- Home
- Social
- ALBA IULIA, (08.08.2018, 13:58)
- Dragos Suciu
- Home
- Politic
- Economic
- Social
- Externe
- Sănătate
- Sport
- Life-Inedit
- Meteo
- Healthcare Trends
- Economia digitală
- Angajat în România
- Ieși pe plus
- Video
Nimeni nu-i doreşte. Ministrul Mediului: Urşii din România nu sunt la mare căutare în UE, nici măcar pentru grădinile zoologice
Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat că niciun stat membru al Uniunii Europene „şi nu numai” nu a dorit să ia niciun urs – specie protejată în România –, nici măcar pentru grădinile zoologice, precizând că multe ţări nici nu mai au această specie de 100 de ani.
Urmărește
1403 afișări
Foto: Pixabay
Graţiela Gavrilescu a fost întrebată, miercuri, la Alba Iulia, în cadrul unei conferinţe de presă, dacă alte state din UE sunt de acord să primească, prin transfer, urşi din România, ministrul Mediului răspunzând negativ.
„Am trimis la toţi miniştri din toată Uniunea Europeană şi nu numai. Răspunsurile au fost negative, chiar şi distractive, în durerea noastră, aceea de a rezolva problema speciei protejate - urs. Că multe dintre ţări au răspuns că nu mai au această specie de 100 de ani şi nu a dorit nimeni să ia niciun urs, nici măcar pentru grădinile zoologice”, a spus Gavrilescu.
ULTIMELE ȘTIRI
-
Adrian Sârbu: Trăiești în Democrație, ai putere absolută. Se numește VOT!
-
Gruparea Houthi anunţă că va continua să atace Israelul în ciuda loviturilor asupra Yemenului
-
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate
-
Crin Antonescu, despre faptul că nu există pe reţelele de socializare: Este foarte adevărat
Ea a adăugat că România are, conform statisticilor fondurilor cinegetice, o populaţie de circa 7.000 de urşi, dar numărul în realitate ar putea fi mult mai mare şi nimeni nu poate spune exact cât.
„De aceea, în urma unui studiu făcut de ICAS (Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice), cu acordul tuturor factorilor decidenţi, noi am făcut şi am aprobat planul de măsuri pe specia carnivoră mare urs şi lup, care are o multitudine de acţiuni pe care trebuie să le duce la îndeplinire. O parte dintre aceste acţiuni, Ministerul Mediului, printr-o aplicaţie pe POIM, proiect pe care l-am şi depus, l-am încărcat în sistem şi sper să obţinem şi finanţare, împreună cu mai mulţi parteneri, şi ne dorim să avem cât mai mulţi, şi institute de cercetări, şi ONG-uri şi aşa mai departe, scoatem la licitaţie fiecare activitate, să şi inventariem urşii, să-i şi cipăm, să construim şi ţarcuri, să putem să facem şi să punem cât mai multe semnale de avertizare pentru turişti, pentru cetăţeni, de cum trebuie să gestioneze deşeurile şi să nu le mai arunce care pe unde, cum trebuie să nu hrănească această specie de urşi, pentru că atunci este tendinţa şi mai mare de coborâre din habitat către, inclusiv, oraşe. Nu în ultimul rând, să încercăm ca relaţia om-animal, care este o relaţie de când suntem noi toţi pe faţa pământului, să fie păstrată aşa cum trebuie, dar având ca ţintă şi obiectiv păstrarea necurmată a siguranţei cetăţeanului. Este extrem de important, la fel cum trebuie să avem grijă şi de specia urs”, a spus Graţiela Gavrilescu.
Patru persoane au fost atacate, în ultima lună, de urşi, în staţiunea Băile Tuşnad, după ce animalele sălbatice au coborât în oraş.
”Pentru Harghita noi deja am dat cotă de intervenţie. Aseară s-au terminat şi dosarele celelalte care ne-au fost trimise de la Tuşnad, respectiv de relocare a patru ursoaice care sunt cu pui, şi nu avem voie, conform legii, să le recoltăm, ci să le relocăm. Pentru trei dintre ele s-a dat cotă de recoltare, iar eu, în funcţie de ce cereri vor mai fi sau toate cererile care ne vor fi înaintate, voi emite ordin de cotă de intervenţie, bineînţeles dacă documentele sunt puse cum trebuie, în ordine”, a mai spus Graţiela Gavrilescu.
Citește pe alephnews.ro: Le Figaro scrie despre „sfârșitul jalnic al domniei lui Klaus Iohannis”.Ce s-a întâmplat cu demersurile de suspendare din funcție a Președintelui
Citește pe www.zf.ro: S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
Citește pe www.zf.ro: Cum poate România să ajungă o forţă în regiune şi să lase în urmă toţi vecinii
Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.
COVID a fost scăpat dintr-un laborator din China, potrivit FBI. Agenția nu a avut voie să-l informeze pe Biden
S-a terminat cu sunatul după doctori, vânatul de programări şi aşteptatul. 2025 va fi anul revoluţiei tehnologice şi în sănătate. Ce vor putea face pacienţii în viitorul apropiat. VIDEO
De la anul „ultra-bogaţilor”, la cel în care trebuie să ne confruntăm cu consecinţele deceniilor de acumulări de datorii. Ce s-ar putea întâmpla în 2025?
Oficial Direcţia Informaţii Militare: este un grad de probabilitate scăzut pentru o confruntare Rusia – NATO
Una dintre cele mai râvnite femei din lume s-a despărțit de iubitul fotbalist. Cine e latino loverul de care s-a îndrăgostit
PROSPORT.RO
BREAKING! Încă o dramă pentru familia celor trei români morți pe E85! Din păcate, este vorba despre tatăl bărbatului
CANCAN.RO
Cristina Demetrescu ne spune care sunt cele 2 zodii care își vor schimba radical viața în 2025
GANDUL.RO
Ministrul Justiţiei: La sfârşitul lunii martie cred că SIIJ poate fi desfiinţată. "Această Secţie şi-a ratat rolul pe care l-ar fi putut avea"
ULTIMA ORǍ
vezi mai multe
ŞTIRILE ZILEI
-
ieri, 22:47
LIVE TEXT Războiul din Ucraina, ziua 1038. Ucraina ar putea fi nevoită să se retragă din regiunea Kursk până în primăvară, avertizează oficialii americani / Rusia creşte producţia de drone Shahed la fabrica din Tatarstan / ISW: Putin respinge planul de pace elaborat de echipa lui Trump / Reuters: Rusia utilizează Bitcoin pentru plăţile internaţionale
-
ieri, 22:26
Vrancea: Bărbatul ucis din greşeală în timpul unei partide de vănătoare aduna lemne uscate