- Home
- Social
- BUCUREŞTI , (23.03.2018, 16:26)
- Firuta Flutur
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicuşor Constantinescu, ACHITAT definitiv în dosarul în care fusese condamnat la 6 ani de închisoare
Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti l-au achitat, vineri, pe fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, în dosarul în care acesta a fost condamnat, în primă instanţă, la şase ani de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu. Decizia este definitivă.
Urmărește
10785 afișări
Nicuşor Constantinescu, achitat definitiv în dosarul în care fusese condamnat la 6 ani de închisoare
„Admite apelurile declarate inculpaţii Gâmbuţeanu Adrian George şi Constantinescu Nicuşor Daniel împotriva sentinţei penale pronunţată de Tribunalul Bucureşti. (...) Achită pe inculpatul Gâmbuţeanu Adrian George pentru infracţiunile de abuz în serviciu. (...) Achită pe inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel pentru infracţiunile de abuz în serviciu (douăsprezece fapte reţinute prin rechizitoriu în dauna părţilor civile Turbatu Marian, SC Romwind SRL şi SC Energii Alternative SRL ). Achită pe inculpatul Constantinescu Nicuşor Daniel pentru infracţiunile de abuz în serviciu (nouă fapte reţinute prin rechizitoriu în dauna părţilor civile SC Romwind SRL şi SC Energii Alternative SRL )”, se arată în minuta instanţei.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Decizia magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti este definitivă.
În primă instanţă, fostul preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa a fost condamnat, în iunie 2016, de către Tribunalul Bucureşti la 6 ani de închisoare pentru abuz în serviciu, iar Adrian Gâmbuţeanu, fostul director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa, a primit patru ani şi cinci luni de detenţie.
În prezent, Nicuşor Constantinescu se află în detenţie într-un alt dosar.
Conform Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA), Gâmbuţeanu, în calitatea sa de director general al director general al Regiei Autonome Judeţene de Drumuri şi Poduri Constanţa (RAJDP) Constanţa, cu ajutorul lui Nicuşor Daniel Constantinescu, preşedinte al Consiliului Judeţean (CJ) Constanţa, a refuzat, în mod repetat, să pună la dispoziţia Curţii de Conturi documentele necesare efectuării controlului de specialitate programat în 2011, 2012 şi 2013.
Astfel, arată procurorii, nu a mai fost posibilă efectuarea consecutivă a trei controale pe care Curtea de Conturi le avea programate conform planului de activitate.
"În această modalitate, a fost practic blocată activitatea Curţii de Conturi în raport cu regia locală menţionată, Curtea de Conturi aflându-se în imposibilitatea de a-şi îndeplini principala atribuţie, respectiv verificarea modului în care au fost utilizate resursele financiare publice", susţine DNA, în rechizitoriul de trimitere în judecată.
Totodată, între 2009 şi 2012, a fost creat un folos necuvenit RAJDP Constanţa, constând în faptul că activitatea sa financiar-contabilă a fost sustrasă verificării, în condiţiile în care fondurile de care a beneficiat Regia, din resursele publice, în perioada supusă controlului au fost de peste 200 de milioane lei.
"Mai mult, există date că din aceste sume au fost efectuate plăţi nelegale, aspecte care impuneau lămuriri prin efectuarea controlului şi care fac obiectul unui alt dosar penal aflat pe rolul DNA. Referitor la această împrejurare, sesizarea a fost înregistrată la data de 1 noiembrie 2012, ca urmare a unei plângeri penale formulate de Curtea de Conturi", susţin anchetatorii.
În cursul anului 2011, prezentarea documentelor solicitate Regiei a fost condiţionată de comunicarea, de către Curtea de Conturi, a unei dovezi că respectiva acţiune de control figura în programul de activitate al Curţii de Conturi.
"Această condiţionare este contrară dispoziţiilor art. 5 din Legea nr. 94/1992, potrivit cărora Curtea de Conturi are acces neîngrădit la acte, documente, informaţii necesare desfăşurării activităţii sale, entităţile auditate fiind obligate să-i transmită actele, documentele, informaţiile solicitate la termenele stabilite şi să-i asigure accesul în sedii. Cu toate acestea, Curtea de conturi a transmis dovada solicitată sub forma unui extras, însă , şi în aceste condiţii, efectuarea controlului a fost refuzată pe motiv că nu a fost transmisă o copie a întregului program", susţin procurorii anticorupţie.
Controalele programate în anii 2012 şi 2013, arată sursa citată, nu s-au putut efectua din cauza atitudinii pe care a avut-o Gâmbuţeanu, precum şi a dispoziţiilor exprese ale lui Constantinescu, prin rezoluţii cu textul „nu sunt de acord”, aplicate pe adresele întocmite de RAJDP Constanţa, fără a invoca vreun argument care să justifice această poziţie.
O altă acuzaţie adusă în acest dosar se referă la faptul că în perioada 2007-2014, preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa nu a prelungit a 11 certificate de urbanism şi a autorizaţiilor de construire a unor centrale şi generatoare eoliene, solicitate de două societăţi comerciale.
"Mai mult decât atât, după ce instanţele judecătoreşti au dispus prin nouă hotărâri definitive, pronunţate în perioada 2008 – 2011, ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să procedeze la emiterea documentelor respective, acesta a refuzat punerea în executare a hotărârilor prin care era obligat să-şi îndeplinească atribuţiile de serviciu", conform DNA.
Prin aceleaşi hotărâri, s-a dispus ca preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa să plătească o amendă civilă pentru fiecare zi de întârziere, însă Nicuşor Constantinescu nu a emis respectivele documente.
"Toate demersurile de a obţine executarea silită a obligaţiilor preşedintelui CJ Constanţa au rămas fără efect, inclusiv din cauza refuzului organelor fiscale de a executa penalităţile, astfel încât Nicuşor Daniel Constantinescu a lipsit practic de conţinut drepturile părţii vătămate, în ciuda recunoaşterii acestora în mod repetat pe cale judecătorească", sublinia DNA.
Citeşte şi: EXPLOZIA din Cehia | Muncitor din Prahova, printre victimele tragediei de la uzină chimică din Cehia: ”Era lăcătuş. Foarte liniştit, foarte muncitor şi foarte cinstit”
Citeşte şi: IMAGINILE ZILEI: Angajat RATB, cercetat disciplinar după ce a umplut de zăpadă un pieton cu plugul-perie
Citeşte şi: Iohannis a anunţat când va face publică DECIZIA pe care a luat-o asupra cererii de revocare a şefei DNA, Codruţa Kovesi
Citeşte şi: Gest inexplicabil! Şofer fotografiat în timp ce mergea pe contrasens pe Autostrada Timişoara - Arad - FOTO
Citeşte şi: Gabriela Firea se răfuieşte cu primarul Sectorului 5, după ce acesta a DESCHIS ŞCOLILE: Va răspunde în faţa legii
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Citește și: IMAGINILE ZILEI: Angajat RATB, cercetat disciplinar după ce a umplut de zăpadă un pieton cu plugul-perie
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe