Noi avertizări de ploi şi inundaţii pentru nordul ţării

O nouă avertizare de ploi şi inundaţii va fi emisă luni dimineaţa, la ora 9.00, pentru judeţe din nordul ţării, atenţionări care vor fi actualizate pe parcursul a trei zile, a declarat, duminică, directorul Administraţiei Naţionale de Meteorologie (ANM), Ion Sandu.

Urmărește
41 afișări
Imaginea articolului Noi avertizări de ploi şi inundaţii pentru nordul ţării

Noi avertizări de ploi şi inundaţii pentru nordul ţării (Imagine: Remus Badea/Arhiva Mediafax Foto)

Judeţele care, în următoarele trei zile, trebuie să acorde o atenţie deosebită cantităţiilor de precipitaţii sunt Maramureş, Suceava, Botoşani, Bistriţa-Năsăud, Harghita, Neamţa, Iaşi, Covasna, Vrancea, Galaţi, Vaslui şi Bacău.

"În această seară vom emite o atenţionare începând de mâine (luni-n.r.) de la ora 9.00, până marţi. Cantităţi de precipitaţii sunt de 20-40 litri/metru pătrat care, dacă suprafaţa solului ar fi uscată, nu ar crea nicio problemă, dar având în vedere că întreaga cantitate de apă se scurge, în aceste trei zile vom emite şi vom actualiza pentru această regiune o atenţionare pentru zonele în care se depăşesc 20-20 litri/metru pătrat. De joi încolo această regiune va scăpa de ploi", a spus directorul ANM, într-o videoconferinţă susţinută, duminică, cu prefecţii.

Directorul Institutulul Naţional de Hidrologie (INH), Petre Stanciu, a declarat că este instituit cod roşu pe Oltul superior, pe râul Negru şi pe Homoroade, şi că urmează, în câteva ore, să fie instituit cod roşu şi pe Prut, sectorul Doroftiana-Rădăuţi Prut.

"Vine al doilea val de viitură, mai mare decât cel anterior. Avem cod de inundaţii pe sectoare restrânse de râu, ca Târnava Mare. Pe restul râurilor, pe Siret şi Trotuş, nivelurile sunt la cotele de atenţie, iar până luni pot să intre deja în cotele normale", a spus Stanciu.

Potrivit acestuia, Dunărea înregistrează un debit de 12.900 metricubi/secundă, iar luni şi marţi va atinge un maxim 13-13.200 metricubi/secundă.

"Vor fi probleme mai deosebite în zona Brăila, Galaţi şi către Deltă, pentru că prognoza indică debite de peste 16.000 metri cubi/secundă la Galaţi şi sectorul aval de Galaţi", a ad-ugat directorul INH.

Hidrologii au instituit cod portocaliu de inundaţii pe râurile Olt, Prut, Crasna şi Negru şi pe afluenţii acestora din judeţele Harghita, Covasna, Braşov, Botoşani şi Satu Mare, alte 21 de judeţe fiind avertizate cu cod galben.

Potrivit avertizării emise de hidrologi, începând de sâmbătă, ora 16.00 până duminică la aceeaşi oră, pe râurile din bazinele hidrografice Iza, Vişeu, Tur, Someş, Crasna, Barcău, Crişul Repede, Bega Veche, Mureş, Olt, Prahova, Buzău, Siret, Bahlui, Elan, Bârlad, Trotuş, Şuşiţa, Zăbrăuţi, Geru, Suhu, Chineja, Horincea, Putna, Râmnicu Sărat se pot produce scurgeri importante pe versanţi, torenţi, pâraie cu efect de inundaţii locale şi creşteri de debite şi niveluri cu depăşiri ale cotelor de inundaţie şi atenţie.

Şi Administraţia Naţională de Meteorologie a emis sâmbătă o avertizare cod galben de ploi pentru 18 judeţe din jumătatea de nord a ţării, valabilă până duminică, la ora 9.00.

Potrivit meteorologilor, în judeţele Arad, Bihor, Cluj, Sălaj, Satu Mare, Maramureş, Bistriţa-Năsăud, Suceava, Botoşani, Iaşi, Neamţ, Vaslui, Bacău, Vrancea, Covasna, Harghita, Braşov şi Mureş cantităţile de apă pot depăşi local 20 de litri pe metru pătrat şi izolat 40 de litri pe metru pătrat.

Conform datelor prezentate în videoconferinţă de către ministrul Administraţiei, Vsile Blaga, în ultimele două zile, au fost afectate de inundaţii 85 localităţi din 20 judeţe, 4 drumuri naţionale, 10 drumuri judeţene, 26 de drumuri comunale, 660 gospodării şi anexe şi 740 locuinţe, fiind evacuate 503 persoane.

Cel mai afectat este judeţul Bacău, cu 28 localităţi inundate.

"Avem o persoană decedată în Vrancea şi una dispărută în Bacău, iar totalul începând cu 23 iunie ajunge astfel la 5 persoane decedate şi cea din urmă dispărută", a spus Blaga.

Probleme sunt înregistrate şi în Brăila, ca urmare a creşterii Dunării, unde au fost evacuate 100 de persoane, la Galaţi, unde Dunărea are o tendinţă de creştere apropiată de o cotă istorică, şi la Tulcea.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici