Nimeni nu-i doreşte. Ministrul Mediului: Urşii din România nu sunt la mare căutare în UE, nici măcar pentru grădinile zoologice

Ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, a declarat că niciun stat membru al Uniunii Europene „şi nu numai” nu a dorit să ia niciun urs – specie protejată în România –, nici măcar pentru grădinile zoologice, precizând că multe ţări nici nu mai au această specie de 100 de ani.

Urmărește
1403 afișări
Imaginea articolului Nimeni nu-i doreşte. Ministrul Mediului: Urşii din România nu sunt la mare căutare în UE, nici măcar pentru grădinile zoologice

Foto: Pixabay

Graţiela Gavrilescu a fost întrebată, miercuri, la Alba Iulia, în cadrul unei conferinţe de presă, dacă alte state din UE sunt de acord să primească, prin transfer, urşi din România, ministrul Mediului răspunzând negativ.

„Am trimis la toţi miniştri din toată Uniunea Europeană şi nu numai. Răspunsurile au fost negative, chiar şi distractive, în durerea noastră, aceea de a rezolva problema speciei protejate - urs. Că multe dintre ţări au răspuns că nu mai au această specie de 100 de ani şi nu a dorit nimeni să ia niciun urs, nici măcar pentru grădinile zoologice”, a spus Gavrilescu.

Ea a adăugat că România are, conform statisticilor fondurilor cinegetice, o populaţie de circa 7.000 de urşi, dar numărul în realitate ar putea fi mult mai mare şi nimeni nu poate spune exact cât.

„De aceea, în urma unui studiu făcut de ICAS (Institutul de Cercetări şi Amenajări Silvice), cu acordul tuturor factorilor decidenţi, noi am făcut şi am aprobat planul de măsuri pe specia carnivoră mare urs şi lup, care are o multitudine de acţiuni pe care trebuie să le duce la îndeplinire. O parte dintre aceste acţiuni, Ministerul Mediului, printr-o aplicaţie pe POIM, proiect pe care l-am şi depus, l-am încărcat în sistem şi sper să obţinem şi finanţare, împreună cu mai mulţi parteneri, şi ne dorim să avem cât mai mulţi, şi institute de cercetări, şi ONG-uri şi aşa mai departe, scoatem la licitaţie fiecare activitate, să şi inventariem urşii, să-i şi cipăm, să construim şi ţarcuri, să putem să facem şi să punem cât mai multe semnale de avertizare pentru turişti, pentru cetăţeni, de cum trebuie să gestioneze deşeurile şi să nu le mai arunce care pe unde, cum trebuie să nu hrănească această specie de urşi, pentru că atunci este tendinţa şi mai mare de coborâre din habitat către, inclusiv, oraşe. Nu în ultimul rând, să încercăm ca relaţia om-animal, care este o relaţie de când suntem noi toţi pe faţa pământului, să fie păstrată aşa cum trebuie, dar având ca ţintă şi obiectiv păstrarea necurmată a siguranţei cetăţeanului. Este extrem de important, la fel cum trebuie să avem grijă şi de specia urs”, a spus Graţiela Gavrilescu.

Patru persoane au fost atacate, în ultima lună, de urşi, în staţiunea Băile Tuşnad, după ce animalele sălbatice au coborât în oraş.

”Pentru Harghita noi deja am dat cotă de intervenţie. Aseară s-au terminat şi dosarele celelalte care ne-au fost trimise de la Tuşnad, respectiv de relocare a patru ursoaice care sunt cu pui, şi nu avem voie, conform legii, să le recoltăm, ci să le relocăm. Pentru trei dintre ele s-a dat cotă de recoltare, iar eu, în funcţie de ce cereri vor mai fi sau toate cererile care ne vor fi înaintate, voi emite ordin de cotă de intervenţie, bineînţeles dacă documentele sunt puse cum trebuie, în ordine”, a mai spus Graţiela Gavrilescu.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici