.
Pe 28 ianuarie 2021, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a avut o întâlnire cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Andrew Noble. Discuţiile s-au axat pe soluţionarea mandatelor europene de arestare emise pe numele lui Gabriel Aurel Popoviciu şi Bogdan Alexander Adamescu.
Audierile în apelul lui Popoviciu au început în martie 2021, iar astăzi a venit decizia finală a instanţei supreme din Regatul Unit. Înalta Curte a Regatului Unit a hotărât că judecată din România nu a fost corectă. Preşedintele completului a fost Lord Holroyde, cel care a decis extrădarea lui Alexander Adamescu.
Cronologie - pe scurt
- Puiu Popoviciu a fost condamnat în primă instanţă la 9 ani de închisoare cu executare de judecătorul Tudoran de la Curtea de Apel Bucureşti.
- Pe 2 august 2017, ICCJ a confirmat decizia dată în primă instanţă, însă i-a redus pedeapsa la 7 ani de închisoare.
- Popoviciu a fost dat în urmărire internaţională, pentru că nu a fost găsit acasă de poliţişti pentru a fi închis.
- Înainte de pronunţarea deciziei finale, Popoviciu a plecat în Anglia. Acolo a plătit o cauţiune de 200.000 de lire sterline pentru a fi eliberat.
- În vara lui 2019, o instanţă de la Londra a decis extrădarea lui Popoviciu în România, însă omul de afaceri a formulat apel la Înalta Curte a Regatului Unit.
- Pe 28 ianuarie 2021, ministrul Justiţiei, Stelian Ion, a avut o întâlnire cu Ambasadorul Regatului Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord în România, Andrew Noble. Discuţiile s-au axat pe soluţionarea mandatelor europene de arestare emise pe numele lui Gabriel Aurel Popoviciu şi Bogdan Alexander Adamescu.
- Audierile în cadrul apelului au început în martie 2021, iar acum a venit decizia definitivă a magistraţilor britanici, care au concluzionat că Popoviciu nu a avut parte de un tratament corect în România.
Citește pe alephnews.ro: Donald Tusk, premierul Poloniei, avertizează că amenințarea unui Al Treilea Război Mondial este „serioasă și reală”
Citește pe www.zf.ro: Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Citește pe www.zf.ro: Black Friday-ul care sparge toate recordurile. Cum s-a ajuns aici
Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!
Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Intră România în Schengen din ianuarie? Momentul decisiv ar putea fi reprezentat de discuția de la Budapesta
Germania, prinsă în mijlocul unui război care riscă să arunce toată Europa în haos: Cancelarul german Olaf Scholz este presat să trimită rachete cu rază lungă de acţiune în Ucraina
Cine este antreprenoarea care a revoluţionat industria textilă cu afacerea sa? Ea a renunţat la jobul pe care il avea, pentru a se implica într-un proiect pe care îl creştea de mai multă vreme
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
PROSPORT.RO
Cu ce condiție i-ar fi lăsat Adriana Bahmuțeanu pe băieții ei în vila lui Silviu Prigoană: 'Eram DISPUSĂ!'
CANCAN.RO
Cod roșu de viscol și ninsori abundente în România, emis de meteorologii de la Severe Weather Alert
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe