Niţu: PICCJ verifică legalitatea soluţiilor din dosarele lui Bercea. NUP-urile pot fi infirmate

Procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a declarat marţi că Parchetul instanţei supreme verifică legalitatea soluţiilor date în dosarele lui Bercea Mondial, separat de cercetările Inspecţiei Judiciare a CSM, precizând că soluţiile de neîncepere a urmăririi penale pot fi infirmate.

Urmărește
513 afișări
Imaginea articolului Niţu: PICCJ verifică legalitatea soluţiilor din dosarele lui Bercea. NUP-urile pot fi infirmate

Bercea Mondial (Imagine: Tudor Costi/Mediafax Foto)

"Inspecţia Judiciară a făcut anumite verificări, pentru a constata dacă au fost încălcate dispoziţii legale ce pot atrage răspunderea disciplinară în legătură cu soluţionarea acestor cauze, iar noi verificăm legalitatea soluţiilor. Inspecţia nu are competenţă de a aprecia legalitatea soluţiilor, iar noi nu avem competenţă a face cercetări disciplinare", a spus Tiberiu Niţu, la finalul şedinţei de plen a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Procurorul general al Parchetului Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie a adăugat că verificările instituţiei pe care o conduce vizează legalitatea soluţiilor dispuse în cauzele în care a fost cercetat Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial, precum şi alte persoane care au săvârşit presupuse fapte penale alături de acesta.

"În urma verificării soluţiilor pot apărea şi situaţii în care soluţiile de netrimitere în judecată pot fi infirmate. Dacă în urma acestor verificări şi infirmarea unor soluţii se constată că procurorii au dispus aceste soluţii cu încălcarea normelor procedurale, astfel încât să poată exista indicii în legătură cu săvârşirea unor abateri disciplinare, vom sesiza Inspecţia Judiciară pentru a face aceste verificări sub aspectul săvârşirii unor abateri disciplinare. Este posibil ca soluţiile dispuse să fie infirmate ca fiind nelegale, dar cu toate acestea procurorul să nu fie verificat sau cercetat disciplinar", a explicat procurorul general al României.

Tiberiu Niţu a adăugat că aceste verificări au fost începute la sfârşitul lunii iulie, fiind analizate toate cele 28 de dosare în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale (NUP) în cazul lui Bercea Mondial.

"Noi am pornit acest verificări de la afirmaţiile care au fost vehiculate în spaţiul public în legătură cu săvârşirea unor fapte penale de către Sandu Anghel şi rudele sau persoanele din anturajul apropiat. Acestea sunt acele persoane pe care noi căutăm să le identificăm, să vedem dacă sunt într-o legătură anume cu Sandu Anghel şi dacă au săvârşit infracţiuni", a mai spus Niţu.

Consiliul Superior al Magistraturii a decis marţi să solicite procurorului general să verifice patru dosare în care s-a dispus neînceperea urmăririi penale în cazul lui Bercea Mondial, "existând posibilitatea să se fi greşit" prin clasarea cauzelor, sau să se fi încălcat anumite norme de procedură de către procurorii care au dispus soluţiile respective, a declarat vicepreşedintele CSM, George Muscalu.

Potrivit acestuia, într-unul dintre cele patru dosare, vizând infracţiuni de spălarea banilor, procurorul de caz a dispus NUP, motivând că într-un alt dosar se dispusese aceeaşi soluţie şi că există similitudini, însă cauza privea alte societăţi şi alte conturi.

"Într-un caz al Parchetului de pe lângă Tribunalul Olt, soluţia, ca urmare a unei sesizări a Oficiului Naţional de Prevenire şi Combatere a Spălării Banilor (ONPCSB), a fost de neîncepere a urmării penale, motivându-se faptul că într-un alt dosar al Biroului Teritorial Olt al DIICOT se dipusese tot ca urmare a sesizării ONPCSB aceeaşi soluţie, motivându-se deci că există identitate de obiect de cauză. Din analiza datelor realizate de inspecţie şi din ceea ce am analizat şi noi (...), era vorba de alte socităţi comerciale, de alte conturi, şi atunci noi am apreciat că procurorul nu s-a aplecat îndeajuns să analizeze tranzacţiile respective şi să dispună o soluţie legală şi temeinică, indiferent care a fost aceea", a declarat Muscalu.

În cazul unui alt dosar, al Biroului Teritorial Olt al DIICOT, procurorii CSM au apreciat că există posibilitatea ca neînceperea urmăririi penale dispusă în cauză să nu fi avut în vedere toate actele de verificare care ar fi trebuit să fie realizate în cursul urmăririi penale.

Cele patru dosare fac parte dintr-un total de 28 verificate, trei dintre ele având ca obiect infracţiuni economice, respectiv de spălare a banilor, iar celălalt - infracţiuni de corupţie. În acest ultim caz este vorba despre modul în care Bercea Mondial a obţinut permisul de conducere, la începutul anilor '90, în condiţiile în care nu ştie să scrie şi să citească.

Dosarele vizează soluţii din 2008, 2010 şi 2011 (două soluţii). Unul din dosare este de la Biroul Teritorial Olt al DIICOT, iar celelalte de la Parchetul Tribunalului Olt.

Muscalu a mai spus că, potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, pe care Secţia pentru procurori a CSM şi l-a însuşit în totalitate, în cea mai mare parte procurorii au respectat normele de procedură şi termenele de soluţionare a cauzelor.

La 9 iulie, judecătorul Horaţius Dumbravă a cerut, în plenului Consiliului Superior al Magistraturii, sesizarea Inspecţiei Judiciare cu privire la faptul că la parchetele din judeţul Olt s-au dat 100 de soluţii de neîncepre a urmăririi penale pe numele lui Bercea Mondial.

Secţia de procurori a Consiliului Superior al Magistraturii a sesizat, în 17 iulie, Inspecţia Judiciară cu privire la soluţiile date în dosarule în care a fost implicat Bercea Mondial, începând din 2006.

În 23 iulie, procurorul general al României, Tiberiu Niţu, a dispus efectuarea unui control având ca obiect identificarea tuturor cauzelor penale în care a fost cercetat Bercea Mondial şi a cauzelor conexe acestora, precum şi verificarea legalităţii soluţiilor dispuse.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici