Nicolăescu: În cabinetele şcolare trebuie făcută prevenţie, putem s-o facem şi cu asistenţi medicali

Ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, a declarat, joi, la Sighişoara, unde a participat la o dezbatere publică a reformei din sănătate, că el crede că în cabinetele şcolare trebuie făcută prevenţie, iar aceasta poate fi făcută şi de către asistenţi medicali.

Urmărește
1372 afișări
Imaginea articolului Nicolăescu: În cabinetele şcolare trebuie făcută prevenţie, putem s-o facem şi cu asistenţi medicali

Nicolăescu: În cabinetele şcolare trebuie făcută prevenţie, putem s-o facem şi cu asistenţi medicali (Imagine: Shutterstock)

După finalizarea dezbaterii publice a reformei din sănătate cu reprezentanţii din judeţele Mureş, Alba, Braşov, Sibiu, Covasna şi Harghita, ministrul a declarat presei că, în prezent, se elaborează un proiect de modificare a Legii sănătăţii, legat de medicina comunitară şi medicina şcolară, care va fi o continuare a pachetului de legi referitoare la reforma în sănătate.

"Lucrăm la un proiect de lege, la modificarea Legii sănătăţii, în care venim să aşezăm mai bine medicina comunitară şi medicina şcolară, în sensul de implicare mai serioasă a autorităţilor publice locale, în sensul de corelare a comunităţii locale cu medicii de familie, cu metodologia în domeniu a Ministerului Sănătăţii. E foarte grea, anevoioasă, dar nu e prima prioritate în acest moment. Sperăm ca, după ce terminăm cu pachetul de reformă, să continuăm reforma cu această a doua etapă", a spus Nicolăescu.

Acesta a arătat că modificările ce vor fi aduse Legii sănătăţii vor avea rolul de a clarifica mai multe aspecte: cum ar trebui să funcţioneze cabinetele şcolare, cum ar trebui să fie ele organizate, ce anume servicii trebuie să efectueze. El a reluat ideea enunţată în cursul dezbaterii publice, potrivit căreia în cabinetele şcolare trebuie făcută prevenţie, iar aceasta poate fi făcută şi de către asistenţi medicali.

"Noi, astăzi, credem că în cabinetele şcolare ar trebui să se efectueze în special prevenţia. Şi atunci sigur că, făcând prevenţie, putem s-o facem şi cu asistenţi medicali pregătiţi special pentru aşa ceva. De aceea am şi spus că până la sfârşitul anului încercăm să facem modificare legislativă, ca după aceea să facem aşezarea în teritoriu, să aşezăm bugetarea, să încercăm să facem programele de pregătire profesională cu Ordinul Asistenţilor. Deci, e o etapă destul de îndelungată, dar necesară. Mi-e greu să vă spun astăzi când. Dar anul viitor va fi anul de aşezare a tuturor acestor componente", a spus Nicolăescu.

Ministrul a precizat că proiectul ar putea fi pus la punct la finalul anului viitor.

"Dacă toate instituţiile vor avea capacitatea instituţională să ducă la bun sfârşit, spre sfârşitul anului viitor ar trebui să avem totul pus la punct. Depinde şi ce are în programe şi ce forţe de pregătire are Ordinul Asistenţilor, ce forţă au comunităţile locale să se implice – repede sau mai încet. Noi vom înceca să grăbim ritmul, dar nu depinde numai de noi aici. Ca atare, numai noi să fim făcuţi responsabili, nu-i corect", a arătat Nicolăescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici