Niţu: Dosare importante vor fi trimise în instanţă. Ancheta privind decesul lui Ionuţ este la final

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat, joi, că Parchetul instanţei supreme pregăteşte trimiterea în judecată a mai multor dosare importante, unul dintre acestea fiind cel privind decesul lui Ionuţ Anghel, după ce a fost muşcat de câini.

Urmărește
338 afișări
Imaginea articolului Niţu: Dosare importante vor fi trimise în instanţă. Ancheta privind decesul lui Ionuţ este la final

Tiberiu Nitu (Imagine: Marius Dumbraveanu/Mediafax Foto)

Tiberiu Niţu a spus, după prezentarea bilanţului Direcţiei Naţionale Anticorupţie, că Secţia de Urmărire Penală şi Criminalistică din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie lucrează constant în dosarele mari pe care le instrumentează şi în curând va sesiza instanţele de judecată cu dosare importante.

Niţu a arătat că dosarul în care se fac cercetări pentru ucidere din culpă în cazul lui Ionuţ Anghel este aproape de finalizare, în acest caz urmând ca în scurt timp să fie sesizată instanţa de judecată.

Întrebat în legătură cu dosarul privind cauzele accidentului aviatic din Apuseni, în urma căruia două persoane au murit, Tiberiu Niţu a spus că procurorii Secţiei parchetelor militare lucrează sistematic la acest caz.

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a precizat că, în dosarul privind accidentul din Apuseni, anchetatorii au făcut solicitări la numeroase instituţii publice, au audiat până în prezent 20 de persoane, unele fiind din zona accidentului, iar dacă va fi cazul, vor fi chemate şi persoane cu funcţii de conducere.

"În acest dosar se fac cercetări, ancheta continuă cu ritmicitate. Am dat comunicate de presă şi vă vom informa cu privire la acest caz. Când procurorii militari vor considera că ancheta a ajuns în stadiul în care pot şi este necesară prezenţa acelor persoane importante şi audierea lor se impune în acheta respectivă", a răspuns Niţu, întrebat când vor fi audiaţi în acest dosar actuali şi foşti demnitari.

Dosarul privind decesul lui Ionuţ Anghel a fost deschis în 3 septembrie 2013, de Parchetul Tribunalului Bucureşti, iar o zi mai târziu ancheta a fost preluată de procurorii Parchetului instanţei supreme, care fac cercetări pentru ucidere din culpă.

Ionuţ Anghel, în vârstă de patru ani, a murit în 2 septembrie 2013, după ce a fost atacat de câini, pe un teren din apropierea Parcului Tei.

Decesul a fost cauzat de hemoragia externă, pe corpul copilului fiind găsite sute de plăgi, declara în 3 septembrie, pentru MEDIAFAX, medicul care a făcut autopsia, Abdo Salem, de la Institutul Naţional de Medicină Legală. Medicul preciza că doar pe tălpile copilului de patru ani nu au fost găsite plăgi, restul corpului fiind cu sute de muşcături de câini.

Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie anunţa, în 27 septembrie 2013, că reprezentanţii legali ai Administraţiei Domeniului Public al Sectorului 2, ai SC Tei Rezidenţial SRL Bucureşti, precum şi Constantin Ciorăscu, proprietarul terenului unde Ionuţ Anghel a fost omorât de câini, au fost citaţi pentru a li de aduce la cunoştinţă învinuirile şi pentru a fi audiaţi în calitate de învinuiţi.

Anchetatorii i-au audiat în acest dosar, printre alţii, pe părinţii şi pe bunica lui Ionuţ Anghel, Răzvan Băncescu, coordonator de proiect la Autoritatea pentru Supravegherea şi Protecţia Animalelor, Carmen Secăreanu, preşedinta Asociaţiei Caleidoscop, Lavinia Mirela Nica, fost voluntar al Asociaţiei Caleidoscop, Marcela Pîslă, preşedinta Asociaţiei "Cuţu, cuţu", Constantin Ciorăscu, proprietarul terenului unde Ionuţ Anghel a fost omorât de câini, şi Octavian Sandu, bărbatul care l-a adus pe fratele lui Ionuţ Anghel la bunica acestuia, în Parcul Tei.

Pilotul Adrian Iovan şi studenta Aurelia Ion şi-au pierdut viaţa în accidentul aviatic produs în 20 ianuarie, în Munţii Apuseni, într-o zonă accidentată, la peste 1.400 de metri altitudine, la graniţa dintre judeţele Cluj şi Alba. În accident au fost răniţi copilotul Răzvan Petrescu şi medicii Radu Zamfir de la Spitalul Fundeni, Valentin Calu de la Spitalul Elias, Cătălin Pivniceru de la Spitalul "Sfânta Maria" şi Sorin Ianceu de la Spitalul Municipal din Beiuş, judeţul Bihor.

Echipa medicală din avion mergea de la Bucureşti la Oradea, unde urma să preleveze ficatul de la un donator de peste 60 de ani care suferise un accident vascular cerebral.

Epava avionului şi victimele au fost găsite de trei localnici, după căutări care au durat aproximativ cinci ore şi la care au participat pompieri salvatori, jandarmi montani, poliţişti, salvamontişti, angajaţi ai Parcului Naţional Munţii Apuseni şi localnici.

Cercetările în dosarul accidentului din Apuseni sunt efectuate de procurorii militari din Parchetul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (PICCJ), după ce Parchetul Curţii de Apel Alba Iulia şi-a declinat competenţa, în 4 februarie, din cauză că trebuie audiate persoane din instituţii centrale ale statului cu atribuţii în gestionarea situaţiilor de urgenţă.

Procurorul general al Parchetului Curţii de Apel Alba Iulia, Augustin Lazăr, declara atunci că în cazul accidentului aviatic din Apuseni există "suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au făcut parte din celulele de criză, persoane care au calitatea de ministru".

Augustin Lazăr mai spunea că în anchetă "există suspiciunea unei conduite culpabile din partea unor persoane care au calitatea de militari", fapt care ar atrage competenţa procurorului militar.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici