- Home
- Social
- CONSTANŢA, (28.10.2015, 11:04)
- Dana Pasca
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nicuşor Constantinescu, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare în dosarul Centrului Militar. Preşedintele CJ Constanţa: O “pată de ruşine” pentru justiţie
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicuşor Constantinescu, a fost condamnat, miercuri, de Tribunalul Constanţa, la trei ani şi jumătate de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu în dosarul privind subfinanţarea Centrului Militar Zonal, decizia nefiind definitivă.
Urmărește
4292 afișări
Nicuşor Constantinescu, condamnat la trei ani şi jumătate de închisoare în dosarul Centrului Militar (Imagine: Alexandru Raita/Mediafax Foto)
UPDATE 19:20 - Constantinescu, despre condamnarea sa: O nedreptate şi o “pată de ruşine” pentru justiţia costănţeană
Preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa, Nicușor Constantinescu, susţine că este nevinovat, că a fost condamnat fără să existe probe împotriva sa şi că decizia prin care a fost condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare este o nedreptate şi o “pată de ruşine” pentru justiţia costănţeană.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Iohannis va fi anchetat, la inițiativa PSD, pentru cheltuielile de lux pe bani publici. Este primul președinte care, în numele „securității naționale”, a secretizat aceste cheltuieli
-
Camera Deputaţilor a adoptat proiectul de lege care permite României achiziţionarea a 32 de avioane multirol F-35
-
Secretarul general al NATO îi transmite lui Donald Trump că războiul din Ucraina reprezintă o ameninţare la adresa SUA
-
Încă o dronă a căzut azi în Republica Moldova
Nicuşor Constantinescu a acuzat-o, miercuri, într-o conferinţă de presă, pe judecătoarea care l-a condamnat la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare în dosarul privind subfinanţarea Centrului Militar Zonal că magistratul s-a antepronunţat în acest caz încă de anul trecut, transmite corespondentul MEDIAFAX.
“Judecătoarea Iulia Cezara Suciu s-a antepronunţat încă de anul trecut când dosarul Centrului Militar Zonal Constanţa a fost abuziv instrumentat de procurorul Bodean şi a fost trimis în judecată la Curtea de Apel Bucureşti, care astă vară a decis ridicarea controlului meu judiciar. Cu toate acestea, prin mutarea acestui dosar la Tribunalul Constanţa domnia sa încălcat decizia Curţii de Apel Bucureşti, instanţă superioară, şi mi-a dat mandat de arestare în lipsă. De atunci domnia sa a încălcat toate reglementările şi prevederile legale privind hotărârile judecătoreşti, nivelul lor de subordonare, de autoritate. Tot dânsa, când am venit liber şi nesilit de nimeni din Statele Unite anul trecut, mi-a dat mandat de confirmare a arestării şi ştiţi foarte bine că a fost nevoie ca după o lună de procese să fiu eliberat de Curtea de Apel Bucureşti şi abia ulterior de către Constanţa”, a afirmat Nicuşor Constantinescu.
Nicuşor Constantinescu a susţinut că nu poate fi judecat de două ori pentru aceeaşi faptă, în condiţiile în care, iniţial, în dosarul privind subfinanţarea Centrului Militar Zonal Parchetul Tribunalului Constanţa dispusese neînceperea urmăririi penale.
“Nu poţi fi judecat de două ori pentru aceeaşi faptă, nimeni nu poate fi judecat de două ori pentru aceeaşi faptă. Ori, după cum ştiţi, în dosarul Centrului Militar Zonal, am avut plângere de la fostul prefect PDL Claudiu Palaz, am primit neînceperea urmăririi penale de la Parchetul Tribunalului Constanţa. Acesta a atacat la Judecătoria Constanţa decizia Parchetului de neîncepere a urmăririi penale în acest caz al Centrului Militar Zonal, iar Judecătoria Constanţa, în august 2014, definitiv şi irevocabil m-a achitat”, a spus Constantinescu.
El a mai spus că a fost condamnat fără să existe probe împotriva sa, susţinând că instanţele au devenit “câmpuri tactice de luptă şi de pedepsire a inamicilor sistemului”.
“Problema nu e persoana mea, problema este că noi, la 25 de ani de la Revoluţie, am ajuns instrumente politice DNA şi ştiţi foarte bine că procurorul şef până la procurorii şefi de secţie sunt numiţi politic şi astăzi când vorbim fac abuzuri, terorizează judecătorii şi ştiţi că a confirmat domnul general Dumbravă, şeful Serviciului Juridic al SRI că instanţele au devenit câmpuri tactice de luptă şi de pedepsire a inamicilor sistemului. (...) Cum e posibil ca în 2015 SRI să coordoneze în câmp tactic instanţele de judecată. Probabil şi eu am fost într-un câmp tactic în acest dosar al Centrului Militar Zonal, pentru că dacă nu e nicio probă, nici directă, nici indirectă, că eu mi-aş fi însuşit vreun bun, vreun serviciu, nu există această faptă penală”, a afirmat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa.
El a susţinut că, dacă în acest dosar a primit trei ani şi şase luni de închisoare cu executare fără să existe probe, în celălalt dosar, în care este acuzat de mai multe fapte, va fi condamnat ”la spânzurătoare sau închisoare pe viaţă”.
“Nu poţi să-ţi imaginezi că fără probe directe sau indirecte poţi fi condamnat la trei ani şi şase luni cu executare. Păi înseamnă că în celălalt dosar, în care întâmplător a picat tot doamna Iulia Cezara Suciu, o să mă condamne la spânzurătoare, la execuţie, la închisoare pe viaţă că acolo sunt mai multe acuzaţii”, a declarat preşedintele CJ Constanţa.
De asemenea, el consideră că în cazul său are loc ”un grav abuz la democraţie”, pentru că este pentru prima oară când un preşedinte de consiliu judeţean este condamnat la închisoare cu executare pentru că a votat nişte hotărâri de consiliu.
“Este prima oară când un preşedinte de consiliu judeţean, un ales de sute de mii de cetăţeni, a treia oară, este condamnat la trei ani şi şase luni şi i se interzice dreptul de a alege şi de a vota pentru nişte hotărâri de consiliu, pentru nişte hotărâri judeţene. A venit secretara Consiliului Judeţean martor în proces, a venit vicepreşedintele Dragomir şi au confirmat că această clădire nu este în administrarea, nu este în custodia Consiliului Judeţean, ci este în patrimoniu, fiind în patrimoniu, dreptul de a dispune, de a hotărî ce se întâmplă este al proprietarului, adică al Consiliului Judeţean Constanţa. (...) Să mă acuzi de ce am votat şi am dus la îndeplinire nişte hotărâri de consiliu este un grav abuz la democraţie”, a menţionat Constantinescu, spunând că este pentru prima dată când hotărâri de Consiliu Judeţean sunt încadrate ca fapte penale deşi aceastea fac obiectul contenciosului administrativ.
El a mai afirmat că ceea ce i s-a întâmplat este ”o nedreptate”, iar cei vinovaţi de această situaţie vor plăti.
“Dacă a vota şi a duce la îndeplinire o hotărâre de Consiliu Judeţean este o faptă penală şi trebuie să mă duc la puşcărie trei ani şi şase luni, atunci eu vă spun că este o nedreptate şi o să constataţi că este o nedreptate şi vor plăti toţi cei care se fac vinovaţi indiferent că este doamana judecător Iulia Cezara Suciu, că este domnul procuror Bodean Andrei. Cer să fiu judecat corect pe probe directe, nu pe minciuni şi acuzaţii neprobate şi nu pot fi judecat pentru ceea ce votez şi iniţiez. De asta spun că este o pată de ruşine pentru justiţia din Constanţa acest dosar şi această hotărâre de astăzi, tendenţios amânată şi dată de ziua mea, a lui Nicuşor Constantinescu, că face 49 de ani şi e bolnav de un an jumate de cancer”, a declarat preşedintele Consiliului Judeţean Constanţa
El a spus că dacă cineva găseşte ”o pată” împotriva sa în acest dosar îşi dă demisia şi se duce să se spânzure.
“Nu mi-e frică decât de Dumnezeu. Nu există nicio pată în acest dosar împotriva mea, dacă dumneavoastră, presa, găsiţi o pată atunci îmi dau demisia şi plec, mă duc şi mă spânzur pentru că probabil asta e pedeapsa pe care urmează să o primesc, spânzurătoarea sau execuţia publică”, a mai afirmat Constantinescu.
Întrebat de cine şi de ce ar fi fost presată judecătoarea Iulia Cezara Suciu să-l condamne, Nicuşor Constantinescu a răspuns: ”De ceea ce dumneavoastră, presa, numiţi Binomul serviciilor secrete şi al DNA-ului. De ce să fie presată? Pentru că toţi liderii din România care îşi iubesc ţara şi care au făcut lucruri pentru ţara asta şi care nu sunt în genunchi şi nu se aliniază sistemului şi influenţelor sistemului, externe, trebuie exterminaţi, nu contează cum, prin abuzuri în serviciu, prin ascultări de telefoane, prin ameninţări, trebuie exterminaţi şi puşi în loc «yes-men», oameni fără coloană vertebrală, oameni care să asculte orbeşte ordinele şi interesele economice ale altora. Eu nu mă refer la cazurile în care colegi de-ai mei din ţară, când au fost prinşi în flagrant delict cu mită, mă refer la cei acuzaţi fără niciun fel de probă directă sau indirectă, eu, RaRadu Mazăreşi alţii în România împotriva cărora nu există nicio probă, numai supoziţii”.
El a mai spus că va ataca decizia Tribunalului Constanţa şi va cere următoarei instanţe să-i fie respectat dreptul la apărare.
“O să mă întrebaţi probabil ce o să fac. Eu nu pot să fac decât să mă apăr cu pârghiile legale pe care le am şi mă voi apăra până la ultima pârghie, adică voi face recurs, voi cere să mi se respecte dreptul la apărare, voi cere expertiză, voi cere audierea martorilor refuzaţi de doamna Iulia Cezara Suciu, voi cere să se ia act că în acest dosar am fost achitat definitiv şi irevocabil”, a menţionat Constantinescu.
Tribunalul Constanţa a decis, miercuri, condamnarea lui Nicuşor Constantinescu la trei ani şi şase luni de închisoare cu executare pentru abuz în serviciu, dar şi interzicerea mai multor drepturi, în dosarul în care preşedintele CJ Constanţa a fost judecat pentru subfinanţarea Centrului Militar Zonal, transmite corespondentul MEDIAFAX.
Astfel, preşedintelui CJ Constanţa îi este interzis să îşi exercite dreptul de a ocupa o funcţie publică, dreptul de a fi ales în autorităţile publice sau în orice alte funcţii publice şi dreptul de a ocupa o funcţie care implică exerciţiul autorităţii de stat pe o durată de cinci ani după executarea pedepsei închisorii, după graţierea totală ori a restului de pedeapsă, după împlinirea termenului de prescripţie a executării pedepsei sau după expirarea termenului de supraveghere a liberării condiţionate.
Nicuşor Constantinescu a fost obligat la plata sumei de 72.642,7 lei, actualizată cu indicele inflaţiei la data efectuării plăţii, către partea civilă Ministerul Apărării Naţionale - Statul Major General, restul pretenţiilor civile formulate de MApN fiind respinse ca nefondate.
De asemenea, Nicuşor Constantinescu este obligat la plata sumei de 8.000 de lei reprezentând cheltuieli judiciare către stat.
Decizia Tribunalului Constanţa nu este definitivă şi poate fi atacată cu apel în termen de zece zile de la comunicare.
Procesul de la Tribunalul Constanţa în care Nicuşor Constantinescu, care are interdicţie de a-şi exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean, a fost judecat pentru abuz în serviciu în formă continuată, fiind acuzat că nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, s-a finalizat în 30 septembrie.
Procurorul DNA a cerut, la acel termen, ca Nicuşor Constantinescu să fie condamnat la o pedeapsă privativă de libertate între 3 şi 15 ani, în timp ce acesta şi avocaţii săi au solicitat achitarea.
"Am cerut achitarea clientului nostru pentru că am considerat că nu sunt întrunite faptele de abuz în serviciu în formă continuată, aşa cum s-a menţionat în actul de inculpare şi din aceste considerente am solicitat achitarea, însă, dacă s-ar considera că el se va face vinovat de vreo faptă incriminatorie, aceasta poate fi cel mult o contravenţie", afirma avocatul Petre Buneci.
Nicuşor Constantinescu declara că este dispus să achite prejudiciul către partea civilă, în cazul în care va exista o decizie definitivă şi irevocabilă care să îl confirme.
"Am plătit în contul unui executor judecătoresc peste 80.000 de lei, sumă care reprezintă aşa-numitul prejudiciu pe care l-aş fi făcut Ministerului Apărării Naţionale, respectiv Centrului Militar Zonal. În situaţia în care, definitiv şi irevocabil, se va dovedi că există acest prejudiciu aceşti bani consemnaţi în contul executorului judecătoresc pentru acest dosar vor fi trecuţi în contul MApN. Dacă se va dovedi că există acest prejudiciu, pentru că ştiţi că în acest dosar nu a existat nicio expertiză, doar raportul specialistului DNA, deşi am cerut această expertiză", spunea atunci Nicuşor Constantinescu.
În acest dosar, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată, la sfârşitul lunii aprilie 2014, de procurorii anticorupţie, pentru abuz în serviciu în formă continuată, el fiind acuzat că, în perioada 2009 - noiembrie 2013, nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa.
În rechizitoriul procurorilor se arăta că, în perioada 2009 - 27 noiembrie 2013, Nicuşor Constantinescu nu şi-a îndeplinit sau şi-a îndeplinit în mod defectuos, în mai multe rânduri, obligaţiile de preşedinte al CJ Constanţa, potrivit articolului 76 din Legea 446/2006. Conform acestui articol "consiliile judeţene/locale şi ale sectoarelor municipiului Bucureşti sunt obligate să asigure centrelor militare din raza lor de activitate terenurile, localurile, instalaţiile de telecomunicaţii, sistemele şi serviciile informatice, autoturismele, alte dotări şi materiale, precum şi fondurile necesare desfăşurării activităţii specifice, potrivit normelor stabilite prin hotărâre a Guvernului". Astfel, în raport de funcţia publică deţinută, Nicuşor Constantinescu nu a asigurat finanţarea Centrului Militar Zonal Constanţa, neefectuând reparaţiile necesare la sediul acestuia, şi a dispus rezilierea contractelor pentru furnizarea de utilităţi şi servicii de pază necesare funcţionării în condiţii normale a acestei instituţii, potrivit DNA.
Procurorii îl acuzau pe Nicuşor Constantinescu şi că a încercat de mai multe ori să evacueze instituţia din sediul pe care îl ocupa, fapte care au provocat vătămări ale drepturilor şi intereselor legale ale Ministerului Apărării Naţionale, precum şi pagube acestei instituţii.
Potrivit anchetatorilor, tot din anul 2009, Nicuşor Constantinescu nu ar mai fi asigurat piese de schimb şi consumabile pentru sistemele informatice din dotarea Centrului Militar Zonal şi, la cererea Consiliului Judeţean Constanţa, au fost întrerupte şi serviciile de telefonie prestate de diverşi operatori, "posibilităţile de comunicare ale unităţii militare fiind paralizate".
În aceeaşi perioadă, Consiliul Judeţean Constanţa ar fi adoptat două hotărâri prin care s-ar fi dispus evacuarea Centrului Militar Zonal din sediul pe care îl ocupa, însă ambele au fost anulate ca urmare a unor acţiuni în justiţie.
În 2010, Nicuşor Constantinescu ar fi dispus rezilierea contractului de pază a sediului Centrului Militar Zonal, motiv pentru care paza clădirii a fost asigurată de către personalul unităţii, deşi în interior se află armament şi muniţie de război, precum şi documente clasificate, preciza DNA.
Activitatea Centrului Militar Zonal Constanţa a fost serios tulburată din cauza lipsei mijloacelor de comunicare, a utilităţilor şi a serviciilor de pază, după rezilierea de către Nicuşor Constantinescu a contractelor prin care acestea erau asigurate. În anul 2011, Consiliul Judeţean Constanţa a finanţat Centrul Militar Zonal cu 1.705 lei, în anul 2012 suma alocată unităţii a fost zero lei, iar în anul 2013 a fost achitată suma de 255.792 de lei, pentru servicii prestate de unii furnizori, în anii precedenţi, preciza DNA.
Sumele repartizate de Consiliul Judeţean Constanţa Centrului Militar Zonal au fost însă insuficiente, unitatea militară înregistrând debite importante la furnizorii de utilităţi care au formulat acţiuni în justiţie pentru recuperarea acestor sume.
Aceste demersuri reţinute în sarcina lui Nicuşor Constantinescu au provocat un prejudiciu material patrimoniului Ministerului Apărării Naţionale în cuantum de 67.211,32 de lei, au stabilit procurorii.
În acest dosar, Nicuşor Constantinescu se află sub control judiciar şi are interdicţia de a-şi exercita funcţia de preşedinte al Consiliului Judeţean Constanţa, dar şi să ia legătura cu angajaţi ai CJ Constanţa sau consilieri judeţeni.
În 16 aprilie 2015, Nicuşor Constantinescu a fost trimis în judecată de către procurorii DNA Constanţa într-un dosar în care ar fi prejudiciat cu peste 8 milioane de euro judeţul Constanţa, el fiind acuzat de abuz în serviciu (trei infracţiuni, din care două în formă continuată, constituire a unui grup infracţional organizat şi conflict de interese (nouă infracţiuni, din care cinci în formă continuată).
Constantinescu a mai fost trimis în judecată de către procurorii anticorupţie într-un dosar în care este acuzat că nu s-a supus controlului Curţii de Conturi şi în altul pentru că a atribuit nelegal terenuri.
Citește pe alephnews.ro: Fortune: Elon Musk e cel mai puternic om din business în 2024
Citește pe www.zf.ro: Un român, un polonez şi un neamţ îşi fac un credit la bancă. Cât va plăti fiecare după 30 de ani. Diferenţele sunt halucinante
Citește pe www.zf.ro: Cum a ajuns Adin Ross, un streamer controversat de 24 de ani, să fie menţionat de Trump ca unul dintre motivele victoriei. Adin Ross, prieten cu Andrew Tate, a dus la arestarea acestuia în România. El a vrut să îl viziteze în închsioare, dar i-a fost interzis accesul de autorităţile române
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
Doi antreprenori români au adus un nou tip de casă în România, model pentru a cărui construcţie sunt necesare doar 30 de zile, iar montajul se realizează într-o singură zi
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
FOTO. Andreeea Bălan, apariție spectaculoasă la Protevelion 2025. Rochia a lăsat la vedere mult
PROSPORT.RO
Cine este și cu ce se ocupă văduva lui Silviu Prigoană. Ce afacere deține Mihaela, de fapt
CANCAN.RO
RĂSTURNARE DE SITUAȚIE privind moartea lui Silviu PRIGOANĂ! MĂRTURIA medicului care l-a RESUSCITAT infirmă zvonurile
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe