Explicaţiile primarului Robu pentru desprinderea "porţii de intrare" în Timişoara care a strivit un om: Construită în 1980 şi modernizată în 2014; La astfel de evenimente degeaba tragi sirena, doar derutezi lumea

Primarul oraşului Timişoara, Nicolae Robu, a spus, luni, că poarta de intrare în oraş, care a căzut peste o maşină, în timpul vijeliei, şi a strivit un om a fost construită în urmă cu 37 de ani, în 1980, şi a fost modernizată în perioada 2014 – 2015.

Urmărește
3997 afișări
Imaginea articolului Explicaţiile primarului Robu pentru desprinderea "porţii de intrare" în Timişoara care a strivit un om: Construită în 1980 şi modernizată în 2014; La astfel de evenimente degeaba tragi sirena, doar derutezi lumea

Nicolae Robu încearcă să dezvinovăţească administraţia: Poarta care a căzut omorând un om, construită în 1980 şi modernizată în 2014 (Sursa:Opinia Timişoarei)

Nicolae Robu a postat, luni, pe pagina sa de socializare, că poarta de la intrarea în Timişoara, care a căzut peste o maşină omorând un tânăr de 24 de ani, în timpul vijeliei de duminică seara, a fost construită în perioada comunismului, în urmă du 37 de ani.

„Acea poartă a fost construită în timpul comunismului, în anii 1980, deodată cu cea similară de pe Calea Aradului. Ea trebuia să fie una foarte solidă, pentru că ea a fost gândită să fie suport pentru o cortină care să blocheze traficul auto în situaţii excepţionale, în contextul în care în acea perioadă un grup de cetăţeni a furat arme şi autorităţile vremii au avut mari dificultăţi în a-i prinde (am înţeles că până la urmă respectivii ar fi fost toţi împuşcaţi)”, a scris Robu.

VIDEO AICI

Potrivit primarului, poarta a fost modernizată în perioada 2014-2015 fiind vorba, mai degrabă, de o „estetizare” a porţii.

„În 2014-2015, s-a realizat modernizarea porţii, mai bine zis estetizarea ei, prin intervenţii autorizate, conforme - cel puţin la nivelul caietului de sarcini- cu solicitările expertului care a efectuat expertiza prealabilă comandată de Primărie, intervenţii constând în (...) desprindere litere volumetrice existente, desfacere ornamente existente, curăţire rugină, grunduire şi vopsire confecţii metalice, reparaţii tencuieli la stâlpi, placare feţe văzute cu plăci fibrociment, refacere instalaţie electrică şi priză de pământ, montare litere volumetrice, semnale luminoase, lucrări de organizare şantier, transport moloz”, a mai spus Nicolae Robu.

Potrivit primarului, până în prezent nu au fost sesizate probleme în ceea ce priveşte poarta de la intrarea în oraş, însă, după accidentul de duminică, a fost deschis un dosar penal, preluat de Parchet.

„Procuratura a declanşat, cum e firesc, o anchetă. Suntem convinşi că, în cadrul anchetei, se vor clarifica toate aspectele de clarificat în astfel de situaţii. Ne exprimăm, şi cu această ocazie, regretul profund că un tânăr şi-a pierdut viaţa în urma prăbuşirii porţii şi întreaga compasiune pentru familia îndurerată, rudele şi prietenii săi”, a mai spus Robu.

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa, duminică, în judeţul Timiş, în timpul furtunii puternice. Trei dintre acestea au murit într-un parc din Buziaş, după ce un copac a picat peste ele, o femeie a decedat la grădina zoologică din Timişoara, fiind lovită de o creangă, iar un tânăr de 24 de ani a murit după ce maşina în care se afla a fost strivită de poarta de intrare în oraş, de pe Calea Lugojului.

Poarta de intrare în Timişoara a fost reabilitată de municipalitate în urmă cu doi ani, primăria plătind peste 50.000 de euro pentru lucrările executate de o firmă privată.

Robu, despre sirenele de alarmare în caz de dezastru: Un mijloc primitiv, doar derutezi oamenii

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, a declarat, luni, că sirenele de alarmare în caz de dezastru reprezintă un “mijloc primitiv” şi consideră că cetăţenii ar trebui să primească mesaje pe telefon prin care să fie avertizaţi, transmite corespondentul MEDIAFAX.

Primarul Timişoarei a afirmat, luni, la finalul şedinţei Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, la care a participat şi premierul Mihai Tudose, că sistemele de alarmare în caz de dezastru nu au niciun efect în cazul unei situaţii ca cea de duminică.

“Este o problemă generală în România. La astfel de evenimente degeaba tragi sirena, doar derutezi lumea. Este un mijloc primitiv care a funcţionat când nu existau altfel de sisteme. Ar trebui ca cetăţenii să primească pe SMS, cu o alertă care să le spună clar că nu este o alertă de la un prieten, ci este unul special, un mesaj în care să se spune că urmează să se întâmple, unde, când şi ce trebuie să se facă. Am primit la ora 15.07 o avertizare de cod galben, se vorbea despre vânt la viteze de 55-60 kilometri pe oră, pe alocuri cu intensificări la 70 de kilometri pe oră. După vreo 20 de minute s-a comunicat, dar mie nu mi-a mai intrat, dar ştiu că s-a comunicat că e cod portocaliu, însă nu există acel sistem de a a transmite alerta la cetăţean”, a declarat Nicolae Robu.

Primarul Timişoarei a precizat că a discutat cu premierul Mihai Tudose şi despre capacitatea Enel, la nivelul judeţului Timiş fiind aproximativ 150 de localităţi fără curent electric, luni, precizând că reprezentanţii companiei nu au făcut investiţii.

“Eu am punctat că nu e vorba despre liderii locali Enel, cei locali sunt oameni care îşi fac treaba, cu care cooperăm foarte bine. Enel nu a făcut în termen de investiţii ceea ce ar fi trebuit să facă şi asta explică incapacitatea companiei de a remedia rapid defecţiunile şi, pe deasupra, multele întreruperi care au loc în municipiul Timişoara. Nu suntem pe vârf de munte, avem iluminatul întrerupt în fiecare seară în oraş”, a afirmat Nicolae Robu.

Potrivit primarului Timişoarei, este de aşteptat ca în anii următori să aibă loc “astfel de provocări ale naturii, în urma schimbărilor climaterice s-ar putea să ne confruntăm cu alte calamităţi cu care nu am fost obişnuiţi”, astfel că autorităţile trebuie să se pregătească pentru a face faţă cu bine.

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa, duminică, în judeţul Timiş, în timpul furtunii puternice. Trei dintre acestea au murit într-un parc din Buziaş, după ce un copac a picat peste ele, o femeie a decedat la grădina zoologică din Timişoara, fiind lovită de o creangă, iar un tânăr de 24 de ani a murit după ce maşina în care se afla a fost strivită de poarta de intrare în oraş, de pe Calea Lugojului.

Nicolae Robu, mesaj pentru timişoreni: Trebuie să pornim o campanie de imunizare ”a oraşului nostru şi a noastră

Primarul Timişoarei, Nicolae Robu, scrie că trebuie pornită ”o campanie de imunizare a oraşului nostru şi a noastră”, un prim pas concret fiind realizarea unui sistem de alertare a cetăţenilor prin sms în privinţa vremii. 

”Ieri, 17.09.2017, am avut o zi cumplită în oraşul nostru. S-au produs pagube materiale imense. În câteva minute, o mulţime de arbori au fost smulşi din rădăcini sau retezaţi de la nivelul solului, de la o mulţime de alţii au fost dislocate ramurile, nenumărate acoperişuri de blocuri, case şi alte clădiri au fost luate de vânt, unele chiar în integralitatea lor, panouri publicitare au fost distruse, stâlpi, semafoare, etc. O mulţime de străzi au ajuns blocate, iar pentru o vreme, am fost fără curent şi chiar fără apă. Am dat dispoziţii imediat să se intervină de către toate forţele Primăriei: Societatea de Drumuri Municipale, Societatea Horticultura, Aquatim, Colterm, Retim, Ratt, Poliţia Locală, Grupul Salvo, Direcţia Edilitară, Direcţia de Mediu”, scrie, luni, Robu pe Facebook.

Potrivit edilului, structurile au acţionat alături de ISU, de Poliţie, Jandarmerie, Enel, Salvare şi Prefectură.

”Şi eu consider că toată lumea şi-a făcut datoria! Acum, greul a trecut. Pagubele materiale sunt imense, dar, le vom depăşi. Cu eforturi proprii, dar, sper eu şi cer, şi cu ajutorul Guvernului României. Din păcate, însă, au fost şi două pierderi de vieţi omeneşti. Iar acestea, nu pot fi date de nimeni înapoi! Îmi exprim întreaga compasiune pentru familiile îndurerate!”, adaugă Robu.

În opinia primarului, trebuie pornită ”o campanie de imunizare”.

”Şi va trebui să pornim o campanie de imunizare a oraşului nostru şi a noastră, ca locuitori ai lui, dacă nu putem una totală, atunci măcar una mai bună ca cea cu care am fost prinşi ieri! Iar un prim lucru concret care trebuie făcut, nu de către noi, administraţia publică locală, ci de către Guvern, este realizarea unui sistem de alertare a cetăţenilor prin sms, prin care să se anunţe cât se poate de prompt şi de precis ce urmează să se întâmple, unde, când şi ce trebuie să facă ei pentru a se proteja”, mai scrie Robu.

Cinci persoane şi-au pierdut viaţa, duminică, în judeţul Timiş, în timpul furtunii puternice. Trei dintre acestea au murit într-un parc din Buziaş, după ce un copac a picat peste ele, o femeie a decedat la grădina zoologică din Timişoara, fiind lovită de o creangă, iar un tânăr de 24 de ani a murit după ce maşina în care se afla a fost strivită de poarta de intrare în oraş, de pe Calea Lugojului.

Poarta de intrare în Timişoara a fost reabilitată de municipalitate în urmă cu doi ani, primăria plătind peste 50.000 de euro pentru lucrările executate de o firmă privată.

 

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici